Klimavalg?
Verdens CO2-udledninger faldt markant med omkring en fjerdedel, da allerflest lande var mere eller mindre lukkede på grund af coronakrisen. Udledningerne kom dog hurtigt tilbage og i dag er verdens CO2-udledninger kun fem procent fra normalen.
Det viser nye beregnede data til et studie, der oprindeligt blev publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change i maj.
Og samme tendenser gør sig gældende i Danmark, viser beregningerne. Her vurderer forskerne, at landets CO2-udledning i midten af marts faldt med 34 pct i forhold til en gennemsnitsdag året før. Siden den 21. maj vurderer forskerne imidlertid, at de danske udledninger har ligget stabilt på 7 pct under normalen.
Ikke overraskende er det særligt transportsektoren, der trækker de danske CO2-udledninger ned i perioden. Her står landtransporten for omtrent halvdelen af det danske fald, mens også flytransporten trækker udledningerne ned.
Beregningerne er baseret på »tilgængelige data om energiforbrug, aktivitetsniveau og politiske beslutninger,« hedder det i den oprindelige forskningsartikel. For hvert land har forskerne vurderet CO2-udledningen for tre niveauer af nedlukning og på baggrund af de tre niveauer estimeret udledningerne i forskellige faser af krisen i den enkelte sektor.
De data er blevet sammenlignet med CO2-udledningen på en gennemsnitlig dag i det pågældende land i 2019, hvor ingen lande endnu havde været corona-lukkede.
Det danske eksempel viser imidlertid, at data ikke nødvendigvis er retvisende – i hvert fald ikke på sektorniveau. Som Ingeniøren kunne fortælle tirsdag har den danske flytrafik været reduceret med 94 pct. fra 12. marts til 17. maj. Her lyder estimatet fra forskerne på 75 pct. Ligeledes vurderer Transportministeriet, at biltrafikken faldt med 48 pct. i slutningen af marts. Det støttes af det internationale studie, der estimerer et fald på 46 pct.
Klimavalg?
mens også flytransporten trækker udledningerne ned.
Sidste udregning/måling der blev lavet konkluderende at de 94% reduktion i fly trafik havde medført en CO2 reduktion på 0.9%.
Sidste udregning/måling der blev lavet konkluderende at de 94% reduktion i fly trafik havde medført en CO2 reduktion på 0.9%.
Klimaskaderne fra flytrafik handler i langt større grad om den højde de forurener i, end den absolutte mængde af forureningen.
Samtidig er det utroligt komplext, fordi den vanddamp de udleder i flyvehøjde også har simple fysiske virkninger der ikke har noget med drivhuseffekten at gøre.
Lige nu regner man i USA febrilsk på hvad flystoppet risikere at betyde for deres "hurricane-season", der allerede ser slem nok ud uden den komplexitet.
Nu hvor CO2 udledningen er tilbage på sporet igen får vi nok alligevel en god sommer :-).
Lige nu regner man i USA febrilsk på hvad flystoppet risikere at betyde for deres "hurricane-season", der allerede ser slem nok ud uden den komplexitet.
Gad vide om det var de skrækkelige luftskibe der gav USA så slemme orkansæsoner i 30'erne.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard