Nye 5G-netværk vil konkurrere med bredbånd over telefonstikket

Illustration: Lasse Gorm Jensen

I Finland kan du i dag købe et mobilt bredbåndsabonnement med en gigabits hastighed og ubegrænset data til 45 euro om måneden, hvilket svarer til omkring 335 danske kroner.

Det betyder at de nye mobilnetværk i praksis konkurrerer på lige fod med fastnet-forbindelser i Finland. Selvom Finland og Danmark er meget forskellige med hensyn til netværksinfrastruktur, så kan den samme situation hurtigt opstå i Danmark, hvor de nye 5G-netværk forventes udrullet fra næste år.

Det er især bredbåndskunder, der i dag får internettet fra telefonstikket, som potentielt vil kunne flyttes over på de nye mobile netværk.

»Der er stadig omkring 40-45 procent af bredbåndskunderne der er på DSL. Her vil det være oplagt at flytte kunderne over på et mobilnetværk, fordi de kører med en medianhastighed på omkring 23 megabit i sekundet, mens kabel og fiber er noget højere,« siger Huaweis tekniske direktør i Norden, Mads Arnbjørn Rasmussen.

Faktisk har de tre teleoperatører, der driver mobilnetværk i Finland, kastet de nye 5G-netværk ind i kampen mod fastnet.

»Finland er et specielt marked, fordi man bruger mobilnetværk til at dække de tyndtbefolkede områder, men når de lancerer 5G, er den første store applikation at konkurrere med fastnet. Vi ved dog at mens mobilbrugere kun bruger omkring 5 GB data om måneden pr. bruger, så er det tal ofte ofte 20-40 gange højere på et fastnetabonnement. Så hvis fastnet skal flyttes over på mobil, så skal der flyttes meget data over, og det skal der udvikles en klar infrastruktur til,« forklarer han.

Læs også: Fleksibilitet er kernen i 5G: Her er teknologierne bag fremtidens mobilnet

Mobilnetværket har overtaget taletrafikken

Da det første digitale mobilteknologi, 2G, blev introduceret tilbage i begyndelsen af 1990’erne, blev det flittigt diskuteret, om mobilnetværket ville dræbe fastnettelefonen og flytte al telekommunikation over på mobilnetværket. Dengang var Mads Arnbjørn Rasmussen skeptisk og troede ikke på den forudsigelse.

»Jeg vil være ærlig og indrømme, at jeg tilhørte den flok, der ikke troede på det, og jeg sagde åbent; Det kommer aldrig til at ske. Jeg tog fejl og i dag foregår al taletrafik, måske lige bortset fra min svigermor på 80 år, på mobil og med ubegrænsede taletrafik til en fast lav pris,« siger Mads Arnbjørn Rasmussen.

Læs også: Ericsson: Vi kører automationssystemer over 5G om få år

Illustration: Lasse Gorm Jensen/Ingeniøren

Ryd op i antenneskoven

Generelt bliver 5G langt mere fleksibelt, blandt andet fordi det i langt højere grad styres af software og ikke hardware, som det langt hen ad vejen er tilfældet i dag.

»I dag skal en operatør igennem en større proces, når man vil rykke frekvenser over på nye mobilnetværk i form af refarming. En proces, der vil ske forholdsvist ofte, fordi vi snart opererer med fire forskellige netværkstyper. Vi kan fremover gøre det glidende med software, og det giver meget mere fleksibilitet,« siger Huaweis tekniske direktør i Norden.

I dag er der tre aktive mobilnetværk i Danmark, TDC, Telia/Telenor og 3, som alle bruger tre forskellige radioteknologier på samme tid, 2G, 3G og 4G – og 5G er snart på vej. Den myriade af netværk og teknologier kan efterhånden ses på mange mobilmaster rundt om i Danmark.

»Nogle steder ligner efterhånden en værre fuglerede med antenner og kabler. Vi har et koncept, hvor vi med en enkelt antenne kan dække alle frekvensbånd, så vi kun behøver en antenne til alt fra 2 til 5G, hvor der eller begynder at blive udfordringer med at finde plads på taget, og master kan ikke holde til stormvejr, fordi der er for meget udstyr monteret på masten,« siger han.

Læs også: TDC vinder 14 af 20 nye mobilfrekvenser – betaler 1,6 mia.

Færre konkurrenter hæver prisen på 5G-netværk

En analyse fra den globale mobiloperatørorganisation GSM Association, der repræsenterer omkring 750 mobiloperatører globalt, deriblandt Telenor og Telia, anslår, at en bandlysning af indkøb af netværksudstyr fra Huawei og ZTE vil gøre det op mod 55 milliarder euro, altså omkring 410 milliarder kroner dyrere at udrulle 5G i Europa, ligesom udrulningen vil blive forsinket med omkring 18 måneder, hvis de kinesiske teleselskaber udelukkes fra det europæiske marked.

Interesseorganisationen har beregnet, at Huawei og ZTE tilsammen har en markedsandel på omkring 40 procent inden levering af netværksudstyr til EU-markedet.

Mens Huawei vandt kampen om at udrulle 4G, så ser det ud til at det især er svenske Ericsson og finske Nokia fører kampen om at levere nye 5G-netværk, især på de vestlige markeder, hvor Huawei er kommet i modvind. Men jo færre leverandører, jo sværere bliver det for operatørerne at presse etableringsprisen ned, lyder ræsonnementet fra GSM Association.

Læs også: Konsekvenser af Huawei-forbud for europæisk 5G, chip- og netværks-leverandører og smartphones

Huawei: Vi gentager ikke blindt 5G

Mens 5G-toget altså buldrer derudaf, så er de første overvejelser omkring 6G også i gang hos Huawei. Ellers snarere, hvordan man ikke vil udvikle en ny mobilgeneration på samme måde som 5G.

For selvom hypen omkring 5G har været stor i en længere periode, så har mange operatørerne haft svært ved at se indtjeningsmulighederne i 5G, fordi mobilmarkedet i praksis er flatrate i dag. Det betyder, at kunderne, både virksomheder og private, ikke vil betale ekstra, når de øger dataforbruget.

»På leverandørsiden har vi brugt milliarder af kroner på at udvikle 5G, men næste gang vil man måske undersøge om teknologiinvesteringerne er pengene værd, før man sætter processen i gang, så man er sikker på, at der er applikationer klar til de nye mobilteknologier. Så jeg tror forskellen på 5G og 6G vil være, at 6G nok bliver mere forretningsdrevet,« siger Mads Arnbjørn Rasmussen.

Læs også: 6G på vej: Forskere og teleindustri kridter banen op

Radioteknologier bliver mere fleksible

Mobilteknologi bliver i dag udviklet og standardiseret i den globale organisation 3GPP, som også står bag de løbende udgivelser af standarder til den nye femte generation af mobilnetværk. Selvom standarderne meget præcist beskriver, hvordan de nye netværk skal etableres, så har Huawei en lille fordel i forhold til Ericcson og Nokia.

»Der er punkter hvor Huawei skiller sig ud. 2G, 3G og 4G kører med den såkaldte duplex-teknologi, som er baseret på frekvens-adskillelse. Den adskillelse gør at du både kan høre og tale i en telefon, fordi du har en nedstrøms og opstrømskanal, der bruger forskellige radiospektrum. I Kina har Huawei eksperimenteret og anvendt en anden teknologi, Time Division Duplex-teknologi i flere år,« siger Mads Arnbjørn Rasmussen.

»Vi bruger en anden og mere fleksibel teknologi, TDD, hvor man bruger den samme frekvens til både op og nedstrøm, men skifter tidsmæssigt. Så på nogle tidspunkter bruges spektret til opstrøm og andre gange til nedstrøm. Det gør, at man kan konfigurere netværket mere fleksibelt efter behov.«

TDD bruges i dag på 4G-mobilnetværk, blandt andet i Kina, men ikke i Europa.

»Vi har brugt TDD en del år i Kina, og derfor har vi veldokumenteret erfaring. For at få TDD til at virke, skal man have styr på netværkstiden. Hvis du har to master, der bruger samme frekvenser, så skal du være helt enige om, hvornår det er tid til at sende, og hvornår man skal modtage. Den præcisionstiming er en af de store udfordringer med TDD,« siger Mads Arnbjørn Rasmussen.

Læs også: Kortlægning af Huaweis rolle i det danske telenet: Er der en kinesisk nål i høstakken?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Allerede 4G nettet kan levere en bedre kvalitet end kobber. Det er et spørgsmål om at få nok kapacitet i nettet til at dække kundernes behov. Altså der skal være timeslots nok til at transportere data on air, men så sandelig også nok hul ud til masterne.

  • 3
  • 0

Der skrives om at hastigheden kan konkurrere med visse fastnetforbindelser, men hvad med latency? Vil en mobilforbindelse have samme kvalitet som fastnet?

  • 3
  • 0

Ja der er nu mange fine forbindelser trådløst. Men der er begrænsning på den totale mængde, og der er stadig alt for mange huller. 3 lyder besnærende og har prøvet det, men det dækker slet ikke de to vigtigste punkter for mig. CBB (Telenor gør det men med begrænsning) og sjovt nok opdagede jeg, at ved Kafferårnet i Rødovre er der helt dødt. Så Teleselskabenernes salgsmetoder er vulgære og tåbelige - lad brugerne teste det af. Test de vigtisgte steder for den enkelte bruger, så valget af udbyder kan afstemmes efter dette. Dækningskort er det rene fup og har altid været det.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten