Nyd dit påskeæg - det er sundt
Hvis du mangler en undskyldning for at guffe chokolade i påsken, kommer den her:
Chokolade nedsætter blodtrykket og risikoen for hjertetilfælde.
Det viser en analyse af spisevaner og sygdomme hos knap 20.000 tyskere i alderen 35-65 år i perioden 1994-2006.
Den gruppe, der spiste mest chokolade, i gennemsnit 7,5 gram om dagen, havde 39 % mindre sandsynlighed for hjertetilfælde end den gruppe, der spiste mindst. Den gruppe spiste i gennemsnit 1,7 gram chokolade om dagen.
Så blot en enkelt tern af en plade chokolade nedsatte både risikoen for hjertetilfælde og blodtryk ifølge forskningen, der er blevet trykt i European Heart Journal.
»Det er lidt for tidligt at anbefale folk, at spise mere chokolade. Men hvis folk erstatter sukker eller fedtholdige snacks med et lille stykke mørk chokolade, så kan det hjælpe,« siger Brian Buijsse, der er forfatter på den videnskabelige artikel og professor i ernærings epidemiologi til Associated Press.
Artiklen i European Heart Journal beskriver også, at i den gruppe, der spiste mindst chokolade fik 219 forsøgspersoner ud af 10.000 et hjertetilfælde i forsøgsperioden. Brian Buijsse anslår, at hvis den gruppe havde spist 6 gram chokolade mere om dagen, så ville 85 af de personer have undgået deres hjertetilfælde.
Artiklen peger på kakaoens indhold af de antioxidanter, der hedder flavanoler. De øger tilgængeligheden af nitrogenoxid i blodkarrene, der får muskulaturen i blodkarrene til at slappe af.
Den modsatte påvirkning af nitrogenoxid kendes også fra Viagra-pillen, der hæmmer nedbrydningen af nitrogenoxid, så blodkarrene i penis kan udvides og fyldes med blod. Men Buijsses artikel er kun fokuseret på chokoladens effekt på hjertet.
