Nybyggerier ignorerer krav om adgang for handicappede
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nybyggerier ignorerer krav om adgang for handicappede

Når kørestolsbrugere ruller ned ad indgangsrampen til M/S Museet for Søfart i Helsingør, er det umuligt at stoppe igen. Farten stiger kun, for der er ingen håndlister at gribe fat i på den 70 meter lange og stejle konstruktion, og rutsjeturen fortsætter helt ind i receptionen.

»Det er helt vildt farligt,« konstaterer tilgængelighedskonsulent Jesper Boesen.

Læs også: Søfartsmuseet er farligt for handicappede

Og det er ikke første gang, han støder på et sådant problem – det kun to år gamle søfartsmuseum er ikke alene om at være utilgængeligt for mennesker med handicap.

Alle nybyggerier skal ellers overholde bygningsreglementets bestemmelser om tilgængelighed, men det gør de langtfra altid ifølge civilingeniør Søren Ginnerup fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), som fastslår:

»Mange nye byggerier opfylder ikke reglerne.«

I 2012 undersøgte SBi ti offentligt tilgængelige byggerier og konkluderede, at alle ti brød loven. Blandt andet manglede der niveaufri adgang for kørestole, markering af trapper for blinde, og håndvaske på toiletter sad for højt.

Og SBi støder stadig ofte på problemer i nybyggeri:

»Der er sket en forbedring i almene boliger, hvor ombygninger giver mere tilgængelighed end tidligere. Jeg ærgrer mig mere over den manglende fokus på tilgængelighed i nybyggeri. For eksempel har jeg set skoler, der ikke er niveaufrie,« siger Søren Ginnerup

Trods de klare regler er der ikke nogen myndighed, som kontrollerer, om bygninger giver adgang for handicappede. Kommunerne har mulighed for at tilbageholde en byggetilladelse, hvis bygningen ikke har den lovbestemte tilgængelighed, og de kan kræve ombygning af færdige byggerier. Men det sker meget sjældent.

»Spørger man i byggebranchen, tror de, at kommunen kontrollerer, om tilgængeligheden er i orden, men det har ikke været tilfældet i de seneste 40 år,« siger Søren Ginnerup.

Indtil 1972 kontrollerede kommunerne nybyggeri og udstedte en attest på, at alt var i orden. Den kontrolfunktion vil næstformand for Danske Handicaporganisationer Sif Holst have genindført:

»Nogle bygherrer kan sagtens slippe af sted med at bygge ulovligt. Man giver egentlig frit lejde. Det er kun, hvis der tilfældigvis er en aktiv handicaporganisation i området med fokus på tilgængelighed, at der måske bliver gjort noget,« siger hun og påpeger, at den manglende tilgængelighed er et stort problem for de handicappede:

Læs også: Byggeregler svigter handicappede: Ulovligt byggeri får lov at stå

Sådan ser en lovlig indgang ud ifølge bygningsreglementets kapitel 2. Den tager hensyn til mennesker med handicap med en svagt hældende rampe til kørestolsbrugere og markeringer ved trappe og indgang til de dårligt seende. (Ill. SBi) Illustration: SBi

»Man har ikke mulighed for at deltage i samfundet som andre. Man ender måske på overførselsindkomst, fordi man ikke kan finde tilgængelige arbejdspladser, og har svært ved at flytte, fordi der er få tilgængelige boliger.«

Det er bygherrerne, der har det endelige ansvar for, at deres byggerier overholder loven. Alligevel er udviklingschef i Bygherreforeningen Hanne Ullum ikke overrasket over problemet:

»Det er ikke godt nok, som det er i dag. Jeg vil gerne love, at vi tager det her op og får fornyet fokus på emnet,« siger hun.

Hos Kommunernes Landsforening er man ifølge kontorchef for teknik og miljø Marie Louise Madsen ikke gjort bekendt med problemstillingen:

»Men hvis der er et problem med tilgængeligheden, vil vi i vores dialog med kommunerne selvfølgelig opfordre dem til at have en skærpet opmærksomhed herpå,« skriver hun i et svar til Ingeniøren.

I vores arkitekttegnede bygning har vi et komplet handicaptoilet på vores 1. sals kontorgang, men ingen elevator derop - kun en 2 x 20 trins trappe. Bygget for 3 år siden for ~100millioner kr.

  • 7
  • 0

Min stedfar sidder i kørestol, så jeg oplever tit problemerne. Ofte skyldes det simpelthen manglende viden og omtanke. Selv jeg (som qua familierelationen måske har et lidt skarpere øje) overser hvad der kan skabe problemer. Man må bruge kørestolbundne kontrollanter for at fange det hele.

  • 2
  • 0