Ny wifi-standard skal gøre op med netværkskaos

Der er trængsel i æteren. I tæt beboede områder er det ofte muligt at fange mange forskellige trådløse netværk, og de mange overlappende signaler sætter den gamle wifi-standard under pres.

Derfor skal der udvikles en ny standard til wifi-protokoller, lyder det fra den internationale non profit-organisation IEEE, der står bag den oprindelige standard, som i dag sørger for, at alverdens netværk kan forstå og kommunikere med enheder, uanset hvor i verden du kommer hen.

IEEE har nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal udvikle en ny standard til wifi-protokoller, så man undgår, at netværkene forstyrrer hinanden på steder med stor koncentration af wifi-signaler. Det skriver Elektroniktidningen.

Den nuværende wifi-standard, ‘802.11’, der kom i sin første udgave allerede tilbage i 1990’erne, var aldrig tiltænkt et miljø med mange overlappende signaler. Dengang blev standarden udviklet med det formål at kunne håndtere downloadtrafik af enkelte store filer og ikke både up- og download af mange små datapakker, som vi fortrinsvis gør brug af i dag, når vi surfer på nettet.

Accesspoints skal tale sammen

Med den kommende standard skal accesspoints i fremtiden kunne tale sammen og dermed koordinere en fornuftig fordeling af de tilgængelige kanaler. Desuden skal standarden også opdateres til moderne brug og optimeres i forhold til, at trafikken løber begge veje i form af små datapakker.

I de nyeste udgaver af 802.11 er flere kanaler slået sammen for bedre at kunne håndtere de stigende datamængder, vi sender over trådløse netværk i form af tv-streaming og andre datatunge tjenester. Det har haft den kedelige effekt, at krydsfelterne mellem signalerne er blevet endnu mere tætpakkede.

Den nye standard går under navnet ‘High Efficiency Wifi’ (HEW) og udvikles med deltagelse af udviklingsfolk fra industriens allerstørste aktører såsom Sony, Samsung og Huawei. Det er uvist, om den nye standard bliver gjort bagudkompatibel med den allerede eksisterende standard, hvilket dog virker mest sandsynligt, da antallet af wifi-enheder, der kommunikerer under 802.11-standarden verden over, er nærmest utælleligt.

Tidsplanen for udrulning af HEW skal dog stadig måles i år, da standarden først skal igennem en grundig testfase foruden de lige så tidskrævende forhandlinger mellem industriens parter.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men forhåbentlig finder konkurrencen en vinder, hvis den nye kan forene alle de andre.

 • 0
 • 0

Jeg skal indrømme jeg ikke er særlig soledarisk hvad wifi angår. der er 15 AP i mit område. jeg er tvunget til at bruge 2.4 ghz pga. en laptop. men har en dual spectrum router. Jeg bruger 40 mhz (imod 20 mhz normalt) båndområde der "blokere" mange af de 13 kanaler og boostet mw til det højest tilladte. men jeg får kun 7-8 megabyte/sek. igennem. Der er i den grad trængsel i æteren, og der bør frigives mere spectrum til 2-vej IP trafik og mindre til flow radio/tv m.v

 • 0
 • 0

Problemet med denne tankegang er at al nytænkning og forbedring dermed er forkert medmindre man opfinder noget grundliggende nyt (hvilket sjældent sker).

 • 0
 • 1

I områder med trængsel, kan det anbefales at bruge retningsbestemte antenner, der dækker det ønskede område. Forbedrer også sikkerheden. Fx en antenne midt under tagryggen pegende nedad, eller i kælderen pegende opad? I carporten pegende på hele huset? Placeret i den ene ende af lejligheden pegende på resten?

Det har selvfølgelig den bedste effekt, hvis også naboerne benytter sig af samme metode. Ellers kan man forsøge sig med at slå sig sammen med en eller flere af naboerne, og købe en hurtigere internetforbindelse i fællesskab.

Man kan evt. også prøve at forhandle med naboerne om at bruge kanaler der ikke er "naboer". Første nabo bruger kanal 1 næste kanal 5 næste kanal 10 næste kanal 2 næste kanal 6 næste kanal 11 næste kanal 1 osv.

Blot at øge effekten er en noget kortsigtet "løsning".

 • 2
 • 0

hej preben.

Jeg har overvejet det med retningsbestemt antenne, man kan dem på ebay for en slik, og sættes direkte i coax-stikkene på routeren.

Ang. kanal -valg tror jeg mere på routernes indbyggede, automatik til selv at finde den bedste kanal, selvom det ikke er alle der gør det lige godt (eller slet ikke).

Man kunne derimod aftale at G og B skulle skiftes da de spilder meget båndbredde iforhold til N. (båndområdet er ikke blevet større, men effektiviteten er.)

jeg går stærkt ind for andelstanken, jeg kan få 90/90 mbit for 399,-, så jeg overvejer at spørge mine naboer i blokken. om de 3 vil deles. det er ikke helt i overensstemmelse med hvad man må ifølge ISP.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten