Ny wifi-standard gør trådløs virtual reality muligt

Illustration: HTC

Siden 802.11ad-standarden til wifi blev annonceret i 2012, har det været småt med produkter, som rent faktisk udnytter de kraftfulde overførselshastigheder, som teknologien tillader.

Det gør HTC nu noget ved, da de til Consumer Electronics Show i Las Vegas netop har annonceret en trådløs adapter, der gør det muligt at streame trådløs virtual reality fra computere til deres Vive-headsets.

»Trådløs VR har været på næsten alle VR-brugeres ønskeseddel, siden teknologien blev annonceret. Gennem samarbejde med HTC har vi gjort det muligt at bruge Intel’s WiGig-teknologi kommercielt,« siger Intels chef for virtual reality, Frank Soqui, i en pressemeddelelse.

Ti gange hurtigere end dit hjemme wifi

Med WiGig-teknologi skal forstås de chips og routere, der gør det muligt at sende og modtage wifi-signaler på 60 GHz-båndet som defineret i 802.11ad-standarden til wifi.

Teknologien er med sin teoretiske dataoverførselshastighed på 7 Gbit/s ikke den hurtigst mulige standard, men den er derimod efterprøvet og findes i en række avancerede routere. Fra tredje kvartal 2018 kan den altså også fås i en adapter, der lader dig slå dig løs i virtual reality uden at falde over kabler til Vive-headsettet, der tilbyder både hurtigere billedefrekvens og højere kvalitet end Google og Samsungs VR-headsets til smartphones.

Det betyder dog ikke, at du kan løbe rundt i hele huset med VR-briller på. 802.11ad-signaler har nemlig kun en rækkevidde på lidt under ti meter.

Stadig kun et fåtal af produkter med nye wifi-standarder

Der er stadig langt mellem produkter, der benytter de nye lynhurtige wifi-standarder. 802.11ad-teknologien ses mest i trådløse docks til bærbare, og Intel annoncerede sidste år, at de kun vil bruge teknologien til VR.

TP-Link sælger også nogle niche-routere, der bruger standarden, men med signalets korte rækkevidde er den ikke optimal til store wifi-netværk, men i stedet velegnet til den korte afstand mellem dine VR-briller og din computer.

For lynhurtigt netværk til hele hjemmet kigger man i stedet mod 802.11ax-standarden. Den tillader teoretisk dataoverførsel på 10 Gb/s og sender ligesom din nuværende router på 2,4 og 5 GHz-båndene, der kan nå meget længere.

De første routere, der gør brug af 802.11ax-standarden er også netop blevet annonceret på Consumer Electronics Show af D-Link, men da standarden hverken er certificeret eller efterprøvet, skal du nok ikke regne med ultra-wifi i dit hjem i den nærmeste fremtid.