Vejdirektoratet har nu offentliggjort en opdateret VVM-undersøgelse for et af største projekter, der kommer på dagsordenen, når transportminister Benny Engelbrecht (S) senere på året indkalder til infrastrukturforhandlinger senere på året.
I dag har @Vejdirektoratet præsenteret en opdateret VVM for en fast forbindelse over Egholm i Limfjorden. Næste skridt er en offentlig høring der løber frem til 30/4 2021.
Læs mere her:https://t.co/AjGukILIww #dkpol #dktrp
‘Egholmlinjen’ omfatter anlæg af en cirka 20 kilometer lang firesporet motorvej vest om Aalborg og hen over øen Egholm.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) slår i en pressemeddelelse fast, at opdateringen af den 10 år gamle VVM-undersøgelse ikke rokker linjeføringen, som det tidligere er blevet besluttet skulle rykkes længere mod vest for at reducere støjen i boligområderne i Hasseris.
»Den opdaterede VVM-undersøgelse ændrer ikke på valget af linjeføring over Egholm, som der er en bred politisk aftale om,« siger transportministeren til Ritzau efter offentliggørelsen af den opdaterede undersøgelse, der blandt andet giver nye tal for samfundsøkonomien, trafikudvikling og natur- og støjpåvirkning i forhold til tidligere estimater.
Her kommer hovedpointerne i den nye VVM-undersøgelse, som er Vejdirektoratet har udarbejdet i årene 2019-2020. Den opdaterede undersøgelse indeholder også samfundsøkonomiske, trafikale og miljømæssige beregninger for en ‘variant’, som Vejdirektoratet vurderer vil give både et »et billigere og bedre vejprojekt end det oprindelige forslag«.
Læs også: Derfor skal Aalborg have 20 km ny motorvej over naturskønne Egholm
»Et billigere og bedre vejprojekt«
Vejdirektoratet har i den opdaterede VVM-undersøgelse også miljøvurderet, analyseret og beskrevet en variant for etapen mellem E45 og Drastrup, hvor den nordgående tunnellignende rampe under E45 erstattes af en bro (fly-over) over E45.
Varianten medfører, at motorvejskrydset flyttes længere mod syd, og at Dall Møllevej skal omlægges og føres under Egholmlinjen og over E45. Trods dette er det Vejdirektoratets vurdering, at varianten vil kunne være til gavn for miljøet, anlægsøkonomien og den fremtidige drift af motorvejen.
»Vejdirektoratet vurderer, at varianten både vil give et billigere og bedre vejprojekt end det oprindelige forslag med en tunnellignende konstruktion under E45, og varianten er derfor Vejdirektoratets hovedforslag,« fremgår det den opdaterede VVM-undersøgelse.
En halv milliard dyrere
I 2018 stod projektet ifølge en oversigt udarbejdet af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet til at koste 6,8 milliarder kroner, mens prisen nu vurderes at ligge på lidt over 7,26 milliarder kroner - altså omkring en halv milliard mere.
Den opdaterede VVM-undersøgelse indeholder også den tidligere nævnte ‘variant’ for etapen mellem E45 og Drastrup, hvor Egholmlinjens nordgående spor føres over E45, som vurderes at koste lige over 7 milliarder kroner.
Vejdirektoratets har beregnet den interne rente, som indikerer i hvor høj grad en bestemt investering kan betale sig, for både det oprindelige forslag og varianten, hvor man har flyttet motorvejskrydset vest for Svenstrup.
Dårligere samfundsøkonomi
Den interne rente for den oprindelige linjeføring er beregnet til at ligge på 3,3 procent, mens der for varianten beregnes en bedre samfundsøkonomisk rentabilitet med en intern rente på 3,5 procent. Begge beregninger ligger lavere end den sidste udregning, hvor man vurderede den 3. Limfjordsforbindelse til at have en intern rente på 4,2 procent.
I de nye beregninger for den 3. Limfjordsforbindelse er der brugt enhedspriser fra den nyeste TERESA 5-11 version, dvs. 430 kr. pr. ton CO2 de første 5 år, og derefter stigende til 500 kr. pr ton fra 2040 og frem.TERESA 5-11
Forskellen skyldes ifølge Vejdirektoratet, at der er anvendt nye, opdaterede modeller med blandt andet højere værdier for CO2 (se box) og uheld samt en lavere diskonteringsrente end benyttet i de tidligere versioner.
Kilometerprisen for vejprojektet ligger på 350-370 millioner kroner, hvis der tages udgangspunkt i det samlede anlægsbudget og på 180-200 millioner kroner, hvis omkostningerne til Egholmtunnelen og broerne over Nørredyb holdes ude af beregningen, fremgår det af Vejdirektoratets VVM-undersøgelse.
Men selvom VVM-undersøgelsens samfundsøkonomiske beregning viser en lidt mindre god samfundsøkonomi end beregningerne fra den oprindelige VVM, så ændrer det ikke på behovet for en 3. Limfjordsforbindelse, mener transportminister Benny Engelbrecht (S).
»Jeg er tilfreds med, at vi nu står med et gennemarbejdet resultat, som vil danne et godt oplyst grundlag, som kan tages med videre i de kommende forhandlinger om fremtidens investeringer i infrastruktur,« lyder det fra transportministeren.
Både mere og mindre aflastning af trafikken
Egholmlinjen skal aflaste trafikken for Limfjordstunnelen og Limfjordsbroen. I dag er Limfjordstunnelen den 10. mest trafikerede motorvejsstrækning i Danmark med knap 90.000 bilister på en gennemsnitligt hverdag, mens yderligere godt 30.000 kører over Limfjordsbroen.
Men Egholmlinjen har været kritiseret for en begrænset aflastning af trafikken i Limfjordstunnelen, hvor tidligere beregninger viste, at tunnelen ville blive aflastet med 17 procent i 2030, men modellen, som man bruger til at udregne trafikudviklingen, er siden blevet ændret.
Ifølge den opdaterede VVM-undersøgelse kommer en forbindelse over Egholm nu til at aflaste Limfjordstunnelen med 24 procent i 2030 svarende til 23.000 køretøjer i døgnet. Limfjordsbroen vil dog blive aflastet med 9 procent, hvilket er mindre end de 16 procent, som myndighederne tidligere har regnet sig frem til
Læs også: Limfjordstunnelen er i bedre form end forventet
Faunapassager til strandtudser
Den vestlige del af Egholm er Natura 2000-område, og flere beskyttede dyrearter lever også omkring Limfjorden. I både den tidligere og opdaterede VVM-undersøgelse vurderes det, at motorvejsprojektet ikke kommer til at have nogen væsentlig indvirkning på naturen i området.
»Egholmlinjen kan etableres uden at have en væsentlig påvirkning på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området vest for Egholm. Der er heller ingen væsentlig påvirkning på bilag IV-arters økologiske funktionalitet (raste- og yngleområder) samt beskyttede naturområder og ålegræs i Limfjorden i øvrigt,« fremgår det.
Dog vurderes det, at etableringen af motorvejen vil medføre en barriere for strandtudsen, der gerne tager ud på længere vandringer efter nye ynglevandhuller end andre padder, da arten er en udpræget pionerart.
»For at kompensere for barriereeffekten anlægges der faunapassager under motorvejen med tilhørende paddehegn, der leder padderne til passagerne, ligesom der etableres nye vandhuller,« fremgår det af VVM-undersøgelsen.
Samlet set flere støjbelastede boliger
Undervejs i den årelange proces har man flyttet motorvejen syd for Limfjorden længere mod vest for at mindske støjgenerne i områderne Hasseris Enge og Sofiendal Enge. Det noteres i den nye VVM-undersøgelse, at »man må forvente, at motorvejen vil kunne høres i flere kilometers afstand«.
»Støjpåvirkningen i områderne langs med den nye motorvej vil ændre sig i forhold til i dag, og især for boliger i nærheden af motorvejen. Dette skyldes især, at Egholmlinjen forløber gennem åbent land langs den vestlige del af Aalborg, hvor der i dag er meget begrænset vejstøj,« fremgår det af den opdaterede VVM-undersøgelse.
Vejdirektoratet har beregnet støjen for både det oprindelige forslag og varianten sammenlignet med et referencescenarie, som svarer til en fremtidig situation uden anlæg af motorvejen, med udgangspunkt i Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi på 58 dB.
Læs også: Støjekspert: »Sænk grænseværdien for motorvejsstøj«
Støjpåvirkning reduceres med skærme
»Ved referencescenariet er antallet af støjbelastede boliger opgjort til 610, hvis motorvejen ikke etableres, hvilket svarer til, at cirka 30 procent af boligerne i undersøgelsesområdet er støjbelastede. Ved både det oprindelige forslag og varianten stiger det samlede antal af støjbelastede boliger (> 58 dB) med ca. 40 boliger, men samtidig sker der et markant fald i antallet af boliger, der er belastet at mere end 63 dB,« fremgår det.
Læs også: Motorvejsnaboer er mest plaget af støj, men miljøminister vil intet gøre
Det vil ifølge den opdaterede VVM-undersøgelse betyde, at etablering af Egholmlinjen medfører, at støjbelastningstallet (SBT), der er et udtryk for den samlede støjgene inden for undersøgelsesområdet, reduceres fra 107 til 86.
»Faldet i den samlede støjbelastning inden for undersøgelsesområdet (udtrykt ved støjbelastningstallet, SBT) hænger sammen med, at støjpåvirkningen af et stort antal boliger reduceres ved etablering af støjskærme. Modsat vil uafskærmede boliger langs Egholmlinjen opleve en forøgelse af vejstøjen ved etablering af motorvejen.«
