Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Ny video-blogger: Kom og opfind med mig

I dag byder vi velkommen til en ny blogger på ing.dk; en opfinderblog, hvor det er meningen, at man kan SE alt, hvad der foregår i opfinderlaboratoriet. Derfor præsenteres den som en videoblog, også kaldet en vlog.

Bloggeren bag 'Steens Kælderlab' hedder Steen Enevoldsen, og han er civilingeniør. Gennem det meste af sin karriere har han arbejdet med forskellige aspekter ved transmission over kobberkabler, lige fra design af CPE og DSLAM’s til chipset-arkitektur og standardisering.

Steen Enevoldsen roder med dimser i sin kælder og vil gerne dele oplevelsen med ing.dk's læsere. Illustration: Privatfoto

Når han ikke nørder i sin kælder eller kører på motorcykel eller drikker hjemmeristet kaffe, arbejder han hos Fullrate A/S som chef for Net-udviklingsafdelingen

Han har en bred interesse i transmissionsteknologi, lige fra low-level-algoritmer over hardwaredesign og op til overvejelser om, hvordan man kan optimere back-end-systemerne til at hjælpe supportere med at foretage de rigtige valg i en supportsituation.

Vælger den besværlige metode

I sit første blogindlæg skriver han:

»Jeg skal lave en platform til en autonom robot. Det overordnede formål vil jeg ikke komme ind på endnu – det er ikke sikkert, det nogensinde bliver til noget, men der er rigeligt kød på enkeltdelene, så det skal nok blive sjovt, og jeg kan 100% garantere, at fejl vil blive lavet, og ting vil gå i stykker i processen!«

»Opgaven består i, at jeg skal designe en kørende platform, som kan kortlægge og navigere i et hus. Dertil skal der benyttes en teknik kaldet SLAM (simultaneous localization and mapping), og jeg vil basere det på et LIDAR-modul på samme måde som selvkørende biler. De moduler er faktisk ved at komme langt nok ned i pris til, at almindelige dødelige nørder kan være med!«

»Men nu kommer jeg alt for godt i gang. Alt dette forudsætter jo, at selve platformen er på plads, og det er, hvad denne og de kommende posts i første omgang kommer til at handle om.«

»Det smarte ville nok være at tage udgangspunkt i noget eksisterende, f.eks. en robotstøvsuger og så bygge derfra. Men hvad er det sjove i det? Næ, jeg vælger selvfølgelig den besværlige metode og designer noget op helt fra bunden.«

Læs resten af blogindlægget og se vloggen her.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja noget i den retning. Ser ud til at ROS tilbyder rigtig meget funktionalitet. Har ikke besluttet hvilken hardware det skal køre på, men tænker noget i retning af en raspberry pi, da jeg har et par stykker af dem liggende i skuffen.

  • 0
  • 0

Har selv rodet en del med ROS og det er faktisk ret godt selvom man lige skal igennem deres toturials et par gange da det selvfølgelig også er komplekst.

Det er vist også det som de fleste universiteter udvikler på hvilket også betyder at man reelt kan finde det meste som er udviklet og hente det som open source og udvikle videre på det.

Jeg tror jeg vil anbefale noget hen af Nvidia jetson at udvikle på specielt da det er meget mere egnet end RP dog også noget dyrere i indkøb, men man kan så mere effektivt køre AI algoritmer. Jeg tvivler lidt på man kan få SLAM til at køre ordentligt på RP grundet mangel af beregnings ressourcer.

  • 1
  • 1

Av, av! 20k er alt for meget. Det er jo bare for sjov, så jeg kører på ghettobudget. Mindre kommer til at gøre det. Men da jeg ikke har særlige krav til hastigheden robotten skal kunne bevæge sig med, så har jeg måske heller ikke behovet.

Topfarten skal selvfølgelig afprøves, men det kommer til at ske under r/c kontrol :)

  • 0
  • 0

Arh man kan købe Jetson TX2 modul til hvad der svarer til 3600-3700kr fra UK, Dertil skal man så købe et backplane board med det forbindelser man skal bruge, prisen på disse er meget forskellig efter fabrikant og forbindelser man skal bruge(Man kan selvfølgeligt også designe og producerer et selv).

En jetson svarer til en meget effektiv GPU med ARM CPU, og man kommer ikke uden om at du skal have en effektiv GPU med høj ram båndbredde(eller andet der kan lave mange parallel beregninger effektivt) hvis man skal lege med AI og autonome robotter.

Der er måske også en anden løsning og det er Intel laver nogle neurale netværks USB sticks som man så kan bruge måske med en RPI(tror dog de kræver USB3), jeg tror disse er i noget lavere prisklasse en jetson. Ved intel har lavet kode(i ROS) til et komplet system med disse og intel realsense camera til netop SLAM.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten