Ny viden om bier kan forbedre navigationen af førerløse fly

Bier kan tælle til fire. Sådan lyder den korte konklusion som en australsk og en svensk forsker i fællesskab er kommet frem til ved at studerer honningbier. Selv om det kan virke banalt, så er det netop den type forskning, som kaster millioner af støttekroner af sig til forskerne.

Det er nemlig ikke kun interessant grundforskning. Flyindustri- og militær er stærkt interesseret i, hvordan bier bærer sig ad med at flyve omkring med uhørt præcision på trods af, at biernes "hardware" er yderst begrænset.

Bierne har nemlig en hjerne på størrelse med et sesamfrø, og deres øjne er primitive i forhold til vores. Mængden af neuroner i hjernen er en milliontedel af et menneskes.

Alligevel er bier i stand til at navigere præcist uden brug af GPS. De kan svæve på samme sted i urolig luft og manøvrere foran en blomst på en måde, der gør helikopterpiloter misundelige, for slet ikke at tale om landinger. De kan genkende steder, hvor de har været før, og de kan trænes til at flyve gennem en indviklet labyrint.

Bier bruger et avanceret vision-system, men alt sammen med et forbløffende minimum af processing power.

Hvis en førerløs helikopter kunne udstyres med tilsvarende egenskaber, ville den blive i stand til at flyve med fuld fart ned langs en befærdet gade i en storby.

Bier kan have fire ting på huskelisten

I et forsøg på at aflure biernes deres hemmelighed arrangerede forskerne en tunnel med fem visuelle markeringer. I løbet af forsøget blev der placeret nektar ved hver markering.

Bierne kombinerede det visuelle indtryk med tilstedeværelsen af nektor, så når føden blev fjernet, ville bierne stadig søge hen til den samme markering, hvor de tidligere havde fundet mad.

De samme bier fik nu lov til at flyve ind i tunnelen, efter at maden var blevet flyttet til nye positioner. Det gik fint, så længe bierne kun skulle huske fire forskellige markinger.

Når antallet kom op på fem, blev bierne usikre.

»Jo mere, vi studerer disse dyr, jo mere forbløffede bliver vi. De har virkelig mange af de egenskaber, der ligner vores med vores højtudviklede, menneskelige egenskaber,« siger professor Mandyam Srinivasan fra University of Queensland ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mandyam Srinivasan har tidligere fastslået, at en bi benytter sig at et "optisk flow", altså en visuel iagttagelse af, hvor hurtigt de omkringværende genstande passerer omkring bien.

Når bien nærmer sig en genstand, bevæger genstandens optiske kendetegn sig med større vinkelhastighed i dyrets synsfelt, og det får bien til at sætte farten ned.

Systemet bruger den også til at komme uden om forhindringer og til anflyvning og landing på en blomst.

Den forståelse kan bruges til udvikling af førerløse fly. Og det forklarer, hvorfor Mandyam Srinivasan siden 2001 har modtaget over 20 millioner støttekroner fra det amerikanske forsvarsministerium og fra Nasa.

Biens visionsystem kan dog forvirres, hvis man gør baggrundsbilledet bevægeligt som en film. Så kan man under forsøg narre bien til at fejlbedømme sin landing.

Men bier kan lære at gennemskue en camouflage, og de kan lære at se bort fra nye, forvirrende genstande. De kan også forbinde et bestemt duft eller farve med en flyverute, og de kan knytte nye ruter til ensartede duftmønstre.

Dokumentation

Reuters telegram
Ældre artikel fra det australske Catalyst
Professor Mandyam's hjemmeside
IEEE forskningspaper om biers mønsteranalyse og maskinintelligens

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten