Ny viden: Komet udslettede dinosaurerne

Ny forskning viser, at det nedslag på Yucatan-halvøen i Mexico, som for 65 millioner år siden udslettede dinosaurerne, ikke skyldes en asteroide, som hidtil antaget. Det skyldtes en komet.

Hidtil har forskerne været enige om, at det, som skabte det 180 kilometer store Chicxulub-krater, var med til at udrydde dinosaurerne og mere end 70 procent af alle dyrearter på Jorden.

Hvad det imidlertid var, der skabte krateret, har der gennem årene været en del usikkerhed om.

Nu mener en gruppe forskere under ledelse af palæontologen Jason Moore fra Dartmouth College i New Hampshire så, at krateret er skabt af et mindre og hurtigere objekt, end man hidtil troede.

Tegnene på nedslaget stammer fra et verdensomspændende lag af aflejringer med et højt niveau af iridium, kaldet K/Pg-grænsen (Kridt-Palogen-grænsen). Dette lag er forskerne enige om ikke kan være opstået på andre måder end ved et nedslag fra rummet.

Læs også: Frikendt: Baptistina-familien dræbte ikke dinosaurerne

De nye undersøgelser viser, at de hidtidige iridium-niveauer i laget ikke er korrekte, og dermed er størrelsen af legemet forkert. Dette er forskerne kommet frem til ved sammenligninger med osmium i K/Pg-grænsen, som er et andet grundstof, der også blev aflejret ved nedslaget.

Beregningerne ud fra osmium viser, at nedslaget skabte mindre materiale i atmosfæren, hvilket tyder på, at det legeme, som slog ned, også var mindre.

Hvis et mindre legeme skal kunne have lavet det store krater, må det ifølge forskerne været kommet ind i Jordens atmosfære med en højere hastighed.

Jason Moore påpeger over for BBC online, at den eneste sandsynlige forklaring på et sådant mindre legeme er en komet.

Kometer er klumper af is, støv og klippepartikler, som adskiller sig fra asteroider ved deres meget uregelmæssige baner og en tynd sky og hale.

Chicxulub-krateret kan ifølge de nye resultater meget bedre forklares med en komet, som har haft en lang omløbstid om Solen og er stødt ind i Jorden.

Læs også: Konklusion: Nedslag fra rummet udryddede dinosaurerne

Forskeren påpeger, at det stadig er muligt, at det kan være en asteroide, men alle de hurtige objekter, man kender i dag, er kometer. Derfor er det den mest oplagte forklaring.

Andre forskere, som ikke har været med i undersøgelserne, blandt andre geologen Gareth Collins fra Imperial College i London, fortæller til BBC Online, at aflejringer kun fortæller noget om, hvor meget materiale der blev aflejret på Jorden, og ikke hvor meget af det der blev slynget ud i rummet. Dermed kan legemet have været meget større, end man i dag tror.

Ifølge de nye undersøgelser blev 75 procent af kometens materiale spredt ud over Jorden, mens Gareth Collins mener, at det måske kunne have været blot 20 procent.

De nye resultater blev præsenteret på den 44. Lunar and Planetary Science-konference i Woodlands, Texas.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der gik kun 50.000 år fra at laget med iridium til Kridt-Palogen-grænsen. Dette er naturligvis bare et geologisk øjeblik. Men for historikere er det lang tid.

 • 1
 • 0

Jeg forstår ikke rigtig det dér med "dette eller hint udryddede dinosaurerne".

Man får indtrykket af, at alle dinosaurer levede på ét tidspunkt, og så røg cigaren sådan cirka samtidig. Men nogle af dinoerne uddøde millioner af år før andre dinoer kom til. Eksempelvis er der noget i retning af 80 mio år mellem stegosaurus og tyrannosaurus. På den måde kan én komet jo ikke være grunden til at de alle blev udslettet...!

 • 3
 • 0

Nej ikke alle dinoer der har eksisteret blev udslettet da den sten faldt ned - det skyldes at dinoer har være her så længe at de har udviklet sig - uddøde osv. over mio. af år - til gengæld alle de varianter der fandtes for ca. 65 mio. år siden - de gik ALLE hen og døde på nogenlunde samme tid.

Dinoer er som alle andre dyrearter - mennesker inkl. - de udvikler sig - de forsvinder og nye varianter opstår - så når man snakker massedød så regner man ikke dem med der forsvandt mio. år før - lige som man heller ikke tæller dem med der levede i København for 200 år siden når man laver en folketælling ;)

 • 3
 • 0

Ja, generelt sprang de altid dinosaurerne over, når de lavede folketællinger for 200 år siden. ;)

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten