Ny viden: Franskbrødet kan dræbe

Det kan være farligere at spise franskbrødet end det smør, som myndighederne ellers advarer mod. Det har ernæringsforsker Marianne Uhre Jakobsen og hendes kolleger fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, som de første i verden bevist.

Ved at dykke ned i en undersøgelse af over 53.000 danskeres kostvaner har hun sammen med sit forskerhold konkluderet, at risikoen for at udvikle blodpropper i hjertet stiger med 33 procent, hvis man erstatter det forkætrede mættede fedt med letoptagelige kulhydrater, herunder hvidt hvedemel og sukker.

Undersøgelsen viser også, at bytter man i stedet det mættede fedt fra blandt andet smør ud med f.eks. fuldkornsrugbrød, så falder risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

»Det er enormt vigtigt at have lige så meget fokus på kvaliteten af kulhydrater som på kvaliteten af fedt. Vi har i mange år været meget fedtforskrækkede og haft stor fokus på at nedsætte indtagelsen af mættet fedt og mindre fokus på kvaliteten af kulhydrater,« siger Marianne Uhre Jakobsen.

Franskbrød farligere end smør

Kan man ud fra jeres studium konkludere, at franskbrød er farligere end smør, hvis vi ser isoleret på de to?

»Hvis man skal skære det helt firkantet, kan jeg kun sige ja til det, du spørger om. Det lyse franskbrød er en af de fødevarer, som bestemt ikke er sund.«

De danske myndigheder advarer om, at fedt giver hjertekarsygdomme og opfordrer til at erstatte fedt med kulhydrater. Myndighederne opfordrer os til at spise fuldkorn, men uden at advare mod hvidt mel.

»Det kan godt være, at danskerne har lyttet til rådet om at nedsætte indtaget af mættet fedt, men hvis vi bare har erstattet det med letoptagelige produkter som franskbrød, så har vi ikke vundet noget, men tværtimod tabt en del,« konkluderer Marianne Uhre Jakobsen.

Hendes undersøgelser er publiceret i det mest prestigefulde ernæringsvidenskabelige tidsskrift, American Journal of Clinical Nutrition.

På foranledning af undersøgelsen har en af verdens førende ernæringsforskere, Harvard-professoren Frank Hu, skrevet tidsskriftets leder.

I lederen argumenterer Frank Hu for, at det er på tide at ændre de vestlige kostråd om at spise mere kulhydrat og mindre mættet fedt, fordi kosten i vesten typisk indeholder mange raffinerede kulhydrater fra bl.a. hvidt brød, pizza, ris og sukker.

»Hverken mættet fedt eller raffinerede kulhydrater er egnede til at forhindre hjerte-kar-sygdomme. Men letoptagelige kulhydrater gør sandsynligvis endnu større metabolsk skade end mættet fedt,« konkluderer han.

Samme melding kommer fra en række svenske forskere, mellem dem professor Peter Nilsson fra Lunds Universitet.

»Det er helt i orden med lidt franskbrød søndag morgen, men ikke meget mere end det. Vi skal skære ned på letoptagelige kulhydrater,« siger Peter Nilsson, der kalder myndighederne "for konservative".

Fødevarestyrelsen, som står bag de danske kostråd, har ikke planer om at ændre dem trodsbeviserne mod letoptagelige kulhydrater.

»Vi har ikke belæg for at advare mod franskbrød på dette tidspunkt,« siger kontorchef Else Molander.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja i hvertfald pasta som i langt de fleste tilfælde er produceret ud af hvedemel.

Men ikke kartofler, så spis du bare masser af dem:) De mætter desuden desuden ganske fortrindeligt i forhold til indholdet af kalorier, så kartofler er også ganske udemærkedet hvis man skal tabe sig, i modsætning til diverse kostguruers og ja selv mange lægers råd.

 • 0
 • 0

»Det kan godt være, at danskerne har lyttet til rådet om at nedsætte indtaget af mættet fedt, men hvis vi bare har erstattet det med letoptagelige produkter som franskbrød, så har vi ikke vundet noget, men tværtimod tabt en del,« konkluderer Marianne Uhre Jakobsen.

Det var vel egentligt også os andre, der skulle vinde noget.

jo men hvornår er "hvidt" hvidt

Hvis melet ikke indeholder skaldele, må det karakteriseres som ,,hvidt". Men det er ikke væsentligt sundere. Kimen skilles fra under udmalingen og bliver ikke blandet ind i melet igen af bekvemmelighedsgrunde; men det er dér, vi skal hente det mættende og det sunde.

 • 0
 • 0

Hvis melet ikke indeholder skaldele, må det karakteriseres som ,,hvidt". Men det er ikke væsentligt sundere. Kimen skilles fra under udmalingen og bliver ikke blandet ind i melet igen af bekvemmelighedsgrunde; men det er dér, vi skal hente det mættende og det sunde.

Og samtidigt skal man sørge for at dejen gærer i nok tid, faktisk mener jeg helt op til 8 timer, fordi ellers får vi ikke noget ud af skaldelene.

"Plantefrø indeholder stoffet fytinsyre, der er deres vigtigste fosfor-oplagringsforbindelse. Fytinsyre indeholder en række negativt ladede fosfatgrupper, som danner meget stabile komplekser med en række mineraler, hvorved biotilgængeligheden af mineralerne nedsættes. Effekten afhænger af koncentrationen af både fytinsyre og mineraler og er forskellig for forskellige mineraler.

Især calcium, magnesium, kalium, jern og zink bindes let til fytinsyre. Forskellig forarbejdningsprocesser kan have effekt på fytinsyreindholdet i cerealieprodukter, og en nedbrydning af fytinsyre vil alt andet lige betyde en øget mineraltilgængelighed41. Fytinsyre kan nedbrydes af enzymet fytase, som forekommer naturligt i cerealierne, i forbindelse med dejfremstilling. Også mælkesyrebakterier kan nedbryde fytinsyre, hvilket har betydning for brød, der fremstilles ved hjælp af surdej.

For bedst mulig udnyttelse af det høje mineralindhold i fuldkorn har fremstillingsprocessen derfor betydning. Lang hævetid/effektiv fermentering vil således øge nedbrydningen af fytinsyre og dermed øge biotilgængeligheden af mineraler fra cerealierne" Kilde: http://www.fuldkorn.dk/files/Rapporter/Ful... definition og vidensgrundlag.pdf

 • 0
 • 0

...når man tænker på hvor mange Baguettes en franskmand sætter til livs om ugen. Forekomsten af hjerte/karsygdomme på de kanter siges at være mindre hyppig end i DK.

 • 0
 • 0

Også sært at nogle skaldele - som ofter passerer lige igennem systemet - er det som forvandler en råvarer - som har virket fint i endog ganske mange år - fra sundt til skadeligt. Endnu en enæringsforsknings suboptimering?? Det ved vi om ti år. Jeg vil straks bestille en fuldkorns Napoleonskage hos min bager...

 • 0
 • 0

Nu bliver der jo blandt andet skrevet "blot spis mange kartofler".

Men i f.eks. Walter C. Willett, M.D.S "Eat, Drink, and Be Healty", printet af Harvard Medical School,i 2001, er jo blandt andet kartofler, hvidt brød og hvid pasta placeret på toppen af madpyramiden.

Og på side 103 er grafisk vist choket for glykose når disse hurtigvirkede kulhydrater indtages.

 • 0
 • 0

Omfatter det også ris og pasta?

At bringe sådan en artikel på forsiden af dagens Ingeniøren må være en joke. Artiklen indeholder endda en modsigelse fra Fødevarestyrelsen til sidst. Så jeg vil kalde det komplet utroværdigt med disse nye forskningsresultater. Men de fik udgivet en artikel. Det er jo ofte et mål i sig selv. Hvis jeg kender forskere ret, så skal man læse det med matematisk nøjagtighed. Altså 'erstatte umættet fedt med letfordøjelige kulhydrater'. Hvem kan lige finde på det ? Jeg bruger ikke smør/margarine mere på noget brød. Sådan har det været længe. Så hvilket umættede fedt er der så tilbage. Enhver sportsmand hælder da til let fordøjelige kulhydrater. Der har altid været modsigelser på fødevare-området. Læger og eksperter imellem. Hører det aldrig op ?

 • 0
 • 0

"Men letoptagelige kulhydrater gør sandsynligvis endnu større metabolsk skade end mættet fedt,« konkluderer han."

Er der nogen der kan forklare virkningsmekanismen bag, at letoptagelige kulhydrater (mono/disakkarider) kan give hjerte-kar sygdomme?

Alt kulhydrat mennesket indtager bliver optaget i tyndtarmen og transporteret via portåresystemet til leveren hvor det omdannes til glukose, og frigives til den systemiske karbane. Indtager man hurtigt-nedbrydelige kulhydrater "usunde kulhydrater" resulterer det bare (hos raske individer) i en voldsom og hurtig insulinrespons, som hurtigt faciliterer transporten af glukosen fra karbanen og ud i cellerne i kroppen. Dette er med til at sænke insulinreseptorenes sensitivitet og kanforårsage type 2 diabetes senere i livet.

Jeg er klar over at hvis man indtager mere kulhydrat(energi) end kroppen har brug for, så omdannes noget af kulhydraterne til fedt og lagres i kroppens fedtdepoter, men fedtet cirkulerer vel ikke rundt i blodet.

Derfor jeg har svært ved at gennemskue hvordan indtag af letoptagelige kulhydrater kan skabe forsnævring i coronar-karene og skabe et myokardieinfarkt "blodprop i hjertet".

 • 0
 • 0

[quote]Omfatter det også ris og pasta?

At bringe sådan en artikel på forsiden af dagens Ingeniøren må være en joke. Artiklen indeholder endda en modsigelse fra Fødevarestyrelsen til sidst. Så jeg vil kalde det komplet utroværdigt med disse nye forskningsresultater. Men de fik udgivet en artikel. Det er jo ofte et mål i sig selv. Hvis jeg kender forskere ret, så skal man læse det med matematisk nøjagtighed. Altså 'erstatte umættet fedt med letfordøjelige kulhydrater'. Hvem kan lige finde på det ? Jeg bruger ikke smør/margarine mere på noget brød. Sådan har det været længe. Så hvilket umættede fedt er der så tilbage. Enhver sportsmand hælder da til let fordøjelige kulhydrater. Der har altid været modsigelser på fødevare-området. Læger og eksperter imellem. Hører det aldrig op ?[/quote] Skægt nok har mennesker levet med animalsk fedt i årtusinder uden problemer, det er først efter industrialiseringen med billige tomme kulhydrater at vi har fået en fedmeepidemi.

 • 0
 • 0

...når man tænker på hvor mange Baguettes en franskmand sætter til livs om ugen. Forekomsten af hjerte/karsygdomme på de kanter siges at være mindre hyppig end i DK.

Jeg er lige kommet hjem fra Sardinien i formiddag og der er der masser af hvidt brød på hylderne. Mindes også at der bages hvidt brød i store dele at verden. Mærkeligt at man ikke har opdaget farligheden af den type madvarer før. Jeg vil iøvrigt gerne vide lidt mere om pastaens tilsvarende dødelighed, da det eventuel er endnu en trussel mod Støvlelandet i syd.

 • 0
 • 0

. Mindes også at der bages hvidt brød i store dele at verden. Mærkeligt at man ikke har opdaget farligheden af den type madvarer før.

jo det har de vist også i ......dadadaa....USA

 • 0
 • 0

[quote]...når man tænker på hvor mange Baguettes en franskmand sætter til livs om ugen. Forekomsten af hjerte/karsygdomme på de kanter siges at være mindre hyppig end i DK.

Jeg er lige kommet hjem fra Sardinien i formiddag og der er der masser af hvidt brød på hylderne. Mindes også at der bages hvidt brød i store dele at verden. Mærkeligt at man ikke har opdaget farligheden af den type madvarer før. Jeg vil iøvrigt gerne vide lidt mere om pastaens tilsvarende dødelighed, da det eventuel er endnu en trussel mod Støvlelandet i syd.[/quote] Man taler om middelhavskosten, specielt den græske, og den vigtigste er vistnok oliven som de spiser sammen med hvad som helst. Det siges a grækerne er det sundeste folkefærd i Europa, på trods af at de nok ryger verdens farligste cigaretter, så de oliven kan nok også klare lidt hvidt brød. Bortset fra det så gik der en vittighed i min barndom omkring hvorfor spanske gifte kvinder var nogle kraftige matroner, pointen gik på hvidt brød og en ægtemand.

 • 0
 • 0

Nu er Danmark så heller ikke det eneste land i verden der har massive problemer med overvægt. Se feks: http://www.globalpost.com/dispatch/commerc... Det er interessant at der ikke er nogen kraftig kobling til velstand.

Som med så meget andet er det også et spørgsmål om hvilke mængder man spiser, hvornår og sammen med hvad.

Den ovenfor beskrevne effekt af simple (hurtige) kulhydrater (herunder også stivelsesprodukter som kartofler) på blodsukkeret og dermed insulinniveauet er netop betinget af at der kommer en hurtig stigning i blodsukkeret.

Dette kan bekæmpes enten ved at spise mindre kulhydrat eller ved at spise en type kulhydrat der optages langsommere (eller slet ikke). Grove meltyper er generelt kendetegnede ved at kulhydraterne er sværere tilgængelige for fordøjelsen, hvilket reducerer sukker/insulin-chocket. Tilsvarende tager det generelt længere tid at nedbryde komplekse kulhydratkæder end det tager med de simple (som sukker og stivelse). Til kontrast kan man sige at fedt forbrændes meget langsomt.

 • 0
 • 0

Her er en række link der bør få os alle til at tænke os om inden vi putter noget i munden. Derved er mine kommentarer ganske overfødige: http://www.hippocratesinst.org...org/ http://www.rawfor30days.com/in...html http://runningraw.com/ http://shop.rawfood.dk/default....asp http://thetruthaboutyourfood.c...com/ Sidstnævnte link giver mulighed for at deltage i seminar med Dr.Brian Clement, direktør for Hippocrates Health Institute, der igennem 50 år har vist at der er kun een vej til optimal sundhed. Men ellers er dare bare at søge på 'raw food'. Meget lærerigt.

 • 0
 • 0

Herregud, dette har været god viden i årevis, men de pionerer der gik først med det blev udskældt som uvidenskabelige flippere og heksedoktorer.

I mellemtiden har regeringen indført fedtskat, selv om det er sukkeret man burde slå ned på.

Det tager åbenbart 10-30 år før ny viden siver ned til forskere og læger, og yderligere ti år før den siver fra forskere og læger ned til embedsmænd og politikere.

Nogle af de kontroversielle emner i nutiden er mælk og gluten. I øjeblikker skælder etablissementet ud på de progressive folk der mener at mælk og gluten kan være skadeligt. Ja, det er nærmest vanrøgt at opfostre børn uden mælk, mener flere. Om ti år vil man nok indse at der var noget om snakken. Jeg er optimist, men det kan naturligvis også ske at det tager 20 eller 30 år.

Lægfolk, naturlæger og "de alternative", og hvad man nu kalder dem, er tit langt mere ude med antennerne end de etablerede forskere!

Men når forskerverdenen overtager den ny viden, så præsenterer de den som deres egen, uden at takke de nytænkende folk de først forhånede.

 • 0
 • 0

Lægfolk, naturlæger og "de alternative", og hvad man nu kalder dem, er tit langt mere ude med antennerne end de etablerede forskere!

Men når forskerverdenen overtager den ny viden, så præsenterer de den som deres egen, uden at takke de nytænkende folk de først forhånede.

Det er jo ikke viden, før det er undersøgt til bunds.

 • 0
 • 0

Nu er det pludseligt blevet farligt at spise kulhydrater. Snart må man ikke spise noget som helst.

De forskere er forvirret og aner slet ikke hvad der er bedst for folk. Der er jo ingen der har taget skade af at spise fransbrød.

Mht forskers forvirring, har man opnået samme forvirrende konklussioner med sukker. Forsker siger at sukker feder, mens sukker-industriens forsker siger at sukker ikke feder. Hvad så? Kan det hele ikke været lige meget? Det hele handler om at spise fornuftigt og dyrk noget motion, så skal man nok forbrænde sukkeret.

Det samme problem med Spaniens og Italiens forsker, som heller ikke er meget for at kritiserer olivien olie. Der er masser af anti-oxidanter og phenolforbindelser i olivien olie. Men Spanske universiteter tør ikke at nævne at phenol forbindelser kan være farlige, ellers mister de bare penge.

Jeg er træt af at høre på de tåbelige forskere som ikke aner om kulhydrater er sundt eller usundt.

Jeg spiser masser af kulhydrater i form af varieret kost og er i topform. Jeg dyrker sport og har aldrig haft een eneste sygdom ( pånær infektionssygdomme via mad ) og influenza.

 • 0
 • 0

Der er to muligheder

Enten skal forskere tænke sig om før end de præsenterer viden for universiteternes informations medarbejdere.

Eller også skal journalister have et specialkursus med et certifikat til vidensformidling, der kunne fratages dem :o)

 • 0
 • 0

Nu er det pludseligt blevet farligt at spise kulhydrater. Snart må man ikke spise noget som helst...

Man skal bare til enhver tid følge de sidste nye råd fra forskerne, så får man automatisk en varieret kost. :-D

 • 0
 • 0

Skægt nok har mennesker levet med animalsk fedt i årtusinder uden problemer, det er først efter industrialiseringen med billige tomme kulhydrater at vi har fået en fedmeepidemi.

 • tag bare Grønland.

Før de fik den hvide mands kost, var kræftsydomme næsten ukendte.

Men nu lever de ikke længere af spæk, fisk, bær osv.

Næh nu lever de af grillbaren med mere og industriel føde, som er kvantativ - ikke kvalitativ.

 • 0
 • 0

Jeg må også udmelde at den overskrift er skuffende, og langt bedre egnet til ekstra bladet end ingeniør. Bør ingeniøren ikke fange sine læser med indholdsrige og spændende artikler fremfor halv platte overskrifter?

 • 0
 • 0

Jeg synes det er farligt med "vi skal bare alle spise eskimo - mad". Grønlænderne er også gået over fra at være udenfor i -30 10 timer / dagen til at se lige så meget fjernsyn som os. Husk: 80% at alt vi spiser bliver brugt til at holde kroppen varmt. I -30 betyder det vi stort set kan drikke en dunk benzin om dagen. Det kan du ikke hvis du er bankrådgiver i Ballerup.

 • 0
 • 0

Evolutionært er mennesket udviklet til at spise store mængder magert kød, nødder, bær, frugter, og hvad man ellers finder i naturen og iøvrigt bevæge sig op imod 20 km om dagen for at finde den. Der gror jo ikke meget brød, ris, pasta, hvede, mælk, kager, sodavand derude i naturen, vel. Mennesket har eksisteret i ca. 3 til 5 millioner år og kun været agerbrugere i mellem 5 og 10 tusinde år. Vi er genetisk slet ikke beregnede til den mad vi spiser. Sygdomme som fx. diabetes må være opstået siden vi blev agerdyrkere, ellers ville de være udryddet af evolutionen. Altså er der en masse sygdomme der er direkte fødvare relaterede. Men desværre er der en magtfuld industri, som ikke ønsker at vi holder op med at drikke mælk, spise sukker, etc. Læs mere her http://www.thepaleodiet.com/ Eller læs bogen "The Paleo Diet" isbn 978-0471267553

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten