Ny ventil slap Industri 4.0 ind på fabrikken

Det er ikke mange billeder, Broen har lyst til at vise af virksomhedens nye produktionslinje. Men der er også tale om en spritny linje med teknologi, som Broen selv har været med til at designe. Illustration: Broen A/S

Et blankt stykke papir og en tom fabrikshal var nærmest i bogstaveligste forstand udgangspunktet, da ventilproducenten Broen for et par år siden satte sig for at gennemføre en af de største produktlanceringer i koncernens 70-årige historie.

Lanceringen gjaldt en helt ny type ventil til nye markeder: en såkaldt full-flow-ventil i rustfrit stål eller forzinket stål frem for messing, som Broen ellers mest er kendt for. Den blev samtidig en anledning for den vestfynske produktionsvirksomhed til at gentænke produktionen og gøre den så fremtidssikker som muligt via en høj grad af automation og digitalisering.

»Vi er specialister i messing på vores fabrik her i Assens. Hele vores produktion her er i dag lagt an på messing, og det kunne vi have valgt at fortsætte med, men vi mente, det var rigtigt at gå i en anden retning, som svarer til de materialer, der i dag anvendes i vvs-installationer,« siger udviklingschef Mads Lildholdt og tilføjer:

»Ret hurtigt var vi fri af traditionerne inden for maskiner og bearbejdning, og vi kunne se, at det krævede, at vi gik nogle nye veje.«

Et pilotprojekt for automatisering

Det indebærer blandt andet at bygge en høj grad af modularitet og fleksibilitet ind i selve produktplatformen for derigennem at reducere lead-tiden på en ordre mest muligt. Hvor traditionelle ventilserier kan være uger eller måneder undervejs, sigter Broen efter at komme ned på en leadtid på blot 24 timer. P.t. ligger man på fem dage.

VSH XPress, som produktserien hedder, er simpelthen designet ud fra, at variationen skal indtræffe så sent i produktionsprocessen som muligt. Derfor er udgangspunktet en række grundkomponenter i form af blandt andet ventilhus, spindel og tilslutninger, som præproduceres og monteres, så de kan ligge klar på lager, til kundeordren tikker ind.

Samtlige ventiler fremstilles i Assens på et spritnyt, delvist fuldautomatisk produktionsanlæg, som Broen selv har været med til at designe og udforme. Takket være den høje grad af fleksibilitet kan Broen på dette anlæg i princippet lave ét-styks-serieproduktion, fordi omstillingstiderne er markant kortere, fortæller projektleder Lars Andersen.

Hvor en omstilling på en CNC-drejebænk fra én produktvariant på en anden normalt tager minimum halvanden time, er det lykkedes Broen at minimere omstillingstiden til 5-15 minutter.

»Så for os har det også været et slags pilotprojekt inden for automatisering. En måde at finde ud af, hvad der egentlig kan lade sig gøre,« siger Lars Andersen.

Hul igennem mellem salg og produktion

At der vitterligt ikke er mange menneskehænder, der rører ved Broens nye ventil på dens vej gennem produktionen, bekræfter en rundvisning i produktionen.

Lars Andersen skønner, at anlægget i dag er cirka 70-80 procent automatiseret. De sidste 10-20 procent er stadig manuelle for at holde investeringsomkostningerne nede, men PLC’er og øvrig infrastruktur er klargjort til fuld automatisering, når tiden er rede, fortæller han.

I forbindelse med projektet har Broen fået etableret ‘hul igennem’ mellem ERP-systemet og det Scada-system, der anvendes som produktionsstyringssystem. Det betyder, at der for hver enkelt varenummer generes en recept med styklister, som automatisk kommer op på linjemanagerens skærm nede i produktionen, når han skal igangsætte en ny ordre.

Procesparametre lagres i en datamatrix-kode

Samtidig følger en datamatrix-kode produktet hele vejen gennem produktionen. Koden printes på toppen af ventilens spindel, hvorpå procesparametrene fra de forskellige bearbejdnings- og montageprocesser gradvist lægges ned på koden – eksempelvis lækrate, moment på spindlen og procesdata fra lasersvejsningen.

Broen har tidligere lagret materialedata på tilsvarende vis, men det er første gang, man også lagrer procesdata, som oven i købet følger med produktet, når det forlader fabrikken.

»Alle produktionsdata ligger på. Det har den fordel, at vi kan styre vores proces efter de data – og en anden fordel er, at hvis der skulle komme en reklamation om fem år, kan man skanne koden og få at vide, hvordan og hvornår den pågældende ventil er blevet produceret,« lyder det fra Lars Andersen.

Broens nye ventil, der har krævet en spritny produktionslinje. Illustration: Broen A/S

»Vi er specialisterne«

Der er stadig nogle omstillinger og noget flow, der skal optimeres på, inden produktionslinjen er helt indkørt, men i kraft af de lave omstillingstider og en række semiautomatiske specialmaskiner står Broen ifølge produktchef Per Johansson med en produktion, som passer rigtig godt til koncernens danske fabrik.

»Med den måde, vi producerer på her, er der ingen fordele ved at rykke det til et billigere land,« konstaterer han

Samtidig har Broens ingeniører og udviklingsfolk høstet vigtige erfaringer til næste store automationsprojekt, fortæller Lars Andersen. Blandt andet i forhold til grænseflader med maskinbyggere og øvrige underleverandører.

»Læren er nok, at det er os, der er specialisterne. Det er os, der kender processerne og ved, hvordan vi skal gøre. Hvordan ventilerne skal presses, og hvordan de skal svejses, ved vi bedst, og det tager vi med os til næste gang,« siger han.