Ny vejrmodel skal give bedre varsel af skybrud

Om et halvt år vil DMI køre sin vejrberegninger på en ny supercomputer, der opstilles i Island i samarbejde med det islandske meteorologiske institut IMO.

Installationen af den nye computer begynder 2. november, og den 6. marts 2016 skal den være klar til at beregne de danske vejrudsigter - den første måned dog sideløbende med den nuværende computer i København.

Det bliver dog først i begyndelsen af 2018, at den supercomputer får sin fulde regnekraft, og DMI for alvor får glæde af at skifte fra den nuværende HIRLAM-vejrmodel til efterfølgeren HARMONIE, som har været under udvikling i en årrække i samarbejde med andre meterologiske institutter i Europa.

Ef afgørende forskel på de to modeller er, at HIRLAM er hydrostatisk, hvilket meget forenklet vil sige, at den ikke kan regne på de potentielt voldsomme vertikale bevægelser i atmosfæren, der finder sted i konvektive celler. Det gælder eksempelvis tordenbyger, der kan føre til skybrud.

Med HARMONIE-modellen er det muligt at regne på disse bevægelser, men det kræver mere regnekraft.

»Det giver nemlig først for alvor mening at bruge en ikke-hydrostatisk model, når man har en horisontal opløsning på under ca. en kilometer,« oplyser chefkonsulent Bent Hansen Sass fra DMI.

I dag opererer DMI's vejrmodel i fineste opløsning med et gitter, hvor opløsningen er cirka 2,5 kilometer horisontalt. På denne skala er der ingen forskel mellem hydrostatiske og ikke-hydrostatiske beregninger.

»Vi vil rigtigt gerne ned i en opløsning på under én kilometer for modellen,« siger Jens Havskov Sørensen, chefkonsulent inden for udvikling af modeller hos DMI.

Med HARMONIE får DMI også mulighed for at bruge data fra vejrradarer samt fra satellitter.

»Men når vi begynder at kunne se noget på radaren, så er udviklingen allerede i gang. Selv hvis vi opfanger de første spæde tiltag til et skybrud, så har vi lang tid at løbe på til modelkørslen. Men det er alt sammen noget, der koster regnekraft,« fortæller Jens Havskov Sørensen.

Hvis man skal beregne risikoen for skybrud skal man have en høj opløsning både i geografisk og tidsmæssig udstrækning, da der er tale om lokale vejrfænomener, som kan opstå meget pludseligt.

»Skybrud er meget lokale og kommer pludseligt. Et skybrud kan opstå på et par timer. Det er næppe realistisk at lave et præcist varsel et døgn forud, men vi vil kunne sige et døgn forud, at det ser risikabelt ud for et større landområde,« siger Jens Havskov Sørensen, chefkonsulent inden for udvikling af modeller hos DMI.

Farlige grønlandske faldvinde

Supercomputeren skal ikke kun give danskerne bedre varsling om skybrud.

Samarbejdet med IMO i Island indebærer også en ny model for regionen, der dækker det sydlige Grønland og farvandet omkring Island. Og det kan være livsvigtigt for beboerne i Østgrønland, fordi den nye vejrmodel også vil give bedre varsling af farlige vinde.

De østgrønlandske pitaraqer er faldvinde, som netop er den slags vertikale bevægelser i atmosfæren, som en hydrostatisk vejrmodel ikke kan forudsige. Da vindstødene kan nå op på 70 meter pr. sekund eller mere, svarende til de kraftigste tropiske orkaner, og rammer bygderne ved kysten, så er det et særdeles farligt vejrfænomen.

I Danmark er skybrud lige nu den type farligt vejr, der er vanskeligst at forudsige, men der kan være gode samfundsøkonomiske argumenter for at investere i regnekraft til at give blot et par timers tidligere varsel.

»Vi arbejder tæt sammen med beredskaberne i Danmark, og hvis vi kan give et mere præcist eller tidligere varsel, så kan de nå at indkalde mandskab og flytte dem de rigtige steder hen og begynde at pumpe vandet væk, før viadukten og bilerne står under vand. Så der kan være rigtig meget vundet,« siger Jens Havskov Sørensen.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hidtil har DMI ikke haft særlig stor succes med at forudsige regn, og endnu mindre skybrud. Deres regionsforudsigelser ændrer sig så meget fra dag til dag, at det nærmest ligner en joke, og der kan være enorm forskel til det der måles. Desværre viser de ikke de forrige udsigter sammen med de nyeste, så det kræver at man gemmer tallene for at se, hvor usikker selv 1 til 3 dage er. Det er ikke mængden af udsigter der gør det, men troværdigheden af dem.

 • 4
 • 21

"Hidtil har DMI ikke haft særlig stor succes med at forudsige regn, og endnu mindre skybrud."

Er det noget du ved eller bare noget du fyrer af?

 • 14
 • 2

Det er blot noget jeg har set i deres udsigter, sammenholdt med virkeligheden. Man behøver blot at se på udsigten om mandagen, for hvad de tror sker om fredagen. Efterhånden som fredagen nærmer sig, ser man, at regnen kan gå fra 0 til10mm, og måske får de ret med udsigten fredag morgen, men langt fra altid. Hvis du vil, er det ikke så svært at kontrollere.

 • 3
 • 13

Desværre kun forbedring i 48 timers udsigten.

"Nordeuropa-kortene er baseret på DMI's HIRLAM model og dækker en periode på 48 timer med 1 times interval. Kortene opdateres 4 gange i døgnet - ca. kl 0, 6, 12 og 18.

Verden-kortene er baseret på ECMWF-modellen og viser fordelingen af højtryk og lavtryk samt nedbør de næste 7 døgn. De opdateres 2 gange i døgnet ca. kl. 0 og 12. " Kilde: DMI

Det ville være ønskeligt også at få forbedret opløsningen på deres radar billeder på hjemmesiden så de kommer på niveau med Tyskland og Norge. Det er da den rene elendighed hos DMI.

 • 1
 • 1

Det ville være ønskeligt også at få forbedret opløsningen på deres radar billeder på hjemmesiden så de kommer på niveau med Tyskland og Norge. Det er da den rene elendighed hos DMI.

De har meget bedre radar-billeder, men det er et 'produkt' de sælger fordi en eller anden tidligere regering havde en hjerneblødning på det punkt.

Nu hvor det er blevet eftervist hvor stor merværdi der var i de åbne geodata kunne man håbe at åbne meteodata blev næste skridt.

 • 11
 • 0

Det ville da være total spild af skattekroner.

Når PHK oplyser, at de har meget bedre radar-billeder til rådighed så skal man vel ikke bruge ekstra 100 mio kr til opgradering.

DMI, skal efter min opfattelse, hurtigst muligt komme igang med at forsyne den alm. dansker med ordentlige data, eller skal de på skrump.

 • 1
 • 1

De har meget bedre radar-billeder, men det er et 'produkt' de sælger fordi en eller anden tidligere regering havde en hjerneblødning på det punkt.

Nu hvor det er blevet eftervist hvor stor merværdi der var i de åbne geodata kunne man håbe at åbne meteodata blev næste skridt.

DMI har altid haft en tradition for at sælge data. Det gælder også private handler med enkelte medarbejdere. Voldborg blev internt meget upopulær fordi han solgte diverse grove prognoser til bl. a. enkelte amter, sådan at de "bedre" kunne styre vejsaltindkøbene! Det blev strammet op under Prahm som forlangte at indtægterne skulle tilfalde institutionen. Prahm ville have egne store computere, så selvfølgelig har der været finanslovsdiskussioner, men jeg tror ikke, at man kan udpege enkelte ministre eller regeringer som "skurken" i det spil.

Jeg har ikke nærmere indsigt i hvor meget DMI kan dække af sit budget via datasalg, men jeg vil gerne tro at du har ret i at man ville stå sig bedre med en mere åben politik! Man formidler sjovt nok "Borgervejr" ganske gratis, så hvad er det egentlig man hæger om?

Jeg har selv foreslået DMi at man skulle lade folk få adgang til historiske radarbilleder og det sidste billede fra Hirlam-prognosen, altså bare fx. en uge bagud i tiden. Jeg er sikker på at det ville være ret interessant for vejrnørder at kigge på, men svaret var, at man ikke havde harddisker nok til de få GB som det ville kræve! Pjat naturligvis, og da man på ingen måde ville miste kundeindtægter ved den service, er det bare en dårlig holdning, også her!

John Larsson

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten