Ny vejledning for solcellemontage klar inden nytår

Det seneste års solcelleboom, der har øget antallet af danske solcelleanlæg fra omkring 3.000 til op mod 30.000, har ført til flere eksempler på dårligt udførte løsninger i den forbindelse - eksperter har over for Ingeniøren endda vurderet, at størstedelen af anlæggene ikke overholder byggenormerne.

Læs også: Fejlmonterede solceller kan gøre tusindvis af tage utætte

Eksemplerne viser en branche, hvor der er behov for øget fokus på kvaliteten og styr på, hvilke metoder der er egnet til danske tage. Derfor har Forsknings- og innovationsstyrelsen bevilliget midler til Teknologisk Institut (TI) til projektet 'Bygningsintegreret solenergi', der bl.a. omfatter vejledning om montage af solcellepaneler. Det fortæller arkitekt Charlotte Darre fra TI.

»Branchen er klar over, at der er lidt ragnarok derude, hvor alle konkurrerer på pris. Det gør det svært at lave de korrekte løsninger, hvis et andet firma kan være billigere med noget, der ikke overholder reglerne. Derfor skriger de faktisk på vejledning og kontrol, så de får ens vilkår,« siger Charlotte Darre.

I starten af oktober afholdt TI et møde om arbejdet med de kommende anvisninger, og mødedeltagerne havde mange eksempler på problematiske monteringer. Derfor har TI sat turbo på arbejdet.

»Vi har kigget på, hvilke tage der typisk monteres solceller på og dermed potentielt vil få mange skader - hvorfor vi i første omgang kigger på tegltage, tagpaptage med hældning og hældende tage af fibercementplader. Og det er til de tagtyper, vi vil have vejledninger klar inden nytår. Vi kunne godt vente, indtil vi havde en stor forkromet anvisning om nogle år, men vi har prioriteret at få noget ud med det samme, fordi det er nu, problemet er der,« siger Charlotte Darre.

Langt de fleste solcelleanlæg i Danmark er blevet monteret i år, så selv om man allerede nu kan spotte monteringsløsninger, der bryder reglerne og ser risikable ud, kender man ikke meget til risikoen over tid. Derfor vil TI inddrage erfaringer fra montage af solfangere.

»Der er erfaringer at hente fra danske tage med solvarme, og de har siddet der i flere år, så der er et større erfaringsgrundlag at trække på, så vi kan minimere begynderfejlene,« siger Charlotte Darre.

Hun pointerer, at de første anvisninger vil blive fulgt op af vejledninger til andre typer tage og til andre aspekter end den fysiske montering på tagene. I erkendelse af, at der allerede er mange anlæg, der vil give skader over tid, vil TI desuden skrive en vejledning til dem.

»Vi ved, at der vil komme nogle sager, så vi kommer givetvis også til at kigge på, hvad man gør, når skaden er sket,« siger hun.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor gøre vores egne erfaringer, når man bare kan hente dem syd for grænsen. Tyskerne har haft solceller på tagene i mange år ..

 • 0
 • 0

Hvorfor gøre vores egne erfaringer, når man bare kan hente dem syd for grænsen. Tyskerne har haft solceller på tagene i mange år ..

Som det fremgår af den tidligere artikkel, er problemet at man har brugt de tyske metoder og beslag i Danmark. Men at vores tagkonstruktion er anderledes end den tyske (mindre træ i konstruktionen) og at folk ikke bruger penge på at forstærke tagkonstruktionen når de sætter vindmøller op...

http://ing.dk/artikel/133383-fejlmonterede...

 • 0
 • 0

@Michael Rangård

...at folk ikke bruger penge på at forstærke tagkonstruktionen når de sætter vindmøller op...

Vindmøller skal ikke op på et almindeligt parcelhustag, eller monteres i bymiljø.

Jeg håber da meget at det er en tanketorsk/skrivefejl.

 • 0
 • 0

"at folk ikke bruger penge på at forstærke tagkonstruktionen når de sætter vindmøller op"

Det ville jeg heller ikke gøre - hvorimod jeg stærkt vil overveje det mht. solceller :-).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten