Ny vaccinefabrik skal producere flere millioner doser om måneden

Illustration: vetre/Bigstock

Medicinalvirksomheden AstraZeneca har netop løftet sløret for planerne om en ny vaccinefabrik, som skal opføres i samarbejde med IDT Biologika, der blandt andet leverer glas til vaccinerne og står for påfyldning og nedpakning af vacciner.

Fabrikken, som skal ligge i Tyskland, skal fremskynde produktionen af vacciner og bidrage til at dække efterspørgslen i Europa, hvor udrulningen af vaccinationsprogrammer netop grundet udbuddet har ladet vente på sig. Det skriver The Guardian.

Læs også: Pfizer-vaccine viser stærk immunitet over for coronavarianter

Planen er at bygge op til fem 2-000 liters bioreaktorer, der kan fremstille flere millioner doser AstraZeneca-vacciner om måneden. Fabrikken vil på sigt også være i stand til at producere andre vacciner med samme produktionsproces.

»Denne aftale vil i høj grad hjælpe Europa med at opbygge en uafhængig kapacitet af vaccineproduktion, der gør det muligt at imødekomme udfordringerne i den nuværende pandemi og skabe strategisk forsyningskapacitet for fremtiden,« siger direktør i AstraZeneca Pascal Soriot til The Guardian.

Rift om vaccinerne

Offentliggørelsen kommer, efter at præsident i EU-kommissionen Ursula von der Leyen meddelte, at EU ikke var dér, hvor man havde håbet at være med et program for immunisering.

I sidste måned truede EU sågar med at stoppe eksporten af AstraZeneca-vacciner, da medicinalproducenten meddelte, at der kun kunne leveres halvdelen af de planlagte doser i første kvartal af 2021 grundet problemer på en af de europæiske vaccinefabrikker.

Læs også: Eksperter: »Det er bedre at blive vaccineret med den her end slet ikke at blive vaccineret«

Flere undersøgelser har tydet på, at vaccinen ikke er lige så modstandsdygtig som andre vacciner, når det kommer til at bekæmpe mutationer af Covid-19 som eksempelvis den sydafrikanske variant. Der har desuden hersket tvivl om, hvorvidt vaccinen var effektiv nok for mennesker over 65 år.

Denne bekymring blev dog skudt til hjørne, da WHO onsdag meldte ud, at vaccinen kunne benyttes til voksne i alle aldre.