Ny undersøgelse: Brænderøg mindre skadelig end bilos
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny undersøgelse: Brænderøg mindre skadelig end bilos

Mennesker, der bliver udsat for massive mængder af brænderøg i flere timer, viser ingen tegn på, at røgen og partiklerne i røgen er skadelig for lungerne, cellerne eller andre funktioner i kroppen.

Det viser en ny dansk undersøgelse, der godt nok konstaterer, at der er luftvejsirritationer som følge af røgen, men ellers ingen varige skader på kroppen.

»Vi har tidligere fundet en effekt af trafikforurening i lavere koncentration, omend i lidt længere tid, så vi havde da en forventning om, at vi også kunne måle noget her. Men vi finder ikke nogen som helst effekt af udsættelse for brænderøg i tre timer i ret høj koncentration,« konkluderer Steffen Loft, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, over for Videnskab.dk.

Forsøgspersonerne har opholdt sig i timevis i et rum fuld af brænderøg, og selv om det har været ubehageligt for personerne, har de skadelige effekter været begrænsede.

»Vi kan kun se meget diskrete forandringer i luftvejene efter tre timers udsættelse, og den ellers høje koncentration, vi har brugt, er ikke nok til at udløse svære symptomer hos raske. Måske ville den udløse symptomer hos astmatikere, men dem har vi ikke undersøgt i denne omgang,« siger Torben Sigsgaard, professor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Tidligere undersøgelser har ellers forsøgt at påvise, at brænderøg kan påvirke lungerne og sætte gang i udvikling af kræft eller sågar slå mennesker ihjel, skriver hjemmesiden.

Forskerne har blandt andet undersøgt, om brænderøgen kunne påvirke dna, blodkarrene eller skabe betændelsestilstand i kroppen, som er følgevirkninger, man kender hos personer, der udsættes for partikler fra trafikos.

I alt er 20 personer undersøgt. De er enten udsat for ren luft, lidt brænderøg eller massive mængder brænderøg i et lukket rum.

Forsøget har være dobbeltblindet og randomiseret, hvor forskerne ikke aner, hvor meget partikelos de undersøgte forsøgspersoner har været udsat for.

Torben Sigsgaard gør dog opmærksom på, at resultaterne ville kunne være dramatisk anderledes, hvis forsøgspersonerne havde anlæg for astma eller var ældre mennesker med anlæg for hjertesygdomme. Ligeledes har det stor betydning, om forbrændingen er effektiv.

Forskernes arbejde er publiceret i to artikler i tidsskriftet Particle and Fibre Toxicology.

Dokumentation

Videnskab.dk: Intens brænderøg i lungerne gør ingen alvorlig skade

Det må da være en helt almindelig formodning at store partikler fra afbrænding af træ, er ret harmløst, man har formodentligt brugt rent træ uden lak maling og imprægnering, uden at tilsætte emballage fra husholdningen, eller optændings olie, prøver man det kunne det godt give et andet resultat.

Tilsvarende må det være en helt almindelig formodning at små partikler fra afbrænding af motorbrændstof med rester af div kemiske forbindelser foruden dem man bevidst tilsætter, som sætter sig på partiklerne og føres helt gennem det fineste lungevæv til blodbanen, både kan være farligere og efterfølgende lettere at måle.

Og endelig må det være en helt almindelig formodning at tobaksrøg, specielt hvis det indåndes indendørs med et hav af kemiske forbindelser, som suges gennem gløden og katalyserer og danner endnu flere forbindelser, ja det skulle være sært om ikke bare nogen af de kemiske forbindelser skulle være sundheds skadelige.

  • 0
  • 0