

Når en cykelsti bliver kortet af i signalregulerede kryds, er det ikke en entydigt god cykelløsning.
På den ene side er det godt for trafiksikkerheden, når cyklister og biler tvinges til at dele den samme plads i bilistens højresvingsbane, da de på den måde bliver mere opmærksomme på hinanden.
På den anden side er det for fremkommeligheden i trafikken og cyklisternes oplevelse af tryghed en skidt løsning.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Men cyklisten ender med at holde ved siden af et andet køretøj (end cykel), hvilket ikke er tilladt i samme vognbane.Men man må gerne overhale/passere en højresvingende - såfremt der er plads. Så fører man ikke sit køretøj på siden af et andet køretøj.
Du bør nok læse § 49 i Færdselsloven. Den lige-ud-kørende cyklist kan placere sig i venstre side af højresvingsbanen, men må ikke føres på siden af andet køretøj.</p>
<p>På samme måde som en højresvingende bil holder sig bag en cyklist i banen, skal også cyklister holde sig bag biler.
Men man må gerne overhale/passere en højresvingende - såfremt der er plads. Så fører man ikke sit køretøj på siden af et andet køretøj. Derfor det er en korrekt placering for ligeudkørende cyklister at passere venstre om en højresvingende bilist.
Du bør nok læse § 49 i Færdselsloven. Den lige-ud-kørende cyklist kan placere sig i venstre side af højresvingsbanen, men må ikke føres på siden af andet køretøj.omvendt er det netop meningen at cyklister skal kunne komme frem ligeud på venstre side af personmotorvogn - ikke stor bil.
På samme måde som en højresvingende bil holder sig bag en cyklist i banen, skal også cyklister holde sig bag biler.
Jeg giver dig ret i at cyklister der maser sig frem højre om den højresvingende bil er møgirriterende, men omvendt er det netop meningen at cyklister skal kunne komme frem ligeud på venstre side af personmotorvogn - ikke stor bil.
Det kræver jo så også at både bilisterne og cyklisterne forstår reglerne.
mvh Jens
I det konkrete tilfælde bushelle med vigepligt for af- og påstående er jeg ganske uenig i, at den har noget positivt i sig. Som cykelist er der mange der ikke aner de har vigepligt og går eller løber ud på cykelstien uden at se sig for. Man er nød til at snegle sig igennem. Det dur ikke at holde tilbage, for så lærer man folk og særligt børn at det gør cyklerne. Men det gør ikke alle og så har vi ulykken. Som buspassager kommer jeg ofte ud og skal stå på en 40 cm flise med bussen på den ene side og hurtige cykelister på den anden. Det er heller ikke behageligt.
Selv som cykelist foretrækker jeg faktisk at cyklerne har tydeligt afmærket vigepligt. Vi har nemmere ved at overskue en afmærkning en folk der lige kommer ud af en bus og så slipper man at navigere mellem passagerer der har alt andet end cyklerne i hovedet.
Man kunne måske også vende det om og påstår at trygge cyklister gør cykelstierne usikre. Hvis alt er trygt og sikkert, så glemmer man at være opmærksom, når cykelstien krydser anden trafik.
- Der må ikke være niveau-kryds på dem.
- Det kræver 10%-"ramper" à ca 30 meters længde.
- Helst kun som T-udfletninger, så f.eks. venstresving kører "ned under" modsat retning.
Det skulle jo gerne ende med en win-win-win (bilister - cyklister - fodgængere). Så hvordan oplever de andre trafikanter det?
De tre trafikformer kan jo dårligt helt undgå at krydse hinanden. Derfor må man arbejde men alle tre og ikke kun fokusere på at optimere de tre parametre for den ene trafikform.
Netop delingen af højresvingsbane har et problem, da mange cyklister kører op til venstre for højrevingende biler, og højresvingende cyklister tvinger sig ofte frem til højre sågar ofte på fortovet. Reglen er jo, at de skal holde bag bilen. Jeg tvivler på, at de samme cyklister ville lægge sig på venstre- eller højresiden af en svingende lastbil. Et forslag kunne være, at lave en smal lige-ud-bane for cyklister, der skal lige ud, til venstre for højresvingsbanen.
F.eks. personligt føler jeg en utryghed som bilist ved at kunne møde modkørende cyklister på en ellers ensrettet vej. Også krydsning af dobbeltrettede cykelstier kan føles utryg. Som fodgænger på fællessti lure utrygheden også.
Generelt kan det som bilist være utryghedsskabende, at mange særligt to-hjulede har en selvlært holdning til regler. Der synes at mangle en uddannelse i det at skulle bevæge sig sikkert rundt i trafikken og hvilke regler, der gælder. (Mange bilister synes også at have en kort hukommelse. De har dog måttet bestå en prøve.)
Jeg savner lidt opdragende/oplysende TV-spots.