Ny undersøgelse: MRSA i hver femte pakke svinekød

En undersøgelse af supermarkedernes kølediske i Syd- og Sønderjylland viser, at 21 procent af 100 pakker med diverse udskæringer af svinekød er inficeret med svine-MRSA. Undersøgelsen er gennemført af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet for TV Syd.

I lang tid har der været tvivl om, i hvilket omfang bakterien kommer fra de inficerede svinestalde til supermarkedets kølediske. Seneste undersøgelse er fra 2011, da Fødevarestyrelsen fandt MRSA i hver tiende pakke svinekød.

Læs også: Nyfødte børn smittet med svine-MRSA

Yvonne Agersø, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, har haft ansvaret for analysearbejdet på DTU Fødevareinstituttet. Hun er ikke overrasket over, at svine-MRSA nu er så udbredt i supermarkederne.

»Vi har jo set en klar stigning i antallet af svin med svine-MRSA, og det afspejler sig naturligt i, at der også er mere svine-MRSA i svinekødet,« siger hun til TV Syd.

I alt er fire personer døde som følge af MRSA-bakterien, og der har været heftig debat om, hvorvidt myndighederne har handlet rettidigt og fagligt korrekt i sagen.

Læs også: Tre værnepligtige sendt hjem fra kaserne med MRSA-smitte

Direktør for Danske Svineproducenter Hans Aarestup siger i TV Syd-indslaget, at han ikke kan garantere MRSA-frit svinekød, og at man ligesom i Holland må indstille sig på, at bakterien findes i enhver besætning.

Hans Jørn Kolmos, der er forskningsleder på Klinisk Mikrobiologi på Odense Universitetshospital, mener derimod, at man for at komme bakterien til livs må indføre rene produktionslinjer, indtil man har slået bakterien ned i de berørte svinebesætninger. Han understreger dog, at det er et langt sejt træk.

Myndighederne betragter fortsat ikke kød som smittekilde, selv om eksperterne i TV Syd kommer med forslag til god køkkenhygiejne, fordi de mener, at der er risiko for at blive inficeret gennem f.eks. rifter, når man rører ved kødet.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) skriver i en række nye svar til Politiken, at myndighederne er 'meget optagede af at undgå, at smitten fra dyr spreder sig til mennesker'.

»Derfor valgte Fødevarestyrelsen i en årrække også at foretage en række undersøgelser af kødet. Der var dog intet, der pegede på, at kødet er en smittevej [...] Men får vi ny viden, der giver anledning til at foretage nye test af kødet, gør vi naturligvis det.«

Kilde TVSYD
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

hvad tænker jeg på med dansk kød. dyre mishandling sprøjte gifte alt foder indeholder gen majs-gift majs fosfat sprøjtes i kødet. smager af intet kun de kryderier der tilsættes smitsomme sygdomme der kan dræbe nej tak til dansk industri kød kunne amerikanerne ikke kaste grise ud af deres fly som et abc våben.i irak alle der bliver ramt af et stykke mrsa gris bliver vel syge

 • 7
 • 14

Det kan meget vel være rigtigt, at udenlandsk kød er mere inficeret end dansk, men er det ikke lidt holdningen med "vi betaler jo ikke 100% i skat". Sagen er hvor meget man vil finde sig i - selvom dansk kød indeholder 50% bakterier og udenlansk, lad os sige 70%, så burde vi vel kræve 0%?

Det kan ikke være rigtigt at vi, som forbrugere, skal tage til takke med kun halvdårligt kød?

Et andet interessant spørgsmål kunne være om indholdet i økologisk kød er det samme som konventionelt opdrættet kød? Ved godt bakterien kan smitte gris og gris imellem, men er øko-kød lige så inficeret?

 • 13
 • 1

Danmarks problem er at vi har en stor svineeksport og skal konkurrere med lande som er værre, man taler blot ikke om det. Derfor har vi ikke råd til at tage samme hellige linie som Sverige og Norge.

Den store debat herhjemme er så faktisk et problem for dansk eksport, fordi man i udlandet hører at dansk svinekød er det rene gift - så må man hellere købe kød fra andre lande. DET ER OGSÅ BILLIGERE!!!

 • 3
 • 4

@Niels Hansen

TV Syd skriver:

"Vores undersøgelse er lavet hos Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. De analyser, der er blevet lavet, viser, at der forekommer svine-MRSA i 21 % af de 100 pakker med svinekød, som vi har analyseret. Alle pakkerne er med svinekød fra Danmark, og der er en ligeså stor andel af økologisk kød blandt prøverne, som danskerne gennemsnitligt køber til daglig"

 • 5
 • 0

Mangler totalt fra industriens side og nok en anelse langsommelighed fra myndighedernes side.

Når nu nogle af toplederne selv rammes af MRSA-problemet, så skifter pibelyden jo nok. Indtil da, præges det hele af en temmelig arrogant holdning til borgere og forbrugere !

At fremture, at den åbne debat er skadelig og alt burde ties ihjel er tåbelighed af idiotiske dimensioner.

 • 15
 • 1

Hvis man læser TV-Syds indlæg (linket i artiklen), så nævnes der at der er tale om en markant stigning i forhold til tidligere og lignende undersøgelser: 2009: 5%, 2011: 10% og nu 21%. Vi har i en anden debattråd set det forklaringsforslag på stigning i forekomsten af MRSA-tilfælde hos mennesker (altså efter podning i sygehusvæsenet, ikke målt i svinekød efter slagtning) skyldes, at man har ændret målemetode, og derfor finder det man leder efter. Hvordan vil man forklare stigningen i forekomsten i svinekød?

Men når det er sagt, så vil jeg være mere tryg ved at have en død gris i fryseren end en levende som nabo. Og føler man sig alligevel utryg, så er der jo altid tekstureret soyaprotein.

 • 2
 • 1

exporterede vi den gode bacon med de store kødflader til England, og nøjedes selv med lidt stribet flæsk, som svinder 70 % på panden i en flod af fedt og saltlage.

Ville man prøve, hvad bacon virkelig er for en delikatesse, måtte man en tur til England - og det må man sådan set stadigvæk, medmindre slagterierne temporært er kommet i knibe, og af nød og trang slipper et vildfarent parti ordentlig bacon løs i supermarkederne. .

Hvad med for en gangs skyld at bytte om på tingene, og tænke lidt på os selv først efter følgende recept:

For at konkurrere med billiglandenes fortsætter vi bare, som vi plejer, og slækker måske lidt på kontrollen, så længe svinene ikke styrter døde om i stalden alt for tit. Svineavlerne må bare selv se at opdyrke lidt resistens - eller finde et nyt job, hvis det da ikke er for sent...

Og så starter vi en helt ny produktion af MRSA-frie svin i renrum under ugentlig dyrlægekontrol, med svieavlere i dykkerdragter og adgang forbudt for skolebørn med snavsede negle og sure tæer.

Resultatet af denne produktion bringes vacuumpakket i tyk folie ud på det danske marked - og kun og ene og alene på det danske marked.

Fordyrelsen i produktionen betales med en særlig afgift på exporten af ukontrollerede svis, som må formodes at stige til uanede højder på grund af de lave produktionsomkostninger, der vi slå alle vore konkurrenter fuldstændigt omkuld.

Og sådan genoprettes fryd og gammen i den danske svineproduktion - og ikke mindst ved den danske søndagsmorgenmad - for slet ikke at tale om havegrillernes halvrå forkullede nakkekoteletter.

Skulle nogen finde en del bidende ironi i ovenstående, er det nok ikke uden grund...

 • 12
 • 0

I svineproduktionen blev alene i 2012 brugt 85 tons antibiotika. De 52 ton er det bredspektrede, der giver resistens.

Til Danmarks befolkning blev der ialt brugt 33.5 ton, hvoraf kun ca.13 ton var det bredspektrede.

Det er under alle omstændigheder uacceptabelt at have et så højt forbrug, når der samtidig dør 25.000 grise OM DAGEN af sygdom.

Konventionelle produktionsgrise får op til 13 gange så meget antibiotika som et økologisk svin hvad angår fravænningsgrise. Den store forskel er bla. at de u-økologiske grise fravænnes moderen i 3-4 ugers alderen, hvor deres immumsystem og mave-tarmkanal er umoden. Økologiske skal være mindst 7 uger, før de fravænnes.

Jeg kan ikke se hvordan konventionelt landbrug kan forsvare en syg produktionsform, der har så store omkostninger for sundheden - for både mennesker og dyr - og hvor man lader hånt om alt andet end svinebondens pengepung.

 • 15
 • 3

Præcis - Tommy sætter det i perspektiv. Svineproduktionen slår mennesker ihjel, så enkelt er det, nu er der registreret fire dødsfald, hvad med dem der ikke er registreret, som var syge eller gamle i forvejen. Det er i høj grad også et arbejdsmiljøproblem, man ville ikke acceptere dette i andre produktioner noget sted. Brugen af antibiotika i landbruget skal decimeres, simpelthen.

 • 8
 • 2

" ... når der samtidig dør 25.000 grise OM DAGEN af sygdom".

Det antal døde grise du refererer har ikke noget med medicinforbrug at gøre.

Der er tale om pattegrisedødelighed som ikke er specielt sygdomsrelateret. Gennemsnitligt ligger pattegrisedødeligheden hos økologiske besætninger på ca. 33 % mens den i konventionelle er ca. 25.

Her får du omfanget af døde grise i 7 økologiske besætninger (fra Status, årsager og udfordringer i forhold til løsning af forhøjet dødelighed hos økologiske pattegrise, DCA Rapport nr. 021 • Juni 2013. Aarhus Universitet)

Pct. døde til fravænning (inkl. døde ved faring) Besætning 1: 33,3 % Besætning 2: 38,9 % Besætning 3: 32 % Besætning 4: 24,9 % Besætning 5: 26,1 % Besætning 6: 35,1 % Besætning 7: 40,3 %

Så økologi er da vist ikke ligefrem en løsning på det problem

 • 5
 • 6

Er det dansk svinekød hvor det er hver 10 pakke kød det er galt med eller alt svinekød i et supermarked? Og hvorfor er det man jagter landbruget når kun 20% af MRSA tilfælde kommer derfra. Hvad med den andre 80% ?

 • 2
 • 6

Men vi spiser da ikke rå kød, eller?

En let rosa kotelet/svinekam er en del mere spiselig end en tørstegt (gennemstegt).

Som regel er det ikke noget problem da bakterier i reglen sidder på overfladen af kødet. Problemet er når det fx er stiksaltet (hamburgerryg) eller på anden måde sminket.

Ved ikke hvordan det forholder sig med MRSA, om det også sidder inde i selve kødet.

 • 7
 • 0

Er det dansk svinekød hvor det er hver 10 pakke kød det er galt med eller alt svinekød i et supermarked? Og hvorfor er det man jagter landbruget når kun 20% af MRSA tilfælde kommer derfra. Hvad med den andre 80% ?

Ja og hvad med højresvings ulykkerne der pt dræber flere en svine MRSA? - Men det har bare heller ikke noget med svine MRSA at gøre. Hvorfor den stor iver for at fjerne fokus fra artiklens emne?

 • 8
 • 4

der bør komme helt nye folk ind i landbruget der findes mange kollektive landbrug i danmark hvor man laver sine egne kvalitets grøntsager der burde også være landbrug drevet af folk fra byerne der ikke kun tænker på at sprøjte marker og pine dyr men at lave en gris der har haft et godt og giftfrit liv de danske bønder har spillet fallit har mine egne dyr vil intet købe af det smagsløse plastik kød bønderne laver mine børn skal ikke blive syge af dette

 • 3
 • 11

kemiske grise i stalde er spændt fast så lægger de sig ikke på de nyfødte grise men økogrise er frie og der dør ofte 2-3 grise i et kuld grise da soen lægger sig oven på smågrisene. jan damgård køkkenhygiejne skal man have maske på når man skal røre ved et stykke grisekød samt abc dragt så man ikke bliver syg af kødet minder om ebola patienten er grisekød

 • 2
 • 10

...og i samme tidsrum er i alt 1.241 mennsker døde med infektioner med stafylokokkus aureus (SA), både MSSA of MRSA, hvoraf de 24 er af den type som ikke relaterer til svin...

Når naboen stjæler, genboen tæsker konen, er forgældet til 30 m. over skorstenen - så har jeg også lov til .... ubegavet bortforklaringer Nina.

Du kan beslutte dig til at lave kvalitet og sælge produktet dyrt eller det modsatte - et valg enhver voksen person med helt almindeligt omløb i knolden kan finde ud af. Men landbruget mangler måske almindeligt omløb i knolden?

 • 5
 • 4

"Vores undersøgelse er lavet hos Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. De analyser, der er blevet lavet, viser, at der forekommer svine-MRSA i 21 % af de 100 pakker med svinekød, som vi har analyseret. Alle pakkerne er med svinekød fra Danmark, og der er en ligeså stor andel af økologisk kød blandt prøverne, som danskerne gennemsnitligt køber til daglig"

Fint at økologisk kød analyseres på samme vis som konventionelt kød. Men er der også samme andel af MRSA i det økologiske kød som i konventionelt kød? Det får vi vist ikke svar på.

 • 5
 • 1

Det er formentligt den reelle grund til at Søren Gade smuttede fra Axelborg, han havde ikke lyst til en ny stor skandale og at stå at lyve for en hel svine-mafia. Så Nina Svanborg jobbet er ledigt, du har jo åbenbart både lysten til at forsvare noget helt igennem usympatisk og uetisk!

 • 5
 • 4

Findes der et sted hvor fakta omkring svine- MRSA cc398 er samlet..? altså viden som ikke er farvet af holdninger og økonomiske interesser...? Et sted kan læse at det drejer sig om 26-28 besætninger som der er problemer med..! Dansk statistik opgør at der er godt 4000 svine-besætninger..! En artikkel her på ING.DK skriver at 9 af 10 svin har MRSA - cc398..! Økologiske svine-besætninger har også problemer med MRSA- cc398..! (dog ikke i samme grad )

For mig at se er debatten drejet af sporet...!

Landbruget og deres organisationer siger " det må vi leve med " vi kan ikke fjerne MRSA fra staldene..! Fødevareministeriet er handlingslammet af export hensynet på ca. 30 milliarder kr...!

Det er mildt sagt bekymrende at FødevareMinister Dan Jørgensen ikke umiddelbart viser sig handlekraftig og tager initiativ til en løsning - men det kommer måske ..( valg-kampen 2015 )

Er svineavlernes produktions metode med den tidlige fravending af små-grisene samt forbruget af antibiotika årsagen til MRSA - cc398 ..? og hvem skal så betale for at få bugt med MRSA - cc398..?

Et boykot fra danske forbrugere vil kun have ringe effekt grundet den store export ( ca. 90 % bliver exporteret ) .. så glem alt om det..

ps. Jeg spiser stadig gris ... konventionel som økologisk...

 • 1
 • 0

Gå til de myndighder der samler overblikket.

For alle link gælder - når du er på siden så skriv mrsa i søgefeltet hvis der er et sådant så kommer alt frem

Statens Seruminstitut (SSI) er en statsvirksomhed under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. I 110 år har SSI's hovedopgave været at sikre beredskabet over for smitsomme sygdomme ...)

http://www.ssi.dk/Resultat.aspx?ssisw=mrsa...

Sundhedsstyrelsen (Sundhedsstyrelsen er den øverste sundheds- og lægemiddelfaglige myndighed i Danmark. )

http://sundhedsstyrelsen.dk/da/soeg?q=mrsa

Hvis du vil vide noget om husdyr-MRSA i andre lande er følgende et godt sted at starte

EFSA (European Food Safety Authority)

I 2008 lavede man en undersøgelse der omfattede alle EU-lande + Norge og Schweiz. Resultatet ligger i 2 rapporter udkommet i 2009-10 på følgende links

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/d...

http://www.efsa.europa.eu/en/search/doc/15...

God læselyst

 • 1
 • 0

lysten til at forsvare noget helt igennem usympatisk og uetisk

@ Espen og andre. Jeg tænker, at I måske skulle komme en tur ud på landet og se, hvad I taler om? -Det er sjovt så mange der har holdninger til noget som de tilsyneladende ikke aner noget om. @ Finn: Det er ikke bortforklaring, men derimod god forskningsetik, at perspektivere et problem! At det så er noget mange forskere glemmer, fordi de er så optaget af deres eget lille felt (som selvfølgelig er det vigtigste i hele verden), er bare ulykkeligt for samfundet. Vi risikerer at have fokus de forkerte steder, og dermed overser ting som virkelig betyder noget.

 • 2
 • 6

Jeg mangler egentlig en oplysning - der bliver bare skrevet "et repræsentativt udvalg af de varer der sælges", men hvor meget af kødet var dansk og hvor meget var udenlandsk?

 • 1
 • 6

Hans Jørgen Kolmos er i mine øjne en læge med en dagsorden. At han så er medietækkelig, hjælper kun til at udbrede hans (usande!) budskab. Kolmos gør alt for at cc398 skal skabe skræk i befolkningen. Fx ved at kalde cc398 for en epidemi. Her burde han som uddannet læge vide bedre. I Danmark defineres en epidemi som en smitsom sygdom, der breder sig med en sådan hast, at antallet af tilfælde fordobles på en uge. Altså: sygdomstilfælde. Desuden vælger han og mange andre at overse, at der faktisk findes stammer af cc398 som ikke har noget med svin at gøre, og aldrig har haft det. Disse stafylokokker er menneske-MRSA cc398, og de spreder sig mellem mennesker, ligesom alle de andre menneske stafylokokker. Men denne oplysning ville jo få propagandaen om at "svineMRSA spreder sig i samfundet" til at falde til jorden...

 • 2
 • 6

@Nina Svanborg

Jeg mangler egentlig en oplysning - der bliver bare skrevet "et repræsentativt udvalg af de varer der sælges", men hvor meget af kødet var dansk og hvor meget var udenlandsk?

Det oprindelig link til TV Syd indeholder flg. sætning:

Alle pakkerne er med svinekød fra Danmark, og der er en ligeså stor andel af økologisk kød blandt prøverne, som danskerne gennemsnitligt køber til daglig.

 • 2
 • 0

Tak, Bjarne, nu fandt jeg det også. Men det er da underligt, at man ikke også har undersøgt det udenlandske kød, når man taler om et repræsentativt udsnit af det kød der sælges? Meget af det kød der ligger i kølediskene er jo udenlandsk, og jeg vil da tror at det også bliver solgt?

 • 2
 • 6

...BARE omhandler sundhedstilstanden hos vi mennesker

@ Finn: Det er ikke BARE fordi det handler om mennesker, men netop fordi det IKKE er så farligt som visse personer gerne vil have os til at tro! Man bliver jo nødt til at lave en vurdering af risikoen ved at have disse bakterier i svin, og den er altså meget lille i forhold til den fra andre kilder til stafylokokker, inkl. MRSA i mennesker. Derfor ville det være tåbeligt at sætte det helt store apparat i gang, med sanering osv. Effekten ville være så lille, at den ikke engang kunne ses i statistikken.

 • 3
 • 5

Kære Karsten Ambrosen. Endelig et udsagn, der fik i hvert fald dig til tasterne. Gad vide , hvordan de familier , der har mistet familiemedlemmer, har det, ved at svineavlerne og sundhedsstyrelsen INTET gør. Andet altså at sende to kønne piger i marken, hygiejnesygeplejerske Tinna Urth og dyrlæge Nina Svanborg. Til gengæld er de rigtigt dygtige til at spinne om MRSA-epidemien. Forklar mig så venligst, hvorfor vi fortsat skal opretholde en underskudsgivende produktion. En produktion som nu også kan være livsfarlig?? For mange mennesker er det utroligt svært at forstå, at landbrugets GÆLD nu er så astronomisk, når det i følge Landbrug og Fødevarer er sådan er utrolig god forretning. Her er noget, der slet ikke stemmer. Jeg har været landmand i mere end 40 år. Ved at danske landmænd kan være meget dygtige. Hvorfor i al verden fortsætter de så med underskudsgivende produktion i stedet for at tænke innovativt og begynde at producere varer , der giver værdistigninger- i stedet for det evige BULK på svinekødet? Markedet for ordentlige fødevarer stiger jo hele tiden.

 • 7
 • 3

Desuden vælger han og mange andre at overse, at der faktisk findes stammer af cc398 som ikke har noget med svin at gøre, og aldrig har haft det. Disse stafylokokker er menneske-MRSA cc398, og de spreder sig mellem mennesker, ligesom alle de andre menneske stafylokokker.

Vi har et problem med MRSA samt svinefabrikkerne, og det skal løses, så du spilder andres tid med bortforklaringer Nina. Erhvervet må være omstillingsparate som resten af samfundet, og giver sig til noget andet end svinefabrikker.

Resistente bakterier er en voldsom trussel mod sundhedsvæsenet. De dræber i dag årligt 25.000 i EU og 23.000 i USA. Flere end der dør i trafikken ..http://jyllands-posten.dk/international/EC...

Vi (Dannevang) har som gammelt landbrugssamfund gennem mange år tænkt sig om, opført sig fornuftigt, så der ikke skulle herske 'sydlandske' tilstande i landbruget.. men gennem de sidste 10-15 år og i takt med at landbrugserhvervet næsten kronisk var underskudsgivende, så forsvandt almindelig fornuft.

Landbruget havnede her i 0'erne permanent på varig støtte og sprøjte.

 • 7
 • 2

@ Finn:

Resistente bakterier er en voldsom trussel mod sundhedsvæsenet.

- og det er vi ikke spor uenige i. Og hvis du ellers satte dig ind i stoffet, ville du også erkende, at det altså ikke er landbrugets skyld! Selv hvis vi afskaffede hvert et dyr i Danmark, ville vi stadig have problemer med resistente bakterier. Og så er vore problemer iøvrigt små i forhold til hvad de er i store dele af resten af verden, netop fordi vi i mange år har haft en restriktiv antibiotikapolitik, både på det lægelige og det veterinære område!

 • 1
 • 5

Det bedste jeg kan sige om den er, at du også er medlem af VENSTRE. Du i Lemvig. Jeg i Blåbjerg. Du kan jo ikke vide, at min bror døde af en infektion på OUH . Eller at min nevø arbejder på OUH netop med infektioner. Eller at jeg uhygger mig selv med to forskellige former for kræft. Så nu er jeg både gammel og svækket. Så jeg ønsker ikke at udsætte mig for infektioner - og da slet ikke af den resistente slags. Og jeg må nok sige, at lige netop MRSAcc398 da vist er dyrket i Svineindustriens have. Så jo - MRSAcc398 det er helt ubetinget det moderne svinelandbrugs skyld. Da jeg ( og min nuværende kone) holdt svin for nu alt mange år siden, da sovsede vi IKKE smågrisene ind i antibiotika. Og de fik IKKE tyndskid, idet de blev fravænnet til tiden - ikke som nu, hvor de bliver fravænnet alt alt for tidligt. Hvor det er bøndernes bundlinie, der har fremelsket MRSAcc398 Og jeg finder det ualmindeligt uetisk, at svinelandbruget således kan være med til - helt omkostningsfrit- at spamme sundhedssektoren i Danmark. Og jeg kan overhovedet ikke godtage din præmis om, at ANDRE STEDER ER DET VÆRRE. Hvad er det dog for et argument, som du og dine ligesindede fremfører gang på gang, at når bare der er nogen, der opfører sig værre, så er din/jeres opførsel/adfærd ikke så slem. At min genbo stjæler havetraktorer, giver mig da ikke ret til også at udøve kriminalitet- eller at genboen slår sin kone, så må jeg sgu også slå min. Hallo

 • 7
 • 1

Jamen selv tak. Og det ser ud til at vi har mere til fælles end Venstre - jeg har fx været medlem af DOF i mere end 35 år. Det er selvfølgelig altid svært når nogen er personligt involveret i et diskussionsemne. Men uanset hvad din nevø måtte have fortalt dig, er det jeg har skrevet ovenfor stadig korrekt. Hvis du spørger ham, vil jeg blive meget forundret, hvis han ikke giver mig ret...

 • 0
 • 5

@Finn Birkholm-Clausen Du har forstået budskabet helt korrekt og din nevø vil næppe give Nina Svanborg ret.

Stafylokokker - uanset om det er MRSA eller ej - er som udgangspunkt rimelig uskadelige for sunde og raske personer.

Når MRSA cc398 hos svin er interessante skyldes det 3 ting.

1: Der går 5-8000 rundt i en sky af disse bakterier i danske svinestalde. Det kan på ingen måde sammenlignes med at have erhvervet MRSA under en tur i udlandet og med stor sandsynlig få den til at forsvinde af sig selv indenfor nogle måneder. (Hvilket ofte sker)

2: Når MRSAcc398 bakterier findes i kød indebærer det mulighed for personer med et svagt immunforsvar kan smittes. Det sker helt sikkert gennem svinekød, hvor den som står for tilberedning ikke er omhyggelig nok. Pågældende får lidt kødsaft på hænderne og rører sig i ansigtet. Ingen bliver syge de første dage. Men er man svækket og f.eks. i kemobehandling, kraftig antibiotikabehandling eller svækket af akut sygdom - ja så er muligheden for blodforgiftning reelt til stede.

3: MRSA cc398 findes primært i danske svinestalde. Et reservoir som det er muligt at sanere for denne bakterie, såfremt viljen fandtes.

Men læs selv og bedøm denne artikel. http://ugeskriftet.dk/nyhed/mrsa-eksperter...

 • 4
 • 0

VENSTRE kan jeg lige gå med til, men Dansk Orienterings Forbund har jeg aldrig været medlem af. Eller andre DOF-foreninger. Jeg har nok i VENSTRE-VIEW og deres informationer . Og min nevø er forsker- så som du ganske sikkert ved, skal alle resultater testes gentagne gange på valens. Han er jo ingen Pengekova.

 • 2
 • 0

Nina, kan du ikke smutte ind i den VL gruppe i venstre så vi andre kan snakke sagligt. Istedet for at lukke dit landbrug og fødevare propaganda af her. Det virker næppe så godt på folk herinde og jeg tror kun det er dine partifæller der giver dig thumps op.

Nej multiresistente bakterier er ikke så farlige. Nu ved jeg godt det er meget lang tid siden vi opfandt pencilin, men inden da var det meget normalt at dø af af en infektion vi anser som en mindre bagatel idag.

En anden ting er at det er simpelthen for langt ude at påstå at mennesker som lige præcis dig og dem du prædker for, ikke har en finger med i spillet og ja faktisk er direkte ansvarlig for den udvikling vi har set i mange år og ser i dag.

Det er temmeligt gammel viden at når man lader grise gå stuvede sammen som i koventionelt landbrug i dag, ja så opstår der epidemier helt naturligt pga. Forskellige faktorer som er ens med feks mennesker. Ja vi kommer også op og slås og skader hinnanden og bliver syge, når vi er stuvet sammen i vores eget lort!!!

Og ja så slår man sygdommene ned med massive mængder antibiotika som enhver med lidt hjerne kan sige sig selv er et kapløb vi ikke kan vinde når vi i første omgang selv laver de ideelle forhold for at sygdomme kan opstå, spredes og muterer.

Det var jo også først i konvetionelt landbrug at det blev muligt for salmonella at komme ind og sidde inde i ægget så folk blev syge af æggene selvom de havde desinficeret ydersiden grundigt.

Mennesker som dig har så mange menneskeliv på samvittigheden, jeg kan godt forstå du prøver at bortforklarer dig, men du ryger ned med nakken, ligesom din kollega Søren Gade som vist har haft rigeligt travlt med at forlade direktørposten i landbrug og fødevarer efter det fokus der er kommet på den her sag og han vel har indset sit eget løgnagtige ansvar i sagen!!!

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten