Ny undersøgelse: Kræftrisikoen ved mobilstråling er faldet

7. maj 2013 kl. 11:3910
Ny undersøgelse: Kræftrisikoen ved mobilstråling er faldet
Illustration: Polfoto.
Ingen nyere studier bekræfter, at der kan være sammenhæng mellem strålingen fra mobiltelefon og risikoen for at udvikle kræft, viser svensk rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage

De undersøgelser, der påviser, at langvarig brug af mobiltelefoner kan føre til svulster i hjernen, har efterhånden nogle år på bagen, og ifølge en ny svensk rapport er der de seneste år ikke publiceret nye videnskabelige studier, der understøtter sammenhængen.

Den svenske Strålsäkerhetsmyndighetens videnskabelige råd står bag gennemgangen af den nyeste forskning på området, og rådet finder ingen støtte til, at mobilstråling er farligt.

Læs også: DTU-forsker med sølvklæde på for åben skærm: Jeg er el-overfølsom

»Det videnskabelige grundlag for, at mobiltelefoni giver kræft, er mindsket, men der findes en del usikkerhed, når det gælder langtidsbrug, hvilket vil sige folk, der har anvendt mobiltelefoner i 13 til 15 år. Det er også for tidligt at udelukke en øget risiko for kræft hos børn, selv om den hidtidige relativt begrænsede forskning på området ikke tyder på en øget risiko,« siger leder af forskningsprojektet Lars Mjönes i en meddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nordiske forskere: Flere mobiler har ikke skabt flere svulster

I foråret 2011 konkluderede WHO's cancerforskningsinstitut IARC, at mobiltelefoni muligvis er kræftfremkaldende for mennesker på baggrund af to epidemiologiske studier.

Læs også: Kæmpe undersøgelse skal slå fast om mobilstråler er skadelige

Ifølge rapporter fra Strålsäkerhetsmyndighetens findes der rapporter, der viser, at den elektriske aktivitet i hjernen kan påvirkes af radiobølger fra mobiltelefoner, men at de påvirkninger, man har registreret, er så små, at de ikke har indflydelse på hverken hjernens virkemåde eller på helbredet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt overordnet konkluderer rapporten, at befolkningen i al almindelighed ikke er truet på nogen måde af stråling fra eksempelvis mobilmaster, tv- og radiosendere eller trådløse netværk.

Rapporten nævner også risikoen ved at opholde sig i nærheden af stærkstrømskabler og skriver, at der findes studier, der viser, at der kan være en sammenhæng mellem langvarig udsættelse for stærkstrømskabler og udvikling af leukæmi hos børn.

»Men forskningen har ikke kunnet forklare sammenhængen, hvorfor der eksempelvis også kan være andre miljøfaktorer, der spiller ind,« siger Lars Mjölnes videre.

Selv om den aktuelle gennemgang af forskningen stort set frikender risikoen ved mobilbrug, vil Strålsäkerhetsmyndigheten ikke slække på de generelle anbefalinger. De lyder derfor stadig på, at man så vidt muligt skal anvende headset, når man taler i mobiltelefon, og at man bør holde mobiltelefonen ud fra kroppen.

Remote video URL

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
8. maj 2013 kl. 08:30

Tror ikke helt vi tænker i samme bane. Svensmark's undersøgelser har ikke vist nogen forklaring på den seneste tids temperatur ændringer. Han arbejder på en helt anden tidsskala.

5
7. maj 2013 kl. 23:02

Der har aldrig været udgivet en artikel i en seriøs, peer-reviewed journal, som påviser at mobilstråling kan give kræft. Der har heller aldrig været teoretisk grundlag for det. Lige siden den første undersøgelse blev færdig, har vi været ret sikre på at der ikke er nogen sammenhæng.

Det er pinligt, at Ingeniøren fortsætter med at beskæftige sig med for længst besvarede spørgsmål.

4
7. maj 2013 kl. 18:53

Kræftrisikoen forbliver den samme uanset, hvad tidligere og fremtidige undersøgelser måtte vise.

Det er godt nok en skråsikker udtalelse.

Jeg kan umiddelbart komme på 3 scenarier, hvor kræftrisikoen kan være ændret over tid.

1. Nye frekvensbånd og moduleringsteknikker er taget i brug og erstatter i en eller anden grad de gamle bånd og teknikker.

Det mest dramatiske skift på dette område var overgangen fra analog til digital, men tilføjelsen af bære-frekvenser omkring 2GHz og højere er også signifikant ligesom forskellen mellem den tidligere altdominerende TDMA modulering med korte kraftige signal pulser og den nu co-eksisterende CDMA modulering med konstant bredspektret men mindre kraftig stråling også kunne ændre billedet.

En ændret sammensætning af den mobilstråling vi udsættes for vil kunne ændre den associerede risiko både i positiv og negativ retning i fald der faktisk er en risiko ved nogle af teknikkerne.

2. mere fintmasket mobilnet giver lavere sendestyrker

I mobiltelefonens barndom var der få brugere og en enkelt basestation kunne dække et stort område, så længe man kunne skrue tilstrækkeligt op for sendestyrken i telefonen til at signalet kan nå basestationens antenne.

Nu om dage er der så mange brugere at operatørerne er nødt til at bruge meget mindre celler og segmentere disse, hvilket gør at telefonerne ikke skal sende så langt og derfor også skruer ned for effekten. Indendørs er der nu nano- og picoceller i indkøbscentre, hvilket fjerner behovet for at sende signalet gennem væggene, hvilket igen reducerer den reelle sendestyrke fra telefonerne.

Selvom telefonerne bruges mere nu om dage end før kan det derfor godt være at den samlede stråling de sender ind i brugerne er mindre - den gennemsnitlige strålingsintensitet når der faktisk sendes er i hvert fald meget mindre nu end tidligere.

3. Hvad nu hvis mobilstråling faktisk reducerede risikoen for kræft?

Dette er ikke noget jeg på nogen måde hævder er tilfældet, men det er heller ikke en fysisk umulighed.

Hvis det var tilfældet ville kræftrisikoen faktisk falde over tid som overskriften siger.

Claus

3
7. maj 2013 kl. 16:10

I mange år brugte man millioner efter millioner og var overbevist om, at menneskeheden ville uddø pga. de farlige farvefjernsyn (højspænding) det fortsatte i lang tid selv om fjernsynet skiftede teknik og gik til plasma og LED? {De får nok ret men, det er er da pga af den dårlige og dyre kvalitet] Jeg synes vi skulle indføre et forbud mod at føde børn, indtil vi har sikkerhed for, at de ikke tager skade af mobilstrålingen. Sjovt nok er der derimod aldrig nogen der tager den farlige 50 Hz højspænding alvorligt? Hvor får de det dog fra?

2
7. maj 2013 kl. 15:07

Åbenbart falder kræftrisikoen, for hver dag der går efter den seneste undersøgelse, der påviser, at langvarig brug af mobiltelefoner kan føre til svulster i hjernen.

Så er det godt at der ikke er nogle gamle undetsøgelser som frikender mobilstråling fuldstændigt, for med denne logik, så vil mobilstråling da være vildt farlig i dag.

K

1
7. maj 2013 kl. 14:41

Kræftrisikoen ved mobilstråling er faldet

Meget misvisende overskrift. Kræftrisikoen forbliver den samme uanset, hvad tidligere og fremtidige undersøgelser måtte vise. Det kan godt være videnskabens opfattelse af hvad risikoen er ændres med undersøgelser, men en undersøgelse kan ikke ændre ved den reelle risiko, hvad enten der er en reel risiko eller ej og hvad enten undersøgelse kommer frem til korrekte konklusioner eller ej.

En undersøgelse kan ændre risikoen for at få kræft i fremtiden, ved fremadrettet ved at ændre folks vaner, men det er ikke det overskriften her handler om.

Hvis man skulle bruge den logik at en undersøgelse virkelig kunne ændre ved kræftrisikoen for noget som helst, så skulle man aldrig have lavet nogen undersøgelser om kræftrisiko i det hele taget, så havde der ingen risiko eksisteret for at få kræft fordi det aldrig var blevet påvist.

Nu er det da bare med at komme i gang med at lave en undersøgelse der viser at man slet ikke kan få kræft, så falder kræftrisikoen jo til nul.