De undersøgelser, der påviser, at langvarig brug af mobiltelefoner kan føre til svulster i hjernen, har efterhånden nogle år på bagen, og ifølge en ny svensk rapport er der de seneste år ikke publiceret nye videnskabelige studier, der understøtter sammenhængen.
Den svenske Strålsäkerhetsmyndighetens videnskabelige råd står bag gennemgangen af den nyeste forskning på området, og rådet finder ingen støtte til, at mobilstråling er farligt.
Læs også: DTU-forsker med sølvklæde på for åben skærm: Jeg er el-overfølsom
»Det videnskabelige grundlag for, at mobiltelefoni giver kræft, er mindsket, men der findes en del usikkerhed, når det gælder langtidsbrug, hvilket vil sige folk, der har anvendt mobiltelefoner i 13 til 15 år. Det er også for tidligt at udelukke en øget risiko for kræft hos børn, selv om den hidtidige relativt begrænsede forskning på området ikke tyder på en øget risiko,« siger leder af forskningsprojektet Lars Mjönes i en meddelelse.
Læs også: Nordiske forskere: Flere mobiler har ikke skabt flere svulster
I foråret 2011 konkluderede WHO's cancerforskningsinstitut IARC, at mobiltelefoni muligvis er kræftfremkaldende for mennesker på baggrund af to epidemiologiske studier.
Læs også: Kæmpe undersøgelse skal slå fast om mobilstråler er skadelige
Ifølge rapporter fra Strålsäkerhetsmyndighetens findes der rapporter, der viser, at den elektriske aktivitet i hjernen kan påvirkes af radiobølger fra mobiltelefoner, men at de påvirkninger, man har registreret, er så små, at de ikke har indflydelse på hverken hjernens virkemåde eller på helbredet.
Helt overordnet konkluderer rapporten, at befolkningen i al almindelighed ikke er truet på nogen måde af stråling fra eksempelvis mobilmaster, tv- og radiosendere eller trådløse netværk.
Rapporten nævner også risikoen ved at opholde sig i nærheden af stærkstrømskabler og skriver, at der findes studier, der viser, at der kan være en sammenhæng mellem langvarig udsættelse for stærkstrømskabler og udvikling af leukæmi hos børn.
»Men forskningen har ikke kunnet forklare sammenhængen, hvorfor der eksempelvis også kan være andre miljøfaktorer, der spiller ind,« siger Lars Mjölnes videre.
Selv om den aktuelle gennemgang af forskningen stort set frikender risikoen ved mobilbrug, vil Strålsäkerhetsmyndigheten ikke slække på de generelle anbefalinger. De lyder derfor stadig på, at man så vidt muligt skal anvende headset, når man taler i mobiltelefon, og at man bør holde mobiltelefonen ud fra kroppen.
