Ny undersøgelse: Ingen klar sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjertesygdom
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny undersøgelse: Ingen klar sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjertesygdom

I en ny undersøgelse har forskere sammenholdt registerdata for slagtilfælde og blodprop i hjertet med, om personen er blevet udsat for beregnet udendørs og indendørs støj fra vindmøller om natten i de sidste fire dage, inden sygdommen opstod. Undersøgelsen finder ikke afgørende bevis for, at udsættelse for vindmøllestøj i en kort periode kan udløse en blodprop i hjertet eller et slagtilfælde. Illustration: Innovationsfonden

Den første af seks videnskabelige artikler i en længe ventet undersøgelse af helbredseffekter ved vindmøllestøj finder ikke afgørende bevis for, at udsættelse for vindmøllestøj i en kort periode kan udløse en blodprop i hjertet eller et slagtilfælde.

Læs også: 45.000 naboer med i unik dansk undersøgelse af støj fra vindmøller

Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Resultaterne af delundersøgelsen, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental International, tyder imidlertid på, at det at blive udsat for lavfrekvent vindmøllestøj om natten, når man sover, muligvis kan udløse hjerte-kar-sygdomme.

Men forskerne bag delundersøgelsen understreger dog samtidig, at resultaterne er baseret på ganske få tilfælde og derfor kan skyldes tilfældigheder.

Behov for flere undersøgelser

Derfor er der behov for yderligere undersøgelser, før der kan drages en konklusion om sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjerte-kar-sygdom, hedder det i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen, som blev sat i gang i 2013, udføres af Kræftens Bekæmpelse efter ønske fra Sundheds- og Ældreministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, der også finansierer arbejdet.

Læs også: Hver tredje landmølle har ingen nære naboer

Undersøgelsen skal ud fra registeroplysninger belyse, om støj fra vindmøller kan forårsage hjerte-kar-lidelser, diabetes, forhøjet blodtryk, depression, søvnforstyrrelser og påvirkning af fødselsvægt.

Brancheforeningen Vindmølleindustriens administrerende direktør er - ikke overraskende - glad for resultatet af første del af undersøgelsen, som man har ventet længe på:

»Jeg håber, at vi forhåbentlig inden længe kan få de øvrige artikler fremlagt, sådan at debatten om helbredseffekter kan ske på et samlet grundlag med den seneste viden på området,« siger Jan Hylleberg fra Vindmølleindustrien i en kommentar til offentliggørelsen.

Kun kikket på korttidseffekter

Hylleberg roser også de tre ministre for at være hurtigt ude med en perspektivering og en fortolkning af undersøgelsens resultater:

»Det er de øverste myndigheder, der fastsætter rammerne for planlægning af vindmøller herhjemme, og artiklens resultater må nu indgå i dette arbejde, som vi i branchen naturligvis retter os efter, når ny konsolideret viden eksisterer,« siger Jan Hylleberg.

Læs også: Sådan knækker Vestas kurven for støj fra større vindmøller

Formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller, Henriette Vendelbo, siger i en kommentar til undersøgelsen, at konklusionen af registerundersøgelsen er som forventet:

»Undersøgelsen kan ikke stå alene, da den er baseret på få tilfælde og kan skyldes tilfældigheder: »Positivt« er det dog, at undersøgelsen viser, at indendørs lavfrekvent støj fra vindmøller om natten kan udløse kardiovaskulære (hjerte, kar) hændelser. Den har derfor bestyrket os i vores antagelser og har på ingen måde frikendt vindmøllerne,« siger hun.

Læs også: Lavfrekvent støj plager stadigt flere danskere

Hun påpeger, at dette kun er den første af i alt seks artikler, og at den kun går på korttidseffekterne, mens de næste fem artikler undersøger alle langtidseffekterne.

Sundhedsstyrelsen har oversat artiklens hovedkonklusioner, som kan læses i et notat her.

Jeg har oplevet at ligge for anker i Sverige, indenfor 500 meter fra store møller der tilsyneladende var af en anden type end de Danske. Jeg har virkelig forsøgt at høre og fornemme om de gav ubehag, også når de var direkte i vindretningen, men har kunnet konstatere, at det ikke var tilfældet.
ER der lavet undersøgelser af forskellene hvad angår støj fra de forskellige typer generatorer!?

  • 3
  • 0

Hvor jeg bor, står der landmøller hist og pist i næsten alle retninger, men dem kan jeg ikke høre, kun se. Dog er der en mindre landmølle, som står ca 5-600 m fra mit hus og den kan larme noget så irriterende - sådan en lavfrekvent MEN konstant lyd, der går én på nerverne ( når man er udenfor eller har vinduer åbne ). Dog tror jeg ikke selv på, at sådan en lyd skulle kunne forstyrre vores bindevæv og organer med den frekvens. Så skulle vi hellere undersøgere mere i dybden af al den "støj" mobilsignaler giver, hvor man allerede ved at det kan påvirke hjernevævet.

  • 2
  • 2