Ny undersøgelse fra DTU bekræfter mistanke om skadelige kemikaliecocktails

19. marts 2015 kl. 12:536
Ny undersøgelse fra DTU bekræfter mistanke om skadelige kemikaliecocktails
Illustration: Xenia Trier.
Et fireårigt studie fra DTU Fødevareinstituttet bekræfter frygtede cocktail-effekter af kemikalier og understreger, at danskerne får for meget bly og PCB.
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: Xenia Trier.

Cocktail-effekter er et varmt emne inden for risikovurdering af kemikalier i fødevarer og emballage. For selv om grænseværdierne for hormonforstyrrende stoffer sættes lavt, tages der ikke altid tilstrækkelig højde for den blanding, et menneske kan blive udsat for på en dag eller i løbet af et liv.

Det understreger DTU Fødevareinstituttet, som netop har lagt sidste hånd på et fireårigt forskningsprojekt, der viser, at rotter, udsat for en lang række af de mest almindelige hormonforstyrrende stoffer, i mange tilfælde tog alvorlig skade.

Problemet, understreger forskerne, er, at stofferne virker additivt, altså at man kan lægge effekten af stofferne i blandingen sammen. Så selv om undersøgelserne ikke peger på synergieffekter, dvs. at stoffernes negative effekter forstærker eller dæmper hinanden, så kan mange bække små gøre en stor å, forklarer professor Anne Marie Vinggaard, som har koordineret projektet.

»Den indsigt har stor betydning for, hvordan vi fremover bør risikovurdere de kemikalier, vi er udsat for gennem de fødevarer, vi spiser,« siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Dansk forsker: Cocktaileffekt øger risikoen for kræft markant

Projektet er en del af Fødevareforlig 2 med et budget på 35 mio. kroner, hvor forskerne har haft fat i en lang række stoffer, f.eks. pesticider og phthalater, som kan have konsekvenser for den mandlige kønsudvikling.

Som grundlag for projektet ligger allerede en række resultater, som er ført videre gennem projektet. På et seminar i dag fortalte seniorforsker Sofie Christiansen blandt andet, at en blanding af fire stoffer, to pesticider et phthalat og et lægemiddel viste tydelige skader på hanrotter, som var blevet udsat for stofferne i fostertilstanden.

Ved blot 10 x NOAEL-værdierne (No-Observed-adverse-effect-level) fik 90 procent af rotterne misdannelser af kønsorganerne, herunder forøget antal brystvorter hos hanrotter eller spaltet penis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et andet eksperiment med en blanding af fem pesticider, som hver især lå under NOAEL-værdien, førte i kombination til forlænget drægtighed hos de gravide hunner samt en alvorlig udvikling af hanungernes kønsorganer.

Læs også: Nye forsøg bekræfter: Pesticidcocktail udrydder liv i søer

For hanrotternes vedkommende sås ligeledes problemer med lav sædkvalitet, hvilket blev understøttet af andre dele af forskningsprogrammet.

Mængden, som rotterne er blevet fodret med, er blevet vurderet ud fra en undersøgelse af danskernes kostvaner, som viste, at vores indtag af sprøjtemidler generelt er begrænset. Dog indtager vi for meget bly, cadmium, PCB og dioxiner, tyder undersøgelsen på.

Forskerne har derefter udviklet en matematisk model, en ’Cocktail Effect Calculator’ til at gruppere kemikalierne, så de kunne bruges til beregningerne af den additive effekt – et værktøj, som fremadrettet skal kunne bruges til risikovurderinger af cocktail-effekter.

Et andet af forskerholdene så på fødevareemballage for bl.a. at se, om forbudt emballage med indhold af f.eks. Bisphenol A er blevet erstattet af indpakning med andre problematiske stoffer. Her er forskerne stødt på en række fluorstoffer, som måske kan vise sig problematiske, hvis de bliver overført i kroppen. Det skal nærmere undersøgelser vise.

Helt konkret fandt de dog bisphenol A og phthalater i en pizzabakke og to tidligere ukendte kemikalier i et stykke sandwichpapir.

For nylig var også Roskilde Universitet ude med forskning af stoffers virkning, når de bliver indtaget som cocktails. Her blev akrylamid blandet med to kræftfremkaldende pesticider, hvilket viste store skader på dna.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
5. april 2015 kl. 08:44

Det er HELT EKSTREMT meget.

På samme vis er 10X næsten ingenting?

Det var bedre at undersøge realistiske blandinger/doseringer kombineret med tidsrespons. Er midlet typisk tilstede som en impulsfunktion eller en funktion af en impulsfunktion.

5
5. april 2015 kl. 06:41

Jeg opfattede ordet "blot" som berettiget set i sammenhængen. Det er korrekt at 10 gange grænseværdien er meget, men 90% der får skader er ikke meget. Det er HELT EKSTREMT meget.

4
20. marts 2015 kl. 22:25

Artiklen er desværre en af de sædvanlige som er bevidst skrevet for at gøre ikke kyndige mennesker (politikere? ;-) bange for kemi. Eller skal vi gætte på at forskerne gerne vil have flere penge?! F.eks. denne oplysning:

Ved blot 10 x NOAEL-værdierne (No-Observed-adverse-effect-level) fik 90 procent af rotterne misdannelser af kønsorganerne, herunder forøget antal brystvorter hos hanrotter eller spaltet penis.

ordet "blot" er mildest talt helt vanvittigt i denne sammenhæng. Husk på at NOAEL er den højeste værdi man har kunnet finde hvor et stof ikke giver nogle skader. Så er det da ikke så mærkeligt hvis en TI gange større dosis giver skader.

Hvis man bruger dette som udgangspunkt for om noget er skadeligt så kan man med sikkerhed bevise at alle stoffer er skadelige - per definition!

Wikipedia om NOAEL: "In toxicology it is specifically the highest tested dose or concentration of a substance (i.e. a drug or chemical) or agent (e.g. radiation), at which no such adverse effect is found" - det vil sige at enhver dose større end NOAEL er per definition er skadelig.

Jeg tror jeg vil skrive en lignende artikel om øl og søge penge til lidt forskning. Det kunne blive sjovt! Er der nogle some kender NOAEL for øl?

Mvh Steen

PS.

Hvis NOAEL for øl antages til at være promillegrænsen for bilkkørsel på 0.5 så taler vi om 1.5 øl. Så eksperimenter med "blot" 10 x NOAEL kan blive ganske morsomme og vil helt sikkert kunne påvise interessante problemer. Ok, måske morsomme een dag - hvis vi taler om at forsøgspersonen skal udættes for dette konstant i en længere periode er det nok mindre sjovt.

3
20. marts 2015 kl. 09:06

Her blev akrylamid blandet med to kræftfremkaldende pesticider, hvilket viste store skader på dna.

"Akrylamid har vist sig at være skadeligt for nerver, arveanlæg og forplantningsevnen samt at være kræftfremkaldende i forsøgsdyr."https://da.wikipedia.org/wiki/Akrylamid

Når akrylamid alene viser skader, så vil alt det blandes med jo vise skader. Ergo er alt skadeligt...

Jeg glæder mig til den statiske analyse og især forsøgsplanlægningen der er til grund herfor.

Dernæst:

Forskerne har derefter udviklet en matematisk model, en ’Cocktail Effect Calculator’ til at gruppere kemikalierne, så de kunne bruges til beregningerne af den additive effekt – et værktøj, som fremadrettet skal kunne bruges til risikovurderinger af cocktail-effekter."

Usikerhederne forglemmes vel ikke?

1
19. marts 2015 kl. 15:17

Berøringst angst. Vi ved det alle, men ingen ønsker at vide det.