Ny undersøgelse: Dyrelivet upåvirket af havmølleparker

19. februar 2013 kl. 14:5316
Ny undersøgelse: Dyrelivet upåvirket af havmølleparker
Illustration: Elsam.
Resultater fra Miljøgruppen fastslår, at havvindmølleparker kun har minimale konsekvenser for dyrelivet omkring havvindmølleparker. Møllefundamenter kan endda være til gavn for fisk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hverken fisk, marsvin eller fuglelivet lider under de store negative miljøpåvirkninger fra havvindmølleparker.

Det er den endelige konklusion i en undersøgelse foretaget af Miljøgruppen under ledelse af Energistyrelsen i samarbejde med Naturstyrelsen, Vattenfall og Dong Energy, der har strakt sig over fem år og bygger videre på en tidligere undersøgelse fra gruppen.

Undersøgelsen har undersøgt flere forskellige dyrearters forhold tæt på havvindmølleparkerne Horns Rev 1 og Nysted, og resultaterne viser således, at der er ingen eller meget få negative påvirkninger af dyrelivet.

Havvindmølleparkerne skulle sågar have en positiv effekt på fiskebestanden, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Aarhus Bugt tættere på ny vindmøllepark

Undersøgelsen argumenterer den påstand med, at der er blevet fundet 41 fiskearter, som skaffer føde inden for mølleområdet, sammenlignet med kun 30 arter i flere undersøgte områder uden for havvindmølleparken.

Forklaringen lyder på, at det skyldes møllefundamenterne, som kan bruges som tilflugtssteder til at skaffe føde, da kommercielt fiskeri ikke er tilladt inden for havmøllernes områder, og der dermed er opstået revlignende dannelser op ad møllefundamenterne.

Et studie af en anden dyreart, marsvinet, er også blevet foretaget. Her viser det sig, at de såkaldte sælskræmmere er effektive til at afholde marsvin fra at svømme tæt på havmøllerne, og dermed generes de ikke af støjen fra havvindmøller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testresultaterne er blevet verificeret af videnskabsfolk fra ekspertkomiteen 'International Advisory Panel of Experts on Marine Ecology', heriblandt den danske ekspert Peter Grønkjær fra Aarhus Universitet.

Rapporten kan findes i linket i venstre spalte.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
16. august 2013 kl. 11:57

@Thomas Gade Kvaliteten ligger netop i, at man lader naturen "passe det" selv. Opdræt og udsætning af fisk er ikke foreneligt hermed, og ville, især ude på havet, være en skam. Mangles der fisk, skal der sættes ind mod de trusler der er mod dem (overfiskning m.m.).

15
16. august 2013 kl. 10:30

Ja de værdiladede ord: "de store negative" burde slettes. Især når fjerde afsnit omhandler positive effekter. :-)

14
16. august 2013 kl. 10:16

At give adgang til transformerstation ville være en skidt ide. Det er jo trods alt et højspændingsområde. Desuden er de fleste vel ret langt ude på vandet.

Hvad er problemet? Der er jo ikke spænding nede i bølgeområdet. Hvis fiskepladsen er god nok, hvilket en del tyder på, skal der nok blive lavet ture derud. Det gør man jo med turbåde i Øresund og andre steder. Jeg tror ikke lystfiskeri og begrænset opdræt kan fjerne rev-effekten - tværtimod kan det bidrage til mere liv ved at blive passet, ligesom safari-områderne i Afrika.

Hvis tilladelsen gives, kan lystfiskerforeningen måske skrabe midler sammen til egen platform imellem møllerne, i tilpas afstand fra installationer.

Enkelte møller kan få en landgangsbro til teknikere mens stativer under vandet giver rev-effekt og mindsker bølger.

Der er mange muligheder! Nogle virker nok bedre end andre, men de bør i det mindste undersøges.

13
16. august 2013 kl. 09:52

At give adgang til transformerstation ville være en skidt ide. Det er jo trods alt et højspændingsområde. Desuden er de fleste vel ret langt ude på vandet.

12
20. februar 2013 kl. 12:32

"Hverken fisk, marsvin eller fuglelivet lider under de store negative miljøpåvirkninger fra havvindmølleparker."

Er det bare en dårlig formulering eller hvilke store negative miljøpåvirkninger er der tale om?

11
20. februar 2013 kl. 10:32

Bare et spørgsmål. Hvordan ser sælskræmmere ud og hvordan virker de? Kan godt regne ud de skal holde marsvin mv. ude men hvordan gør de lige det?

9
20. februar 2013 kl. 07:41

Jeg fristes til at sige at han så bruger det forkerte madding. :)

Mvh J.S

8
Indsendt af (ikke efterprøvet) den ons, 02/20/2013 - 07:06

En fisker har haft over 60 sæler i garnet ud for Grenå, efter idriftsættelse af sælskræmmere ved havmøllepark Anholt - tilfælde eller ?

Jan Sørensen

7
20. februar 2013 kl. 02:22

Jeg er helt enig i, at møllefundamenter (havvindmølleparker), broer og andet kan være gavnligt for havet og dets beboere. Sælskræmmerne er der vel kun i anlægsfasen, ellers er de vel mere til skade end gavn?

@Thomas Gade Det ville være end skam at ødelægge den store tilvækst i naturværdien, der følger af betonfundamenter i havet, og de dyr og planter der sætter sig på dem. Men en (offentlig) landgangsbro kunne måske være god ting

6
19. februar 2013 kl. 19:37

Mon der nu bliver mulighed for fiskeopdræt / fiskefarme ankret på møllernes monopæle ?

Evt. en landgangsbro så fritidsfiskere kan sidde under den store transformerplatform og fiske?

Kineserne skal nok finde ud af at lave noget lignende på deres havmølleparker - der er lavt vand hundredevis af kilometer ud fra kysten.

5
19. februar 2013 kl. 19:26

Der var også min opfattelse :o)

4
19. februar 2013 kl. 19:08

Svaret blæser vel i vinden... Nej, spøg til side: Jeg kan forestille mig, at det ligesom f.eks.ved motorveje - hvor rovfuglene kommer endog MEGET tæt på - er et spørgsmål om tilvænning. Jeg er næsten sikker på, at hvis der er fødeemner at hente, skal Marsvinene nok vænne sig til "støjen", som vel i karakter minder lidt om skibstrafik? Jeg tror i princippet ikke man kan stresse dyr, der har mulighed for at søge andre steder hen; hvis ikke de bryder sig om lugten i bageriet, finder de simpelthen bare et andet sted at være.

3
19. februar 2013 kl. 17:58

........marsvin generes af havvindmøllernes støj???

2
19. februar 2013 kl. 17:10

Måske kunne man endda mere proaktivt og bevidst bruge den viden til større forbedringer og optimeringer af dyre og fiskelivet indenfor sådanne områder, der i forvejen er fredet for fiskeri, jeg forestiller mig man kunne udnytte det her, til at skabe nye og større yngle områder for div. fiskearter, f.eks. ved bevidst at udnytte og forbedre fundamenter som rev, eller bygge rev i forlængelse af dissse, men bare en ide.

1
19. februar 2013 kl. 16:42

God ide med de sælskræmmere! Så kan Marsvinene lære at holde sig væk fra de områder, hvor de måske ikke selv ved, at de ikke kan lide at opholde sig.