Ny undersøgelse advarer: Pas på med 3D-print i små rum

6. februar 2016 kl. 16:001
Ny undersøgelse advarer: Pas på med 3D-print i små rum
Illustration: University of Bristol.
Amerikanske forskere har undersøgt emissionen af gasser og ultrafine partikler fra billige 3D-printere. Især ABS-materialer er storforurenere med ultrafine partikler og styren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis du har en 3D-printer derhjemme på spisebordet eller på skrivebordet på arbejdet, kan det være en god idé at lufte godt ud, både mens printeren kører, og når den er færdig.

Forskere fra University of Texas har nemlig målt mængden af ultrafine partikler (UFP) og flygtige dampe (VOC) fra forskellige kombinationer af FDM-printere, altså den type, hvor et plastmateriale opvarmes og lægges lag på lag, samt forskellige typer af plastmaterialer.

Forsøgsopstillingen, hvor forskerne kunne måle koncentrationen af VOC'er og UFP'er fra 3D-printere. Illustration: University of Texas.

Læs også: Både plast- og metalprintere er farlige for sundheden

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøgene viste, at mængden af UFP’er varierede meget fra printer til printer, men gennemgående var størst ved brug af materialet ABS (Acrylonitrile butadiene styrene), og lavest, når der blev brugt det bionedbrydelige PLA (polylactide).

For VOC’erne var problemet nogenlunde det samme: ABS udsendte mest af det kræftfremkaldende styren, men emissionen var mindst fra printere, som brugte PLA.

Læs også: Giftige stoffer i 3D-printere gør dem farlige til privat brug

Der var ikke den store forskel på emissionerne, hvad enten printerne var af den indkapslede type som Makerbot og XYZprinting eller en åben billig 3D-printer som Lutzbot.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor opstiller forskerne et tænkt eksempel, hvor en printer står i et gennemsnitlig kontorlandskab og udsender en mængde af HFP’er, der ligger på den højeste median og den dertilhørende mængde af VOC’er fundet fra de mange test af printere og materialer.

I sådan et tilfælde vil personerne i rummet blive udsat for en mængde af styren, som ligger 20 gange højere end gennemsnittet for amerikanske boliger, og mængden af UFP’er vil være ti gange højere, end man normalt måler i kontormiljøer.

Læs også: Myndigheder advarer om sundhedsrisici ved 3D-print

Selv om der måske ikke umiddelbart er fare for helbredet ved at opholde sig i nærheden af en 3D-printer, så anbefaler forskerne, at der arbejdes efter at udvikle materialer, som udsender færre skadelige stoffer. Printerproducenterne opfordres også til at udvikle lukkede printere med filtre, som kan holde VOC’er og HFP’er tilbage.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. februar 2016 kl. 08:34

Min erfaring med en 3D printer i lejligheden er at alle (1 mand, 1 kvinde, to børn) klager over kriller i halsen når der printes med PLA. (setup: Velleman K8200, PLA, print-temperatur ca. 200 grader C. PCB ca. 50 grader C) Hvorvidt det er sundhedsskadeligt må bero på målinger og grænseværdier, men 3D-printeren bor nu på loftet, hvor ventileringen er kraftigere.

Det er positivt at der forskes i problemet, da der står mange 3D printere rundt om i private hjem.