Ny type mobilmaster giver dækning til Roskildes festivalgæster

Illustration: 3

Roskilde Festival er – udover en fest for musikelskere – en fest for test af nye teknologier. I år står teleselskabet 3 på festivalen således bag et forsøg, der skal maksimere 4G-kapaciteten på netværket, så den kan følge med det evigt stigende dataforbrug.

Det handler om ny antenneteknologi – helt konkret 'L1800 4T4R MIMO' og 'LT2600 4T4R MIMO'. De testes med seks sektorer eller celler per site, hvilket betyder, at hver mast har dobbelt så mange sektorer som normalt.

I praksis betyder det, at der vil være bedre dækning i områder, hvor festivalgæsterne står særligt tæt.

»Hvis du forestiller dig, at netværkskapacitet er en lagkage, så er spørgsmålet, hvordan vi får smidt flere lag på, og hvordan vi kan skære den i flere stykker, så alle kan få en bid af kagen,« forklarer Stefan Ring Støhrmann der er netværksansvarlig hos 3.

»Orange Scene er selvfølgeligt et godt eksempel, men også ved Arena er der samlet rigtig mange folk på et relativt lille område. Det er en udfordring for netværket,« siger Stefan Ring Støhrmann.

Stefan Ring Støhrmann har ansvar for, at 3 kan levere dækning til bl.a. Roskilde Festival, hvor televirksomheden har seks ingeniører på vagt hele ugen. Illustration: 3, Creative Commons

Det er ellers ikke fordi, den normalt bare mark syd for Roskilde mangler master. På Dyrskuepladsen har 3 ni faste master og sætter derudover seks mobile master op under festivalen.

»Det er er den åbne mark, der har den bedste dækning i hele Danmark året rundt. Telemasterne på pladsen tager stort set ingen trafik udover lige under festivalen, hvor de til gengæld virkeligt trækker. Det svarer faktisk til den dækning, du ville finde i en større provinsby,« siger han.

Alle skal have en bid af kagen

Preben Mogensen, professor i Wireless Communication Networks på Aalborg Universitet, har selv studeret mulighederne for kapacitetsudvidelse siden årtusindskiftet, og han bekræfter, at 3's forsøg vil give langt bedre dækning.

»Vores studier viser at det giver i størrelsesordenen 60 pct. ekstra kapacitet at gå fra tre til seks sektorer,« siger han.

»Grunden til, at man ikke opnår 100 pct. forøgelse af kapaciteten, er, at der opstår mere interferens mellem sektorerne, når de bliver smallere.«

At gå fra tre til seks sektorer eller celler pr. mast giver bedre dækning og højere kapacitet. Overlappet giver dog interferens, hvilket er årsagen til, at en fordobling af antallet af sektorer ikke fordobler kapaciteten men 'kun' giver en gevinst på 60-70 pct. Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Lavpraktiske problemer

Preben Mogensen forklarer, at der teoretisk ikke er meget nyt i 3's forsøg, men at det alligevel er spændende, da det er celler af en type, vi ikke normalt har i de danske telemaster.

»Jeg ved, at der er flere europæiske operatører, der har testet det med succes. Men i praksis er udrulningen af 6 sektor-sites gået langsommere, end jeg havde forventet,« siger Preben Mogensen.

»Det kan være problematisk på mange små sites at opgradere til flere eller bredere antennekonstruktioner, hvor der typisk blot sidder tre smalle panelantenner om et jernrør, der ikke er tykt nok til at kunne bære mere. Det er et meget lavpraktisk problem,« forklarer han.

Det kræver, at man opgraderer konstruktion til at kunne bære antennerne og de flere kabler, og med det følger regninger – ikke alene på hardware, men også fra dem, man lejer plads hos, der givetvis vil have flere penge for at have en større antennekonstruktion stående. Preben Mogensen mener dog stadig at 6 sektor/site-telemaster er en relativt billig måde at udvide netværkskapaciteten på.

Enorme mængder tale-, sms- og opkaldsdata

3 holder øje med, hvor aktive festivalgæsterne er på telefonerne, og ikke overraskende bliver de brugt forskelligt på forskellige tidspunkter.

»Vi ser ofte, at rekorden i taleopkald ligger i forbindelse med, at folk løber ind på pladsen. Man ser lige en peak-belastning lørdag ved East- og West-indgangene. Når folk så er 'landet' i campingområderne, fordeler trafikbelastningen sig mere jævnt i området, hvor det så er streaming af musik og lignende, der står for store mængder af datatrafik. Og når musikken for alvor går i gang onsdag, så eksploderer trafikbelastningen på hele vores festivalnetværk,« forklarer Stefan Ring Støhrmann, der forventer nye rekorder igen i år.

Mobiltelefonerne er næsten rødglødende på Roskilde Festival. Her ses data fra 3's netværk fra festivalen i 2017. Illustration: 3

»Upload er størst under de største navne, hvor folk uploader billeder og videoer af koncerterne. Opkald og tekstbeskeder er typisk lige før og lige efter koncerterne, hvor folk sikkert har travlt med at koordinere med hinanden,« siger han.

3 vil have seks ingeniører på festivalpladsen, der løbende laver tests og sikrer, at alt fungerer. De skal bl.a. sørge for, at kapaciteten bliver udnyttet optimalt eller dreje nøglen, hvis det ikke fungerer korrekt.

»Vi går til kanten, når vi tester ny teknologi, men ikke længere. Vi er klar til at slukke udstyret, hvis det ikke fungerer. Det vigtigste er folks brugeroplevelse, og det er ufravigeligt. Det skal være en god oplevelse,« siger han.

Mange andre teknologilegepladser

Ingeniøren mødte 3 i forbindelse med deres forsøg på Roskilde Festival, men Stefan Ring Støhrmann påpeger, at det langt fra er eneste sted, der giver sjove og anderledes udfordringer.

På Smukfest i bøgeskoven ved Skanderborg er der ikke ligefrem problemer med interferens. Her giver træerne problemer med overhovedet at få godt signal overalt.

»Det er en hel anden udfordring. Vi sætter antennerne op i træerne, og det kan lade sig gøre, fordi der er distribueret et fibernet i skovbunden,« forklarer Stefan Ring Støhrmann.

»Der er altid forskellige udfordringer. Det kan være, man bliver bedt om at flytte, og så skal man have dygtige folk, der hurtigt kan finde en løsning.«

På Roskilde Festival sidste sommer var ca. 70 pct. af alle telefoner på 3's netværk iPhones, og det strider lidt mod et gammelt råd:

»Man hører jo ofte, at folk skulle tage gamle telefoner med på festival, men vi kan se, at de simpelthen møder op med deres nye telefoner,« konkluderer Stefan Ring Støhrmann.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...for det kniber da voldsomt rigtig mange andre steder. I min by er der en mast med TDC og TT, men 3 synes ikke det er nødvendigt, så de må gerne køre en af de mobile master til Jylland bagefter. Jeg kan godt leve med, hvis jeg mangler dækning i Roskilde ugen hvert år, fordi den lige skal derover :-)

 • 2
 • 0

Det var også min tanke, men det beskrevne setup fra 3 virker umiddelbart til at kunne dække festivallen. Hvorfor skulle andre investere i infrastruktur til 1 uge om året? Forsøg, nuvel, men virker ikke økonomisk forsvarligt..

 • 0
 • 1

Det var også min tanke, men det beskrevne setup fra 3 virker umiddelbart til at kunne dække festivallen. Hvorfor skulle andre investere i infrastruktur til 1 uge om året? Forsøg, nuvel, men virker ikke økonomisk forsvarligt.

NB: Jeg arbejder ved Telenor og er lidt blandet ind ind dækningen til Roskilde Festival. Alle operatører ruller det tunge skyts ud til Roskilde Festival. Kunderne accepterer ikke, at der ikke er ordentlig dækning og rimelig kapacitet til arrangementer ude i sommerlandet. De trafikgrafer jeg kigger på viser samme tendens som hos 3. Men 3 har godt fat i festivalgæsterne og har en større markedsandel til RF end generelt. Om det er økonomisk forsvarligt kan man altid diskutere, men kapaciteten bliver brugt i de dage det varer. Uden at det direkte skal blive reklame (de andre selskaber gør antageligvis det samme), så rulles der meget grej rundt her i sæsonen: https://telenor.presscloud.com/csp/vocast/...

 • 3
 • 0

Hvorfor skulle andre investere i infrastruktur til 1 uge om året? Forsøg, nuvel, men virker ikke økonomisk forsvarligt..

Det er netop for at få erfaring at selskaber som 3 bruger så mange ressourcer et sted som Roskilde Festivalen. Det er jo en helt unik situation, hvor du virkeligt kan belaste systemerne og se hvor de tvinges i knæ.

Jeg ville f.eks. gerne teste massiv udrulning af WiFi sådan et sted. Nu ved jeg godt at der er WiFi på RF, men tænker at det netop pga. RF's sponsoraftale med 3 er droslet ned.

 • 0
 • 0

Når vi hos http://skywire.dk bygger net til fast trådløst, benytter vi samme princip med sektor opdelingen. Hos os giver en ekstra antenne dobbelt kapacitet, da vi ikke oplever interferens på samme måde, da vi har flere frekvenser at gøre godt med.

F.eks. går man fra én 120 graders antenne til 2 x 60 graders, eller f.eks. 3 x 45 graders. 3 x 45 graders giver en tredobling af kapaciteten.

Så det er en gammel kendt metode at gøre det på, udfordringen kommer, når man som mobilselskaberne kun har begrænset spektrum at gøre godt med. Så opstår der mere interferens.....

 • 1
 • 0

Det er i den situation, at mobildata ikke kan stå alene. Sådan et nedbrud kunne måske have været afbødet, hvis man havde WiFi offload....

Jens: Kunne du ikke prøve at skitsere, hvordan du ville angribe situationen med Wifi, hvor du har 100.000 mennesker (og dermed ligeså mange terminaler), der står tæt på en bar mark, og du stort set kun har mulighed for at sætte dit udstyr op i kanten af området? Wifi vil selvfølgelig hjælpe på situationen, men det er ikke mit indtryk, at mange brugere er den stærkeste side. Og endnu mindre hvis du ikke har mulighed for få området delt op med mange accesspunkter, der ikke overlapper for meget. Udfordringerne foran scenerne rundt omkring er antal brugere, der skal serviceres, mere end den rå datakapacitet, der skal leveres.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten