Ny tv-teknologi bringer skumsprøjtet helt ind i stuen

Illustration: ACEA

Når sejlsportseliten i denne måned kæmper i America's Cup, er det med en teknologi i ryggen, der kan blive vendepunktet for en sport, der kæmper med at få succes hos tv-seerne.

Liveline er navnet på en såkaldt ‘augmented reality’-teknologi, som er udviklet af ingeniøren og sejlsportsmanden Stan Honey. Han har tidligere stået bag metoder, der har hjulpet tv-seere til at følge med i forskellige sportsbegivenheder – for eksempel da han i 1994 udviklede en teknik, der på tv-skærmen satte en blå ring omkring pukken i ishockey, så seerne bedre kunne følge den. Senere udviklede han løsninger til både amerikansk fodbold, baseball og Nascar.

I America's Cup er augmented reality blevet brugt tidligere, f.eks. i starten af 1990’erne, hvor grafiske systemer som Sailtrack og Virtual Eye gjorde det muligt for tv-folk at afbryde live-transmissionen med et stillbillede af kapsejladsen, hvor streger på billedet gav seeren en idé om bådenes placering.

Med Liveline tager augmented reality et stort skridt fremad. Pludselig bliver tv-seeren præsenteret for en live-transmission, hvor man konstant kan følge f.eks. bådenes fart, indbyrdes placering og banens omkreds. Det skridt krævede, at Stan Honey og hans teknikere udviklede en teknologi, der var mere præcis end den almindelige GPS-teknologi, hvor bådens position i bedste fald er kendt med en nøjagtighed på en meter.

Første skridt var at bruge en særlig GPS-modtager, der overvåger bærebølgerne. For at øge præcisionen yderligere kigger en RF Carrier på signaler med kortere bølgelængder, og på landjorden rummer systemet en GPS-modtager som reference-station, så der kan kompenseres for atmosfæriske forstyrrelser. Hele setuppet gør det muligt at bestemme en båds position med en nøjagtighed på to centimeter. Og systemet er ikke alene så præcist, men også så pålideligt, at dommerne bruger Liveline til at træffe afgørelser undervejs i kapsejladsen.

Et sejl i vejen

Udfordringerne slutter dog langtfra her. GPS-signalet kan for eksempel forsvinde, hvis en båds sejl kommer vejen. Derfor medbringer bådene også et inertialt navigationssystem, der udregner bådens bevægelser på baggrund af sensorer som gyroskoper og accelerometre.

Liveline er en satsning – og en dyr én. Manden bag America's Cup, grundlæggeren af softwarefirmaet Oracle og verdens sjetterigeste mand, Larry Ellison, har satset 100 millioner dollars på Liveline i håb om, at teknologien vil løfte kapsejladsen op på et seerniveau svarende til Tour de France. Og ambitionen fra Stan Honey er klar:

»Hvis du ser nogle af sejladserne denne måned, vil du være en del af historien. Og en dag om ikke særlig lang tid, når du tuner ind på en kapsejlads derhjemme eller på en sportsbar, vil du måske undre dig over, hvorfor sejlads ikke altid har været lige så populært som fodbold,« skriver Stan Honey i et indlæg på teknologi-sitet IEEE Spectrum.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så mangler vi bare at sportskanalerne tager det til sig. Sejlsport under OL var fantastisk at følge med i, problemet er bare at der ikke vises sejlsport igen før næste OL.

Held og lykke med at få det ud til folket!

 • 4
 • 0

Det lyder faktisk meget spændende, også selv om jeg ikke for tiden interesserer mig for sejlsport.

Jeg interesserer mig for Tour de France (TDF), muligvis Danmark mod et andet land fodbold landskampe og af og til og lidt håndbold, og faktisk så ikke så meget andet.

Sejlsport kunne måske godt komme ind under min det-vil-jeg-godt-se radar, hvis det er lige så godt som eller bedre end TDF.

 • 0
 • 0

DGPS havde vi sejlere da for 20 år siden, hvor man i de danske farvande sendte korrektionsinformation til modtagerne via de nu nedlagte radiofyr i langbølgebåndet. Og geodæter bruger et forfinet kommercielt system (Leica?), der giver en præcision (CEP) på 2 cm. Øresundsbroen blev bygget på det grundlag.

Men nu kan man pakke elektronikken til så små tingester, at den teknik kan bruges overalt. Meget spændende.

 • 2
 • 0

systemet blev brugt under worldcup I matchrace ved middelfart tidligere på året hvor vi kunne følge med på nettet

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten