Ny transportminister får store udfordringer og en tom pengekasse

9. august 2013 kl. 11:246
Den danske infrastruktur er et stort kludetæppe uden sammenhæng. Det skal Pia Olsen Dyhr rette op på som ny minister, men hun har ingen penge at gøre godt med, påpeger transportforsker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmarks nye transportminister, Pia Olsen Dyhr (SF), kommer allerede i løbet af sine første arbejdsuger til at stå over for store udfordringer. Det vurderer Per Homann Jespersen, trafikforsker ved Roskilde Universitet.

En af de første opgaver, som skal løses i Transportministeriet med Pia Olsen Dyhr ved roret, bliver arbejdet med at præsentere Trængselskommissionens samlede strategi for fremtidens infrastruktur i hovedstadsområdet.

Midt i september har medlemmer i Trængselskommissionen det endelige møde, inden de skal komme med anbefalingerne til, hvordan bilkøerne nedbringes.

Herefter følger arbejdet med strategiske undersøgelser af landets langsigtede trafikplanlægning frem mod 2020. Dette arbejde forløber over et år og kommer til at kræve store kompromiser og forlig på tværs af partierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Alle projekterne er lige nu et stort kludetæppe. Og hvad værre er: Der er ingen penge i kassen til ny infrastruktur,« konstaterer Per Homann Jespersen.

Læs også: Nye ministre i spidsen for indkøb af tog og kampfly

To gamle kendinge vil højst sandsynligt også blive ved at spøge i den nye ministers kabinet. Det ene er DSB, som ikke blot kæmper med at få IC4-togene på skinner.

»Vi mangler stadig at se DSB levere. Sådan helt generelt,« siger Per Homann Jespersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er der rejsekort-problematikken, som stadig har en del løse ender. Igen bliver den helt store udfordring, at der ikke er flere penge i kassen til arbejdet.

Men Per Homann Jespersen mener, at rejsekortet kan være Pia Olsen Dyhrs mulighed for især at markere sin sociale profil:

»Lige nu er priserne uigennemskuelige. Pia Olsen Dyhr får nu mulighed for at forenkle systemet, så det bliver mere kundevenligt, og gøre det billigere for brugerne.«

Læs også: Problemerne går i ring: Her er rejsekortets ømme punkter

Sidst, men ikke mindst er der selvfølgelig slagsmålet om metroen. Selv om det primært er Københavns Kommune og byggefirmaerne, der står i skudlinjen for de vrede forbrugere, har Transportministeriet stadig aktier i byggeriet.

»Man skal ikke glemme, at transportministeren ejer mere end 40 procent af aktierne i metroen. Derfor kommer hun også til at tage del i slagsmålene, omend det mest bliver i baggrunden,« vurderer Per Homann Jespersen.

Læs også: Nu kommer regeringens længe ventede klimaplan

IDAs formand, Frida Frost, hæfter sig ved, at SF sætter sig på magten over dansk transport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er vel nærmest historisk at en SF'er indtager Transportministeriet, som ellers med få undtagelser er tilgået S, K og V,« siger hun.

»Transportområdet står over for store udfordringer. Der er behov for yderligere elektrificering af tognettet og indførelse af roadpricing for seriøst at rykke ved trængselsproblemerne og transportsektorens påvirkning af miljøet. Og ikke mindst for en markant reduktion af de fossile brændsler i biler og lastbiler, hvis vi også skal nå de langsigtede klimamål,« tilføjer ingeniør-formanden.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
10. august 2013 kl. 12:46

imponeret af hende, da det handlede om ACTA?

5
9. august 2013 kl. 19:44

Det bliver ejendommæglerne (salær), realkreditinstitutterne (stempelafgifter mv.) og dermed statskassen glad for så ...

4
9. august 2013 kl. 17:29

Helt korrekt! Sørg fx for, at flere kan få arbejde i nærheden af deres bopæl, eller omvendt. Dette er faktisk en eneste reelle løsning på trængselsproblemer, selv om de færreste vil indse det. Glem alt om flere motorveje, roadpricing osv., og tag i stedet fat om ondets rod!

3
9. august 2013 kl. 15:33

Hvis man for alvor vil flytte transporten og gøre den grønnere, er det ikke mangel på penge der er problemet. Man skal bare have modet til at tage kampen med bilisterne, og evnerne til at samarbejde med justitsministeren, så længe sidstnævnte hedder Bødskov, er et samarbejde imidlertid formentlig umuligt. Lavere hastigheder og en stækning af Politiets indflydelse på trafikplanlægning i byerne, kan flytte byerne til hollandske standarder uden statslige midler.

2
9. august 2013 kl. 11:38

Hvis hun ingen penge har at gøre godt med, kan vi håbe det begrænser hendes muligheder for at gøre skade.