Ny trådløs verdensrekord: Tyske forskere transmitterer 100 Gbit/s

Forskere og ingeniører fra Karlsruher Institut für Technologie (KIT) i Tyskland har sat ny verdensrekord for trådløs radiokommunikation. De har i deres laboratorium transmitteret et enkelt signal på 100 Gbit/s over 20 meter med et system, der virker ved en bærefrekvens på 237,5 GHz.

Radiosignalets frekvens er dermed omkring 100 gange så høj som de frekvenser, der i dag typisk bruges til trådløs kommunikation. Frekvensen ligger i terahertzområdet mellem 0,1 og 30 THz, som i dag stort set er uudforsket land til kommunikationsformål. Det er dog netop de høje frekvenser i dette område, som muliggør de høje datahastigheder.

Forskere ved DTU Fotonik har tidligere opnået 100 Gbit/s trådløs kommunikation ved optiske frekvenser.

Læs også: DTU-rekord et vigtigt skridt mod lynhurtigt trådløst internet

Den japanske forsker Masayoshi Tonouchi fra Osaka University skrev i 2007 en af de første oversigtsartikler, der beskrev mulighederne for at udnytte dette frekvensområde til kommunikationsformål. I denne artikel forudså han, at det ville være realistisk at opnå trådløse systemer til både udendørs og indendørs kommunikation ved 100 Gbit/s i 2015.

Tyskerne har nu som de første opnået dette med et demonstrationssystem til indendørs brug. De har offentliggjort deres resultat i en artikel i Nature Photonics, hvor de konkluderer, at deres metode anviser en vej til at sende terabit-i-sekundet-signaler trådløst over afstande længere end en kilometer.

Teknologien bag bedriften: Fotonmixer og HEMT-transistorer

Den høje radiofrekvens er opnået ved at blande to lasersignaler i en ultrabredbånd-foton-mixer fra det japanske selskab NTT-MEL.

Professor Jürg Leuthold forklarer i en pressemeddelelse, at det yderligere har den fordel, at datasignalerne fra et fiberoptisk system direkte kan konverteres til radiosignalerne uden brug af mellemliggende elektroniske kredsløb. Han forklarer desuden, at den store båndbredde og gode linearitet af foton-mixeren gør metoden ekstremt velegnet til avancerede modulationsformater med flere amplitude- og fasestilstande.

Modtageren er opbygget omkring et kredsløb med high-electron-mobility transistorer (HEMT), der muliggør fremstilling af bredbåndmodtagere i frekvensområdet mellem 200 og 280 GHz.

Kredsløbene er fremstillet på Fraunhofer-Institut für Angewandte Festkörperphysik (IAF) som del af et større Millilink-projekt, der sigter mod at kombinere radioforbindelser med høj hastighed med fiberoptiske systemer. Forskerne har tidligere opnået at overføre 40 Gbit/s over mere end en kilometer.

Professor Ingmar Kallfass forklarer i pressemeddelelsen fra KIT, at teknologien udviklet i Millilink-projektet generelt kan være af interesse for brug i tyndt befolkede områder som et billigt og fleksibelt alternativ til at trække kostbare, fiberoptiske kabler.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Næste gang man gange med 10 er vi vel oppe i noget infrarød noget. Det er lidt vildt at man kan lave noget ved de frekvenser i dag.

Det er i forvejen vildt at forestille sig noget fysisk stå og svinge 200 mia gange i sekundet...

  • 0
  • 0

Ikke for at være lyseslukker, men hvorfor tror i at man ikke bare bruger infrarødt eller synligt lys ?

Ja, ved disse frekvenser kan man overføre uhørt mange data pr. sekund. Jeg ville endda have forventet ca. en faktor 10 hurtigere end dette.

Men der er en hage ved disse frekvenser: For overhovedet at få noget signal igennem skal der nærmest være fri optisk sigt mellem senderantenne og modtagerantenne.

Interessant nok til forskning, men næppe til praktisk brug - desværre !

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten