Ny test fælder dopingsyndere med gammelt blod i årerne

Illustration: stock.xchng

Kampen mod doping er ved at vinde endnu en sejr. For den tyske forsker, Olaf Schumacher fra universitetet i Freiburg, mener nu at have fundet en metode til at kunne afsløre en af de sværeste dopingformer: Bloddoping med eget blod.

Særligt cykelryttere har længe benyttet bloddoping, efter at det blev let at teste mod EPO. Men stjerner som Tyler Hamilton og Alexandre Vinokourov er tidligere blevet afsløret i at have modtaget blod fra fremmede donorer, der har øget mængden af hæmoglobin i deres eget blod. Det har derimod indtil nu været meget svært at teste for bloddoping foretaget med sit eget blod.

Fordelen ved at benytte sit eget blod er, at man først kan øge sin hæmatokritværdi i blodet ved at træne nogle måneder i bjerghøjder, hvor lufttrykket - og dermed ilttrykket - er lavere end i lavlandet. I den tynde luft kompenserer kroppen for den lave iltmængde ved at producere ekstra mange røde blodlegemer. Tapper man herefter sit eget blod ud og gemmer det til eksempelvis de store etapeløb som Giro d'Italia og Tour de France kan man meget hurtigt bringe sit blod løbende tilbage i "topform".

Men Olaf Schumacher fra universitetet i Freiburg konstaterede, at røde blodlegemer, der lagres, nedbrydes og danner "affald" i form af fragmenter af det røde blodlegemes - erythrocyttens - cellemembraner. Når idrætsmanden så sprøjter sit "gamle" blod ind i kroppen, reagerer hans hvide blodlegemer på disse "celle-stumper", som om de er fremmede stoffer, og der sker en immunreaktion.

Den reaktion kan spores i en ny test, fortæller Schumacher i artiklen "Gene expression in the detection of autologous blood transfusion in sports - a pilot study" i tidsskriftet Vox Sanguinis.

Seks testpersoner fik lagret portioner af deres eget blod i 35 døgn, hvorefter det blev sprøjtet tilbage i kroppen. Her viste blodets "forsvars-celler", T-lymfocytterne, så tilstrækkeligt kraftig på bloddopingen til, at den tyske forsker tør håbe, at man snart vil have en effektiv test klar.

Olaf Schumacher håber at have en færdig test klar forud for OL i London i 2012.

Dokumentation

Artikel i New Scientist

Emner : Kemi