Ny teori: Var cigarformet objekt i solsystemet en gravsten fra en død stjerne?

Oumuamua var i 2017 på et kortvarigt besøg i Solsystemet. Illustration: Privatfoto

Nu troede vi lige, der var opstået enighed om, at 'Oumuamua - et underligt cigarformet objekt, der tog en smuttur til solsystemet fra det interstellare rum i 2017, var en komet.

Læs også: Cigarformet gæst i Solsystemet var alligevel en komet

Men så argumenterer Roman Rafikov fra University of Cambridge i England i en ny artikel for, at 'Oumuamua, der på hawaiiansk betyder spejder, ikke kan klassificeres som en komet.

Kendetegnet for en komet, der kommer tæt forbi Solen, er, at der grundet opvarmningen sker af afgasning, som danner en karakteristisk komethale af gas og støv.

'Oumuamua havde ingen synlig hale, men Marco Michelli fra ESA SSA-NEO Coordination Centre i Frascati i Italien forklarede tidligere på året, at objektets bane ikke alene kunne forklares med gravitationskræfterne, men der måtte medtages en acceleration, som skyldes en svag afgasning.

Hov, så ville objektet gå i stykker

Rafikov redegør nu for, at hvis der havde været en afgasning, ville dette også have fået 'Oumuamua til at rotere så hurtigt, at det vil rive objektet i stykker.

Men målinger viser, at 'Oumuamuas rotation var meget stabil, og dermed ryger afgasningsteorien efter hans mening.

Rafikov slutter sin artikel med disse ord:

»For at forstå objektets oprindelse er det af afgørende betydning at bestemme, om det er en komet eller asteroide.«

Kometer har generelt meget elliptiske baner og kan derfor lettere end asteroider blive slynget ud af et stjernesystem. Det kræver mere voldsomme kræfter at smide en asteroide på porten.

Rafikov henviser i den forbindelse til sin artikel tidligere på året i The Astrophysical Journal, der ser på muligheden af, at ’Oumuamua' kan være et sendebud fra en afdød stjerne.

Så det var måske snarere en gravsten end en cigar.

Emner : Universet