Ny teori: Vandet på Mars blev opsuget af klipperne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Ny teori: Vandet på Mars blev opsuget af klipperne

Billedet skal illustrere, hvor Mars i dag er tør og ufrugtbar (til venstre), mens samme område for 3,5 milliarder år siden var dækket af vand (til højre). Overfladerens klipper reagerede langsomt med vandet, der siver ned i Mars’ skorpe, så der opstår et nyt scenarie. Illustration: Jon Wade og University of Oxford

I september 2015 skabte Nasa store overskrifter med nyheden om, at der om sommeren er flydende saltvand på Mars på skråninger, der vender mod Solen. Satellitfotos viser nemlig, at der opstår mørke striber på overfladen, og senere forsvinder stregerne igen.

Nu mener forskere fra University of Oxford, at der også er masser af vand ophobet i klipperne på Mars.

Mineralogien kan forklare, hvordan vandet pludselig har kunnet forsvinde fra Mars, fortæller de i tidsskriftet Nature.

Solvind og magnetfelt siger ikke alt

I dag er de eneste synlige bevis for vand på Mars, iskapperne på planetens poler og isområder rundt omkring på planeten herunder de mørke aftegningerne om sommeren.

Læs også: Rapport: Nasa ved slet ikke nok om, hvordan rumfart skader mennesket

Selv om planeten er tør, frossen og ubeboelig, viser overfladen, at der tidligere har været oceaner og floder på Mars.

Man har hidtil ment, at vandet forsvandt, da planetens magnetfelt gik tabt eller på grund af højintens solvind. Men de teorier kan ikke være hele forklaringen på, hvor resten af vandet forsvandt hen.

Ifølge Oxford-forskerne har Mars’ overflade reageret med vandet, så klipperne har opsuget det som en slags svamp.

Mineraler i basalt har opsuget vandet

De har fundet støtte til den teori ved at kigge på sammensætningen af klippeformationerne på Jorden og overført det til, hvordan overfladen og klippedannelsen på Mars har kunnet reagere med vandet.

Forskerholdet har undersøgt, hvilken rolle temperaturen og trykket i plantens indre har haft på den løbende dannelse og destruktion af plantens tidlige overflade – og på forvandlingen af Mars.

Læs også: Fra kulde til varme: Rosetta-kometen forandrer sig på rejsen gennem rummet

Konklusionen er, at mineralerne i de vulkanske bjergarter basalt, har kunnet rumme cirka 25 procent mere vand end mineralerne i basalt på Jorden, og derfor sivede overfladevandet fra Mars ned i klipperne gennem planetens geologiske kemiske processer.

På Jorden derimod har geologien været mere ’tør’, så vandet ikke på samme måde er blevet suget ind. Samtidig er Jorden større, har en anderledes temperatur, og skorpen indeholder langt mindre jern end på Mars. Selv om det kun er ganske små forskelle, får forskellene betydelige indvirkninger over tid.

Oveni har Jorden i modsætning til Mars på et tidspunkt fået et ’ubrudt’ kredsløb for vandet, så vandet bevæger sig fra lag nede i jorden ud mod søer, vandløb og hav – fordamper og falder som sne og regn og gentager processen.

Stor eller lille – mere eller mindre jern

Forskningen fortsætter nu, og ifølge professor, Dr. Jon Wade er det oplagt at kigge på, hvordan Jorden havde set ud, hvis der var mere end mindre jern i planetens skorpe, eller hvis Jorden havde været mindre eller større:

Læs også: Elon Musk vil sende egen Tesla i kredsløb om Mars

»Disse svar vil hjælpe os med at forstå, hvor stor en rolle de kemiske forbindelser ved dannelsen af klipper afgør en planets fremtidige skæbne.«

»Når man leder efter liv på andre planeter, handler det ikke kun om den rette kemi, men også måden, som planeten er formet på, kan have stor betydning for, om vand forbliver på overfladen. Disse virkninger og konsekvenser er aldrig rigtig blevet udforsket på andre planeter,« siger Jon Wade.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

at der om sommeren er flydende saltvand på Mars på skråninger, der vender mod Solen. Satellitfotos viser nemlig, at der opstår mørke striber på overfladen

De seneste undersøgelser viser dog, at der sandsynligvis alligevel ikke er tale om vand, men om jordskred. Men vand havde da været mere spændende.

 • 3
 • 0

"Man har hidtil ment, at vandet forsvandt, da planetens magnetfelt gik tabt "
Hvordan påvirker et magnetfelt en eventuel atmosfære, og er planeters magnetfelt oftest parallelt med planetens akse og hvorfor?

 • 0
 • 0

Jeg mener da også at de fleste er enige om at Mars' atmosfære, inkl. vand, er forsvundet på grund af solvinden og det manglende magnetfelt. Er der ikke videnskabelig konsensus omkring dette?

Mvh
Steen

 • 0
 • 0

Mars's lavere tyngdekraft / undslippelseshastighed er også årsagen til at vand/brint nemmere fordamper fra planeten.

Når først brint som H+ eller H2 er ude i de øvre luftlag - så gør hastighedsfordelingen at de hurtige brintatomer kan undslippe planeten.

Derudover tilføres Mars brint atomer fra solvinden - men med den stigende solaktivitet/temperatur i solsystemet så kan Mars ikke holde på brinten og tørrer ud til et lavt ligevægtspunkt, hvor der ikke er is eller flydende vand.

 • 0
 • 0