Ny teori: Vand siver ud fra Månens indre

En forsker fra Columbia University, Arlin Crotts, har fundet en mulig forklaring på de store vandforekomster, som man for nylig har fundet på Månen. Vandet har måske hele tiden været i Månens indre og siver med tiden ud til overfladen.

Ifølge forskeren er der tidligere fundet tegn på vand fanget dybt nede i Månen. Hans model viser, at vandet kan bevæge sig op gennem revner til overfladen sammen med andre gasser, som undslipper trykket i Månens tætte indre.

»Vi ved, at der er vand inde i Månen. Der er ingen grund til, at tro det ikke skulle slippe ud,« siger Arlin Crotts til Space.com.

Vandet, som man for nylig har fundet i Månens overflade, kan i virkeligheden stamme fra dens indre, ifølge en ny teori. Her er et billede til venstre i de korte infrarøde bølgelængder, og til højre viser billedet med blåt fordelingen af vandis rundt om krateret. (Foto: ISRO/NASA/JPL-Caltech/USGS/Brown Univ.) Illustration: ISRO/NASA/JPL-Caltech/USGS/Brown Univ.

Overraskende fund af vand overalt

Indtil for nylig mente mange forskere, at Månen var næsten helt tør, og de skyggefyldte kratere ved polerne var den eneste lille chance for at finde vand på Månen.

De nye data fra Nasa's Moon Mineralogy Mapper (M3) instrument på Indiens Chandrayaan-1 rumsonde, Nasa's Cassini- og Deep Space-rumsonder har alle overraskende vist tegn på vandmolekyler over hele Månens overflade. Disse fund blev offentliggjort i tidsskriftet Science den 25. september i år.

Vand kan stamme fra kometer

Tidligere studier har fundet mellem 260 og 745 ppm vand i måneprøver, som blev bragt hjem under Apollo-missionerne.

Indtil videre viser modeller, at vandet enten er kommet til månen som brintioner fra Solen, der reagerer med ilt i Månen for at danne vandmolekyler, eller at vandet stammer fra kometer, som har ramt Månen.

Selvom Arlin Crotts mener, at vandet i Månens indre er nok til at danne alt det vand, som man har fundet på overfladen, så er andre forskere skeptiske.

Det vand, man har fundet på Månen, kan i sidste ende vise sig at stamme fra flere forskellige kilder. For at få det fastslået, understreger Arlin Crotts, at det vil kræve flere missioner til Månen.

Emner : Månen