Ny teori om dinosaurernes uddøen

En ny teori om hvorfor dinosaurerne uddøde, er ved at vinde indpas blandt forskerne. Oprindeligt mente mange, at det store asteroide-nedslag, som dannede Chicxulub-krateret i Mellemamerika var årsagen.

Nu mener flere forskere i stedet, at det nærmere var en række af vulkanudbrud og asteroidenedslag, som førte til at dinosaurerne uddøde.

Det er Gerta Keller fra Princeton Universitet som sammen med en række kollegaer har fremsat den nye teori. Den strider imod de hidtidige ideer om, at dinosaurerne blev udryddet, da en stor asteroide ramte jorden for 65 millioner år siden.

Stresset økosystem

Keller og en voksende del af hendes kollegaer finder stadig nye beviser for deres teori om, at det er en række af vulkanudbrud og asteroidenedslag, som har stresset jordens økosystem, indtil det til sidst er brudt sammen ved et sidste nedslag.

Endnu mere kontroversielt end selve teorien er det, at de mener, at det sidste nedslag, som fik økosystemet til at bryde sammen, ikke er Chicxulub-nedslaget. Det er formodentlig et andet nedslag, som har ramt Jorden. Det nedslag har man endnu ikke fundet spor af.

Keller mener at Chicxulub-nedslaget var mindre end hidtil antaget, og at fandt sted omkring 300.000 år før dinosaurerne uddøde. Keller er ekspert i en-cellede organismer. Nogle af disse eksisterede kun i nogle få hundredtusinde år, inden de uddøde, og fungerer derfor som en slags tidslinier, hvorved omkringliggende geologiske forhold kan dateres.

Hun har fundet en række eksempler på arter, som levede oven på nedfaldet fra Chicxulub-nedslaget, og dette tyder på, at nedslaget fandt sted 300.000 år før den store masseudryddelse.

Boring støtter Keller

Samtidigt har en gruppe internationale forskere foretaget en ekspedition og boret 1.511 meter ned i krateret for at finde spor af dets oprindelse. Deres fund støtter Kellers teori og viser, at krateret er 300.000 år ældre end hidtil antaget.

Samtidig viste det sig også, at det er mindre end antaget, nemlig kun ca. 120 kilometer i diameter, mod de tidligere 180 til 300 kilometer.
Keller og hendes kollegaer er nu gået i gang med at undersøge en række kraftige vulkanudbrud, som begyndte 500.000 før dinosaurerne uddøde og som var med til at skabe en periode med global opvarmning. De første fund tyder på, at udbruddene stressede det biologiske system, og at både vulkanudbrud og asteroidenedslag tilsammen har været med til at udrydde dinosaurerne.