Ny teori: Månens skabelse har sat sig tydelige spor i Jordens kappe

I det tidlige Solsystem var der jævnlige sammenstød mellem protoplaneter. Her er illustreret et formodet sammenstød mellem en Mars-lignende protoplanet kaldet Theia og Jorden.

Månens dannelse satte sig måske også spor dybt nede i Jordens kappe.

Det mener en forskningsgruppe på Arizona State University i USA, der netop har fremlagt deres teori på Lunar and Planetary Sciences Conference, der i år blev afholdt virtuelt, som det er tilfældet med så mange andre videnskabelige konferencer.

Indeholder de røde områder (blobs) i Jordens kappe under Vestafrika og Stillehavet rester fra Theia? Illustration: EGU

Qian Yuan og de øvrige forskere har rettet deres opmærksomhed mod to store atypiske områder i Jordens kappe kaldet Large Low Shear Velocity Provinces (LLSVP). De blev opdaget i 1980’erne og har siden været lidt af et mysterium

Nogle mener, at de er udkrystalliseret fra de store magmaoceaner, der var en del af den meget unge jordklode. De kan også være opstået som følge af sammenstødet mellem Theia og Jorden, eller de kan ligefrem, som Qian Yuan argumenterede for på konferencen, være rester af Theia selv.

Der er flere indikationer på, at områderne har eksisteret lige siden sammenstødet, der dannede Månen, så flere seismologer og geokemikere, mener ifølge Science Magazine, at det bestemt kan være en tænkelig forklaring.

Der er dog også andre forklaringer, så det kan ikke tages for givet, at det er den rigtige forklaring. Men hvis det skulle være tilfældet, kan man måske også finde rester efter andre sammenstød i Jordens kappe, mener flere forskere.

Theia havde mere jern end Jorden

Når Theias kappe kan være sunket til bunds i Jordens kappe efter sammenstødet, kan det skyldes, at Theias kappe har haft et højere jernindhold end Jordens kappe, som andre forskere tidligere har spekuleret i var tilfældet.

Det skulle betyde, at vægtfylden af Theias kappe var været nogle få procent højere end vægtfylden af Jordens kappe.

Sådan forestiller forskere sig, at Theias kappe ved sammenstødet med Jorden er blevet samlet i store områder i Jordens kappe i dag, som er markant anderledes end andre dele af Jordens kappe. Illustration: Q. Yuan et al, Arizona State University
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det her giver også anledning til nogle overvejelser omkring opståen af liv.

Vi ligger i en heldig afstand fra solen, har en heldig støttelse af kloden o.s.v.

  • Kan dette sammenstød have påvirket de indre kernekræfter som skaber en varm kerne?
  • Kan det også have haft betydning for, at vi har et beskyttende magnetfelt?

I så tilfælde påvirker det sandsynligheden for at finde en planet som har de samme betingelser for liv som jorden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten