Ny telelov kan spare Danmark for 35.000 ton CO2

Illustration: LARS BERTELSEN

2.659 danske husstandes samlede CO2-udledning årligt, eller en CO2-udledning, der svarer til 16.923 husstandes årlige elforbrug.

Så meget er der at spare for Danmark, hvis de fire teleoperatører Telenor, TDC, Telia og 3 inden slutningen af året får mulighed for at bruge UMTS-teknologi på 900 MHz-båndet, der i dag kun må bruges til GSM-teknologi.

Besparelsen kan opnås, fordi der skal bruges langt færre radiomaster i 900 MHz-båndet til at dække landet, eftersom radiobølgerne når længere end i 2.100 MHz-båndet, som pt. er udlagt til UMTS-brug.

Det er Telenor (Sonofon og Cybercity), der har foretaget beregningerne med tal fra Miljøministeriet, Transport- og Energiministeriet samt Danmarks Statistik som et led i virksomhedens ambition om at begrænse dens CO2-udledning med 40 procent inden 2016.

IT - og Telestyrelsen oplyser dog over for ing.dk, at man ikke kan svare på, om beregningen er retvisende, og om man her ser samme potentiale. Ifølge styrelsen mangler en række faktorer i beregningerne.

»Når det er sagt, skal jeg dog understrege, at vi selvsagt finder det positivt, at operatørerne tænker i nedsættelse af CO2-udslip, når de planlægger deres forretning,« siger kontorchef i IT- og Telestyrelsen, Helle Bøjen Larsen.

Ifølge driftschef i Telenor, Jesper Hansen, vil opbygning af et 3G-netværk i 2.100 MHz-båndet kræve, at Telenor skal bygge omkring 5.000 sites (radiomaster) i Danmark, hvis virksomheden skal opnå en dækning, kvalitet og kapacitet, der er tilfredsstillende for kunderne.

»Men etablering af et 3G-net med tilsvarende egenskaber, hvor vi også har mulighed for at tage 900 MHz-båndet i brug, vil betyde at vi kan nøjes med ca. 3.500 positioner - altså omkring 1.500 færre sites,« fortæller Jesper Hansen.

Anvendelse af UMTS i 900 Mhz båndet er ideelt til fladedækning, og det vil derfor være oplagt at bruge teknologien i randområderne.

Udbygningen af UMTS i 2100 Mhz båndet i de større byer er allerede meget fremskreden, og en udskiftning af eksisterende udstyr vil være en bekostelig affære ligesom det vil være nødvendigt at fastholde anvendelsen alene af kapacitetsmæssige årsager.

Et kapløb med tiden

For at IT- og Telestyrelsen kan give teleoperatørerne adgang til at bruge UMTS-teknologi på 900 MHz-båndet, skal man i branchen blive enige om en omfordeling af 900 frekvensbåndet, ligesom EU skal give deres tilladelse til anvendelse.

Tilladelsen kommer, er alle sikre på - spørgsmålet er blot, hvornår på året det bliver. Men det haster med at komme i gang, mener Jesper Hansen:

»Vi er i fuld gang med at etablere vores 3G-net, og det sker pt. på 2.100 MHz-båndet. Vi bygger ti sites om ugen. Det er klart, at jo hurtigere vi får muligheden for at bygge master i 900 MHz-båndet, des større vil CO2-besparelsen også blive. Det er et kapløb med tiden,« siger han.

Men derudover har alle teleoperatørerne en interesse i hurtig at få en afklaring på 900 MHz-båndet, da det har betydning for, hvordan de skal forholde sig i en auktion over licenser til 2.600 MHz-båndet, der skal bruges til LTE-teknologi, som også af nogen kaldes 4G.

3G-masternes energiforbrug

Et enkelt site (antenne m.m.) anvender ca. 1,5 kW uafbrudt, hvilket giver et forbrug på 36 kWh pr. døgn.

Etablering af et landsdækkende netværk baseret på UMTS2100 (5.000 sites) medfører et årligt forbrug på ca. 65.700 MWh (eller 65.700.000 kWh).

Et landsdækkende netværk baseret på UMTS900 og UMTS2100 (3.500 sites) medfører et årligt forbrug på ca. 45.990 MWh (eller 45.990.000 kWh).

En grøn opgradering af 3G-netværket giver med andre ord en besparelse på ca. 30 pct. af strømforbruget. Dette giver en årlig besparelse i CO2-udledning på 10.000 ton.

Derudover kan der opnås besparelser på strømforbruget ved at genbruge en lang række af de elementer, teleoperatørerne allerede i dag bruger i deres 2G netværk, herunder køling med videre, oplyser Telenor.

Der vil også være en række positioner, hvor det giver mening at udskifte det eksisterende GSM-udstyr samtidig med etableringen af UMTS900. Hvis dette sker, giver det en besparelse på cirka 40 procent på det pågældende site. En umiddelbar vurdering er, at dette vil ske på cirka 250 sites, hvilket medfører en besparelse i omegnen af 125 MWh (eller 125.000 kWh) om året.

Telenor vurderer, at de fire teleoperatørers samlede besparelse vil være i omegnen af 35.000 ton CO2 om året - altså 16.923 husstandes elforbrug.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er utroligt, som folk er så forhippede på at hoppe på CO2 bekæmpelsesvognen! Ingen tvivl om, at Telenor (og de andre selskaber) bruger miljøargumentet som en måde at "presse" beslutningstagere til, at minimere operatørenes omkostninger til udbygning af 3G nettet på "lars tyndskids mark". Jo, det da uden tvivl meget fornuftigt, men drop nu alt det CO2 pladder når det er bundlinien i regnskaberne der først og fremmest har ført til disse beregninger! Hvad sagde folk da istiden var ved at være ovre? Det er vores skyld altsammen!! Næppe. Det er hamrende naivt at tro, at vi mennesker kan ændre en tøddel på klimaet, endsige kontrollere det!! Det mest forniftige er, at tilpasse os ændringerne, men når alle råber "vi kan ændre klimaet" ja så tror folk og ikke mindst politikerne på det. Kejserens nye klær, om igen!!

  • 0
  • 0

Stort set alt teleudstyr kører på 48V DC forsyning, der er ingen grund til at teleoperatørene ikke tvings til at installere solceller på deres installationer og centraler.

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten