Ny tektonisk plade opdaget ud for Ecuadors vestkyst

Pladerne passede ikke sammen i Stillehavet. Det førte Rice-forskerne til opdagelsen af Malpelo-pladen mellem Galapagosøerne og Sydamerikas kyst. Illustration: Tuo Zhang, Rice University

For første gang i næsten tiår har forskere fundet en ny såkaldt mikroplade, der er mindre geologiske plader, som bevæger rundt i hullerne mellem de store lithosfæreplader.

Det er forskere fra Rice University i Texas, der har fundet frem til mikropladen, der ligger mellem Galapagosøerne og Eucadors vestkyst, og som har fået navnet Malpelo. De gjorde fundet, da de var i gang med at analysere bevægelserne mellem to andre mikroplader (Cocas og Nazca) og Stillehavets lithosfæreplade, der definerer den vulkanske ’Ring of Fire’ og er en af de cirka ti store stive tektoniske plader, der flyder og bevæger sig oven på Jordens kappe. Forskerne blev opmærksomme på, at interaktionen mellem tre andre plader ikke stemte overens matematisk, skriver universitetet.

Lithosfæreplader og mikroplader roterer

Når lithosfæreplader støder sammen, opstår der jordskælv, men selv om mikropladerne flyder rundt og dækker hullerne mellem lithosfærepladerne, opstår der ikke sammenstød, fordi de interagerer med hinanden ved at dreje rundt om hinanden.

Læs også: Ekstra lag af tektoniske plader fundet i Jordens indre

Ved at tage højde for havbundens udformning og de vinkler, hvor pladerne glider forbi hinanden i, kan forskere estimere hastigheder på pladernes rotation.

Summen af vinkelhastigheden af de tre plader bør være nul. Men her var den 15 mm om året, og det er (for) meget. Forskerne konkluderede derfor, at der måtte være mindst en anden mikroplade i nærheden.

Diffus pladegrænse

Forskerne benyttede derfor en database med multibeam-sonarmålinger fra det østlige Stillehav for at finde mikropladens kanter. Det viste sig, at pladen har en diffus pladegrænse, der løber fra den såkaldte Panama Transform Fault og østpå, hvor den skærer en dyb oceanisk grøft lige uden for Ecuador og Colombia.

Læs også: Mikroskopiske skader på klipper satte gang i dannelse af tektoniske plader

Forskerne har dog fundet ud af, at Malpelo ikke gør det tektoniske puslespil færdigt, for man ender stadig ikke på nul (men på 10 eller 11 millimeter årligt). Derfor mener man, at mikroplade nummer 58 gemmer sig lige i nærheden.

Forskningen er netop offentliggjort i tidskriftet Geophysical Research Letters.

Emner : Geofysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor nævne at det er vestkysten? Ecuador har vel ikke andre kyster? Ud for Ecuador ville vel være tilstrækkelig oplysning.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten