Ny teknologi skal afsløre skrammelsolceller

Illustration: EmaZys

Et nyt marked for reparation af solceller er opstået i kølvandet på det store boom af solcelleanlæg i årene 2011-2012. For i takt med at solcellerne ældes, opstår der skavanker, der skal findes og repareres. Energistyrelsen har derfor tildelt det danske firma EmaZys 5,4 millioner kroner af EUDP-midlerne (Energiteknologisk udvikling og demonstrationsprogram), for at Danmark kan få del i det voksende marked. Midlerne går til at udvikle en teknologi, der skal finde hidtil ‘usynlige’ brister.

»Vi vil kunne gennemskue komplicerede fejl gennem det her projekt - nemlig potentiale-induceret nedbrydning af solceller, microcracks og andre komplekse typer af nedbrydning,« uddyber grundlægger af EmaZys Anders Rand Andersen og tilføjer:

»Udviklingen skal give os et produkt, der kan klare sig suverænt på verdensmarkedet.«

Illustration: EmaZys

Fejl, der vokser sig store i det skjulte

Microcracks er mikroskopiske revner i det silicium, som solpanelerne består af, og de opstår ofte under transport og opsætning.

Hvis solcellerne er af dårlig kvalitet, sker der en potentiale-induceret nedbrydning. Det betyder, at solcellerne bliver nedbrudt hurtigere, end de bør. Dårlig kvalitet opstår, når fabrikanterne ikke bruger helt rene råstoffer, eller hvis solcellerne ikke bliver indkapslet ordentligt og derfor bliver utætte. Begge fejl viser sig normalt ikke i starten, men bliver større, som årene går, og kan skabe effektivitetstab fra nogle få til tocifrede procenter.

»Jeg tror, der vil komme flere problemer i fremtiden med solcelleanlægs effektivitet. I 2011-2012 blev langt de fleste solceller sat op, og der vil i reglen gå en del år, før skader som følge af dårlig kvalitet viser sig,« forudsiger Ivan Ketic, seniorkonsulent hos Teknologisk Institut.

Nye matematiske modeller skal forbedre impendansanalyse

Produktet, der skal fange microcracks og accelereret nedbrydning, er en opdateret version af EmaZys Z100. Z100 kom på markedet i september og virker via impendansspektroskopi. Det udsender signaler i et spektrum af forskellige frekvenser, som analyserer og lokaliserer fejl i en hel streng af solcellepaneler ad gangen, men kan altså endnu ikke afsløre microcracks og nedbrydning af solceller på grund af dårlig kvalitet.

Til at videreudvikle Z100 får EmaZys hjælp af en række samarbejdspartnere her i blandt DTU Fotonik. I øjeblikket tester DTU Fotonik Z100 over for forskellige fejltyper med avanceret udstyr, der holder øje med ændringer i vind og vejr.

(Klik for at forstørre) Illustration: Solar Power Europe

»Vi har fået DTU på banen med ny dataindsamling og nye matematiske modeller, der kan gøre instrumentet mere følsomt,« siger Ivan Ketic.

Læs også: Nyt måleapparat afslører fejl på solcelleanlæg i et snuptag

Og der er et behov for ny teknologi. Det oplever han i sit arbejde på Teknologisk Institut, hvor han tester solcelleanlæg for fejl:

»Testapparaterne er i dag gode nok til at måle ydelse, men ikke til at vise præcis, hvor der er en fejl. Det er temmelig vanskeligt,« forklarer han.

Det testapparat, som EmaZys i øjeblikket har på markedet, måler som sagt fejl, og der har været stor efterspørgsel. I øjeblikket har EmaZys ordrer i Storbritannien, Tyskland og Italien, og de har også solgt nogle stykker i Danmark.

»Vi tog hul på salget i september og har nu udsolgt og er ved at producere næste serie,« uddyber Anders Rand Andersen.

Unikt på verdensmarkedet

Og EmaZys er næsten alene på verdensmarkedet med sin teknologi til at afsløre fejl i solcelleanlæg, bortset fra en enkelt tysk konkurrent og nogle få japanske, der er begyndt i det små.

»Vi er de eneste, der har et instrument, der klarer at finde en bred vifte af fejltyper,« siger han.

Og snart vil EmaZys lægge yderligere afstand til konkurrenterne, for allerede nu viser de første resultater af EUDP-projektet, der begyndte i 2014, sig så småt.

»Vi har fået godt indblik i potentiale-induceret nedbrydning og vil lave software til det næste år. På enkeltpaneler kan vi detektere nedbrydningen, og vi arbejder i øjeblikket på at kunne gøre det på en streng af paneler.«

Vil kunne erstatte dyre infrarøde kamera

I dag bruger man infrarøde kameraer til at tjekke for mikcrocracks - men:

»Infrarøde kameraer er besværlige, da man ikke kan filme et stort anlæg uden et stillads eller en stige til at komme op på taget. Anlæg skal desuden køre med fuld kraft, før man kan filme, men det er tit gråvejr, når man skal måle,« beretter Ivan Ketic.

EmaZys Z100 fungerer også i gråvejr – mere præcist ned til 10 pct. af fuldt solskin. Derudover er der intet behov for stilladser eller stiger, da instrumentet blot skal kobles til anlæggets jævnstrømside, hvorefter det sender resultater via et wifi-hotspot til for eksempel en smartphone. En anden ‘detalje’ er prisen. Anders Rand Andersen afslører, at prisen på Z100 ligger på cirka 55.000 kroner, hvorimod et godt infrarødkamera koster 100.000 kroner og derover.

EUDP-projektet løber frem til december 2016.

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Gad vide om BILKA stadig vil give garanti på deres Kina celler...... eller om de tørre den af på alle de " Professionelle håndværker firmaer " som satte cellerne op ????? ( hvad nu hvis de også er gået komkurs)

men ellers en god markedsføringsartikel som ing.dk har produceret over de sidste par dage.

 • 0
 • 0

tørre den af på alle de " Professionelle håndværker firmaer " som satte cellerne op ????? ( hvad nu hvis de også er gået komkurs)

Så har man lært på den hårde måde hvad det vil sige at:'man bliver fattig af at være nærig'.

Det er vel en unik situations i byggebranchen med det her solcelle gøjl. Det er uvant at man køber materialer det ene sted, montage det andet sted, tilslutning et tredje sted, og papirarbejdet(gedkendelse, registrering osv) et fjerde sted. Ingen af parterne har noget med hinanden at gøre, og i midten står køber af alle ydelser, og skal slås med mindst 3 af dem i tilfælde af bøvl.

/Martin

 • 0
 • 0

Man behøver ikke ny teknologi til at kunne finde den lille label der siger "Made in China".

 • 0
 • 0

I artiklen: "Infrarøde kameraer er besværlige, da man ikke kan filme et stort anlæg uden et stillads eller en stige til at komme op på taget."

Stillads og stige lyder besværligt, men til test af store taganlæg eller sol PV parker kan man montere termografisk (infrarødt) kamera på drone (multi-rotor UAS) og overflyve anlægget med forprogrammeret rute bane for bane; eksempel.

Venlig hilsen Richard Foersom FASE Micro-Copter

 • 0
 • 0

Hvorfor bruge en formue på måleudstyr, når simpel fejlfinding, efter halveringsprincippet kan gøre det samme?

halver anlægget indtil det defekte panel er fundet.

 • 0
 • 0

Hvorfor bruge en formue på måleudstyr, når simpel fejlfinding, efter halveringsprincippet kan gøre det samme?

halver anlægget indtil det defekte panel er fundet.

Måske fordi fejlen ikke lader sig finde på den måde? Der er formentlig naturlig spredning på effektiviteten af de enkelte solceller, samt forskellig ældningskoeficient, som gør at to paneler på et givent tidpunkt (i starten af livscyklus) kan måle det samme og den ene har en fejl den anden ikke. Pointen er at man vil finde fejlene tidligt i forløbet.

 • 0
 • 0

Jo.. men din logiske fejlfinding duer kun til visse typer mere åbenlyse fejl. Det er ikke let at indkredse en fejl, som evt. Er 20% isolationsfejl i panelet, 30 % dårlige stik, 3 fejlkonstruerede paneler, falmet glas, osv.

 • 0
 • 0

Hvorfor er der ikke monteret en eller flere lysmålere ved hver solcelleanlæg således at ejeren let kan se hvis der opstår en fejl på anlægget eller at effektiviteten er lavere end estimeret ? Først derefter er det vel relevant at bruge drone til fejlfinding af konkret defekt

 • 0
 • 0

... hvorimod et godt infrarødkamera koster 100.000 kroner og derover.

Prisen er faldet ganske dramatisk på IR kameraer; Et lille FLIR C2 koster godt 7000 SEK (naturligvis, hvis man behöver mere end 60x40 pixels, så findes der andre, f.ex. T-serien - fra 90 kSEK op til godt 300 kSEK).

Et FLIR C2 burde kunne se en dårlig "chip" på - hvad er de? - 16x16 cm.

 • 0
 • 0

Der opstår åbenbart en masse vrøvl om solceller fra Bilka. Bilka er sælger og totalleverandør: solcelleleverandøren, montagefirmaet og slutteligt el-installatøren, arbejder alle i Bilka regi. Det er noget vrøvl, at det er køberen, der står med 3 forskellige leveringsfirmaer. Mon ikke Bilka også har et renommé at opretholde.

" Man bliver fattig af at være nærig" hvad det har med Bilka's solceller at gøre forstår jeg ikke? Iøvrigt, man referer noget nedladende til, at Kinesiske celler er noget billigt l... Kina er den største producent af solcellepaneler overhovedet, javist, der kan være brådne kar imellem, men alt er ikke l...

 • 0
 • 0

Det findes der allerede anlæg der kan. Ikke med lysmåler, men målinger fra hvert panel. Jeg har selv et SolarEdge anlæg monteret, og kan godt se at jeg har et enkelt panel der yder mindre , men da hvert panel har sin egen MPP-tracker, kan det ikke betale sig. Før det bliver bedre vejr til at gå på taget. Jeg har prøvet at lave et link til grafen. (jeg håber det virker)

https://drive.google.com/file/d/0B2tq_s0yd...

Bilka celler eller Kina celler- alt kan jo gå i stykker microcraks kan også opstå ved hårdhændet håndtering eller transport, og effekten ses ganske rigtigt som artiklen først når varme og kuldepåvirkninger får de små tråde i panelet til at miste forbindelsen til bus-baren, hvorved der dannes hotspots etc. etc...

 • 0
 • 0

Kunne man ikke bare pille filteret ud af et web-kamera. Jeg husker at en af mine gamle kolleger splittede et 200kr's web-kamera ad, og når det var mørkt kunne han pege kameraet ud mod den mørke have, og når han så pegede sin IR fjernbetjening ud i haven og aktiverede den fungerede den som lommelygte og man kunne se haven oplyst på kameraet (spooky)...

 • 0
 • 0

Er vi vidne til at EmaZys har været dygtige til at lave en projektbeskrivelse = ( 5,4 mill i tilskud) hvor der allerede findes tilsvarende / andre metoder der vil kunne lave en lige så god analyse af solpanelerne ?

 • 0
 • 0

Jeg kender ikke deres produkt i detaljen, men de har fat i et essentielt problem. På et traditionelt solcelleanlæg, hvor der benyttes en almindelig strengbaseret inverter, er det net at identificere et problem der slukker en hel streng. Er der derimod et enkelt panel vor bypass dioden slukker for typisk 1/3 af panelet, vil det næppe blive opdaget. Lad os sige at anlægget er et typisk 6kw anlæg, opdelt i 2 strenge med 250W paneler. (212 paneler) Hver streng har 123=36 bypass dioder. Hvis een fejler vil 2.7% af effekten mangle på den ene streng. Endnu værre bliver det, hvis anlægget degraderer på grund af microcracks. Selvfølgelig vil man kunne se dette ved IR fotografering af anlægget f.eks. med en drone med et IR kamera. Der findes faktisk måleudstyr i Danmark der kan måle om en producent har styr på microcracks, her sendes spænding baglæns gennem panelet der så fotograferes i IR området. Her vil man tydeligt kunne se begyndende microcracks, f.eks. som følge af at producenten ikke har haft styr på renheden i det område hvor panelerne samles, og der er kommet urenheder under siliciumskiverne.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten