Ny teknologi skal afsløre skrammelsolceller
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny teknologi skal afsløre skrammelsolceller

Illustration: EmaZys

Et nyt marked for reparation af solceller er opstået i kølvandet på det store boom af solcelleanlæg i årene 2011-2012. For i takt med at solcellerne ældes, opstår der skavanker, der skal findes og repareres. Energistyrelsen har derfor tildelt det danske firma EmaZys 5,4 millioner kroner af EUDP-midlerne (Energiteknologisk udvikling og demonstrationsprogram), for at Danmark kan få del i det voksende marked. Midlerne går til at udvikle en teknologi, der skal finde hidtil ‘usynlige’ brister.

»Vi vil kunne gennemskue komplicerede fejl gennem det her projekt - nemlig potentiale-induceret nedbrydning af solceller, microcracks og andre komplekse typer af nedbrydning,« uddyber grundlægger af EmaZys Anders Rand Andersen og tilføjer:

»Udviklingen skal give os et produkt, der kan klare sig suverænt på verdensmarkedet.«

Illustration: EmaZys

Fejl, der vokser sig store i det skjulte

Microcracks er mikroskopiske revner i det silicium, som solpanelerne består af, og de opstår ofte under transport og opsætning.

Hvis solcellerne er af dårlig kvalitet, sker der en potentiale-induceret nedbrydning. Det betyder, at solcellerne bliver nedbrudt hurtigere, end de bør. Dårlig kvalitet opstår, når fabrikanterne ikke bruger helt rene råstoffer, eller hvis solcellerne ikke bliver indkapslet ordentligt og derfor bliver utætte. Begge fejl viser sig normalt ikke i starten, men bliver større, som årene går, og kan skabe effektivitetstab fra nogle få til tocifrede procenter.

»Jeg tror, der vil komme flere problemer i fremtiden med solcelleanlægs effektivitet. I 2011-2012 blev langt de fleste solceller sat op, og der vil i reglen gå en del år, før skader som følge af dårlig kvalitet viser sig,« forudsiger Ivan Ketic, seniorkonsulent hos Teknologisk Institut.

Nye matematiske modeller skal forbedre impendansanalyse

Produktet, der skal fange microcracks og accelereret nedbrydning, er en opdateret version af EmaZys Z100. Z100 kom på markedet i september og virker via impendansspektroskopi. Det udsender signaler i et spektrum af forskellige frekvenser, som analyserer og lokaliserer fejl i en hel streng af solcellepaneler ad gangen, men kan altså endnu ikke afsløre microcracks og nedbrydning af solceller på grund af dårlig kvalitet.

Til at videreudvikle Z100 får EmaZys hjælp af en række samarbejdspartnere her i blandt DTU Fotonik. I øjeblikket tester DTU Fotonik Z100 over for forskellige fejltyper med avanceret udstyr, der holder øje med ændringer i vind og vejr.

(Klik for at forstørre) Illustration: Solar Power Europe

»Vi har fået DTU på banen med ny dataindsamling og nye matematiske modeller, der kan gøre instrumentet mere følsomt,« siger Ivan Ketic.

Læs også: Nyt måleapparat afslører fejl på solcelleanlæg i et snuptag

Og der er et behov for ny teknologi. Det oplever han i sit arbejde på Teknologisk Institut, hvor han tester solcelleanlæg for fejl:

»Testapparaterne er i dag gode nok til at måle ydelse, men ikke til at vise præcis, hvor der er en fejl. Det er temmelig vanskeligt,« forklarer han.

Det testapparat, som EmaZys i øjeblikket har på markedet, måler som sagt fejl, og der har været stor efterspørgsel. I øjeblikket har EmaZys ordrer i Storbritannien, Tyskland og Italien, og de har også solgt nogle stykker i Danmark.

»Vi tog hul på salget i september og har nu udsolgt og er ved at producere næste serie,« uddyber Anders Rand Andersen.

Unikt på verdensmarkedet

Og EmaZys er næsten alene på verdensmarkedet med sin teknologi til at afsløre fejl i solcelleanlæg, bortset fra en enkelt tysk konkurrent og nogle få japanske, der er begyndt i det små.

»Vi er de eneste, der har et instrument, der klarer at finde en bred vifte af fejltyper,« siger han.

Og snart vil EmaZys lægge yderligere afstand til konkurrenterne, for allerede nu viser de første resultater af EUDP-projektet, der begyndte i 2014, sig så småt.

»Vi har fået godt indblik i potentiale-induceret nedbrydning og vil lave software til det næste år. På enkeltpaneler kan vi detektere nedbrydningen, og vi arbejder i øjeblikket på at kunne gøre det på en streng af paneler.«

Vil kunne erstatte dyre infrarøde kamera

I dag bruger man infrarøde kameraer til at tjekke for mikcrocracks - men:

»Infrarøde kameraer er besværlige, da man ikke kan filme et stort anlæg uden et stillads eller en stige til at komme op på taget. Anlæg skal desuden køre med fuld kraft, før man kan filme, men det er tit gråvejr, når man skal måle,« beretter Ivan Ketic.

EmaZys Z100 fungerer også i gråvejr – mere præcist ned til 10 pct. af fuldt solskin. Derudover er der intet behov for stilladser eller stiger, da instrumentet blot skal kobles til anlæggets jævnstrømside, hvorefter det sender resultater via et wifi-hotspot til for eksempel en smartphone. En anden ‘detalje’ er prisen. Anders Rand Andersen afslører, at prisen på Z100 ligger på cirka 55.000 kroner, hvorimod et godt infrarødkamera koster 100.000 kroner og derover.

EUDP-projektet løber frem til december 2016.

Gad vide om BILKA stadig vil give garanti på deres Kina celler...... eller om de tørre den af på alle de " Professionelle håndværker firmaer " som satte cellerne op ????? ( hvad nu hvis de også er gået komkurs)

men ellers en god markedsføringsartikel som ing.dk har produceret over de sidste par dage.

  • 3
  • 1

tørre den af på alle de " Professionelle håndværker firmaer " som satte cellerne op ????? ( hvad nu hvis de også er gået komkurs)


Så har man lært på den hårde måde hvad det vil sige at:'man bliver fattig af at være nærig'.

Det er vel en unik situations i byggebranchen med det her solcelle gøjl. Det er uvant at man køber materialer det ene sted, montage det andet sted, tilslutning et tredje sted, og papirarbejdet(gedkendelse, registrering osv) et fjerde sted. Ingen af parterne har noget med hinanden at gøre, og i midten står køber af alle ydelser, og skal slås med mindst 3 af dem i tilfælde af bøvl.

/Martin

  • 5
  • 0