Om nogle år kan dit skummende krus øl på det lokale værtshus eller fodboldstadium være “brygget” på sammen måde som colaen - altså fra et koncentrat - og du vil ikke kunne smage forskel.
Alfa Laval i Søborg uden for København, har nemlig taget den den såkaldte Revos-teknologi i brug til fremstilling af øl-koncentrat. Teknologien er udviklet af Sandymount Technologies, et spin-off fra det amerikanske universitet MIT, som Alfa Laval overtog i 2020.
Udgangspunktet er at bruge omvendt osmose under højt tryk og lave temperaturer til at fjerne vand fra øllet. Dermed kan øllen koncentreres fem gange til en væske lidt tykkere end vand. Når væsken bringes hen til en pub eller et fodboldstadium, kan vand og kulsyre tilsættes og øllet genopstår som det oprindelige bryg.
Læs også: Data i realtid skal øge kvaliteten af mikrobryg
Et nyt testcenter i Søborg, skal fra september måned give europæiske bryggerier en mulighed for at se, hvordan deres bryg reagerer på teknologien, så de kan vurdere, om det er en løsning de vil bruge.
Fjerner vand, men ikke alkohol, smag og duft
Omvendt osmose er naturligvis kendt for de fleste, men med Revos-teknologien er den taget et skridt videre. Det forklarer John Kyle Dorton, der er chef for Alfa Laval Bryggeridivision:
»Normale osmose-systemer arbejder ved 60-70 bar, men vi er helt oppe på 120 bar. Ved hjælp af forskellige hjælpesystemer, kan vi meget præcist fjerne lige præcist det vi vil fra væsken - i dette tilfælde altså kun vandet. På den måde bevare vi både alkohol, smags- og aromastoffer,« siger han.
Efterfølgende kan det koncentrerede øl blandes op med vand igen og tilsættes kulsyre, og det er her metoden lidt minder om den, der bruges til læskedrikke, hvor en sirup blandes op med vand.
Læs også: Sådan fjernes alkohol fra øllet med en gang damprens
Men i modsætning til for eksempel Coca Cola, så er smagsnuancerne i øl meget mere detaljerede og følsomme for behandlingsprocesser.
Så hvis du nu sidder og tænker, at du altid kan smage forskel på en Cola skænket fra en dåse og fra dispenseren på den lokale burgerjoint, så understreger Alfa Laval, at ølkoncentrat-teknologien er blevet testet af professionelle smagseksperter, og de har ikke været i stand til at smage forskel.
Mindre transport af vand
Mindre transport af vand skal altså også give miljøfordele. Det kræver godt nok, at vandet fra det kommunale vandværk har de rette egenskaber, men også det har Alfa Laval styr på med et specielt tappesystem med indbygget vandbehandling.
Ved at koncentrere øllet opnås flere fordele:
»Det vil naturligvis være mindre transport, og ude på udskækningsstederne er der brug for mindre lagerplads. Og fordi alkoholprocenten er højere, så kan øllet holde længere, når det er koncentreret. Dermed spildes der mindre øl, fordi det ikke når at blive drukket,« siger John Kyle Dorton.
Læs også: DTU brygger øl på rester af sushi-ris
Alfa Laval har endnu ikke gennemført en tilbundsgående analyse af miljøfordelen for hele processen fra Revos-processen til udskænkningen til kunden. Det skyldes blandet andet, at data vil afhænge af de lokale vandværker, som nu skal levere vandet i stedet for bryggeriet. Men John Kyle Dorton forsikre, at der er en god miljømæssig værdi i at køre med koncentreret øl.
Ved at holde øl i koncentrater vil det også være muligt at producerer færre øltyper, som så kan “versioneres” til en lang række forskellige øl, ved at tilpasse alkoholprocenten og tilsætte forskellige smagsgivere. Dermed kan bryggerierne levere flere forskellige øl tættere på.
»Vi udvikler og forbedrer hele tiden teknologien, så bryggerierne også får mulighed for eksempelvis at producere et enkelt ølkoncentrat, som efterfølgende kan versioneres til en lang række forskellige slags øl,« siger han.
Men hvorfor så ikke koncentrere øl endnu mere? Jo, det er der en god forklaring på:
»Hvis koncentrationen bliver højere, så stiger alkoholprocenten tilsvarende og lige pludselig står bryggerierne med en meget brændbar væske. Det er bryggeriet ikke indrettet til, og derfor holder vi os til fem gange. Men hvis der er tale om alkoholfri øl, så kan vi koncentrere det 10 gange, og stadig få den samme øl ud af det,« siger John Kyle Dorton.
Kundernes accept
Og så er vi måske fremme ved spørgsmålet til en million kroner - mindst: For vil kunderne i fremtiden acceptere, at den øl de drikker kommer fra en koncentrat blandet op med vand?
»Hvis man omformulere spørgsmålet, så kunne man spørge om forbrugerne vil nyde øl mere, hvis de samtidig ved, at det er blevet til via en mere grøn forsyningskæde? Vi tror, at bryggerierne er klar til at fortælle den historie for at kunne differentiere sig og forfine deres tilbud til forbrugerne,« siger John Kyle Dorton, som tror, at de første bryggerier vil begynde at bruge teknologien inden for de kommende tre år og det bredere marked kort tid efter.
Så når du i fremtiden sidder på Spezial Keller i tyske Bamberg og nyder en halv liter Rauchbier, eller du er så heldig at sidde på Päffgen i Køln og se en trætønde med Kölsch blive løftet op fra kælderen og få slået en spuns i før det fine gyldne øl fyldes i et utal af fløjte-glas, så kan du være temmelig sikker på, at øllet er brygget efter alle kunstens regler og leveret originalt og ufortyndet.
Men hvis det er nede på den lokale cafe, til studenterfester eller til fodbold i Parken, så er der en god mulighed for, at din øl er et koncentrat blandet op med vand - men måske tænker du ikke så meget på det, når det alligevel ender to meter oppe i luften, når Danmark scorer.
