Ny teknologi jammer vejsidebomber
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny teknologi jammer vejsidebomber

Amerikanerne og briterne i Irak kan hver dag tælle omkring fire dræbte soldater. Langt størstedelen er ofre for simple vejsidebomber, ligesom det var tilfældet for en dansk soldat i Irak for to måneder siden.

Men nu har den britiske leverandør af militært udstyr Thales UK udviklet en håndholdt enhed, der jammer radiosignaler og signaler fra mobiltelefoner inden for en kort radius. Enheden omslutter med andre ord soldater eller militære køretøjer og forhindrer terrorister i at udløse en vejsidebombe i nærheden, skriver Network for Engineers.

I dag bliver mange vejsidebomber udløst med primitiv radioteknologi, der kan købes i de fleste forretninger. Det er blandt andet teknologien fra fjernstyrede biler eller garageåbnere. Men efterhånden er bomberne også begyndt at blive udløst med 3G mobiltelefoner og WiFi. Men disse signaler kan den nye radio-jammer også blokere for.

Radio-jammer kan beskytte hjælpearbejdere

Elektronikken til beskyttelse mod vejsidebomber har været under udvikling i 20 år for det britiske forsvarsministerium, men det er først nu, at et kommercielt produkt kan tages i brug.

Enheden er en videreudvikling af den såkaldte Storm-H, der kom på markedet sidste år, men kun blokerede simpel radiosignaler.

Ifølge marketingsdirektør i Thales UK, Paul Jones, er den nye Storm-H udviklet til både militært og civilt brug i konfliktområder. Også Røde Kors/Halvmåne eller FN kan gøre brug af den nye radio-jammer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg vil foreslå udvikling af en ny type vejsidebombe som udløses ved brug af samme teknologi som bruges ved TV fjernbetjeninger. Det er lysbaseret og meget vanskeligere at jamme. Alternativt kunne tænkes et laser baseret system. Man kunne også tænke sig en detonator der udløses af jammeren selv.

Hvis vi har ret til at bruge vort millitær mod dem - har de naturligvis samme ret - og måske ligefrem pligt - til at besvare ilden.

Vi trækker os ud af Iraq som en slagen besættelsesmagt, med en yderst blakket moral. Jeg har ondt af de faldne på begge sider, og måske mindet om et par vejsidebomber i Iraq kan få vores politikere til at overveje en ekstra gang for de sender vores "forsvar" af sted for at angribe.

Regn trygt med at der for ehvert nyt våben udviklest et nyt counter - våben. Radiojammeren - er forældet inden ugen er gået.

Mht. Nødhjælpsarbejdere så var der ikke brug for dem før vi kom og skabte behovet.

Alt dette er politik, min pointe er at det skal nok blive klaret. Det er et beskedet teknisk problem.

  • 0
  • 0

Det er rart at se at der er kommet et teknisk alternativ til den både dyre og tunge pansring - mod vejsidebomber.

At det så har taget 20 år, før der var nogen der kunne se en forretningsmæssig side af sagen - er lidt kreperligt.

På den anden side må det efterhånden være velkendt for alle, at investering i teknik der redder liv, er aldeles uinteressant, medmindre det drejer sig om at redde piloten i et flere 100 millioner kroners kampfly.

Mvh Lars C
www.plbrake.dk

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten