Ny teknologi høster energi fra wifi-signaler og radioer

25. oktober 2016 kl. 10:00
For fremtiden vil sikkerhedskameraer, temperatur-sensorer og røgalarmer aldrig skulle have skiftet batteri. De vil være drevet af energi fra de omkringværende radio- og tv-apparater samt wifi eller smartphones.
Artiklen er ældre end 30 dage

I dag skal selv det mindste internet-forbundne apparat bruge et batteri eller strømkabel. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være, skriver Technology Review.

I fremtiden skal energien hentes fra tv, radio, mobiltelefoner eller internetforbindelser i nærheden. På Washington University har forskerne udviklet teknologien, hvor internetopkoblede temperatur- og bevægelsessensorer og kameraer kan blive opladet. Det vil formentlig komme på markedet i løbet af to til tre år, mener forskerne selv.

Læs også: Ny elektronik forsyner sig selv med strøm

Overførsel af strøm trådløst er ikke et nyt trick. Men at få en enhed uden konventionel strømtilførsel til at kommunikere er sværere. Indtil nu har det ikke været frugtbart, fordi det er meget energikrævende at generere radiosignaler, mens de bølger, man kan høste fra radio, tv og andre lignende enheder, indeholder meget lidt energi.

Som solstråler i et spejl

Shyamnath Gollakota og hans kollega Joshua Smith har bevist, at svage radiosignaler er i stand til at levere al den energi, som en internet-gadget behøver. Det sker gennem et princip, som hedder backscattering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet for at generere almindelige signaler kan et af deres apparater selektivt reflektere indkommende radiobølger til at konstruere et nyt signal. Lidt lige som en såret vandrer, der sender et SOS-signal med et spejl og Solen. Apparatet bruger teknikken til at absorbere noget energi fra det indhentede signal, som apparatet kan ændre til at drive egne kredsløb.

Læs også: Nyt cover oplader mobilen med radiobølge-strøm

RFID-chips (radiofrekvensidentifikation) i de kontaktløse smart-cards er også afhængige af backscattering. Forskellen er, at de har brug for en specialiseret læser-enhed og kun kan kommunikere over kort afstand, fordi de reflekterede signaler er svage, og læseren i sig selv er en forstyrrelse af signalet.

Sender data over 30 km

En version af teknologien fra Washington University bliver også lavet af en spin-off-virksomhed, der hedder Jeeva Wireless. Teknologien her kan forbinde batteriløse apparater til konventionelle apparater som computere og smartphones ved at bruge backscattering af wifi-signaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se også: VIDEO: Benskinne samler energi til kunstigt hjerte

I tests kan denne prototype af apparater, der bruger såkaldt passive wifi-signaler, sende data på en distance på op til tre kilometer og gå gennem vægge. Men det kræver, at man ændrer den software, som bruges i wifi-access points til at lave et ekstra signal, som de apparater, der kører på passive wifi-signaler, kan bruge.

Læs også: Usædvanlig magnetisk skal kan bane vejen for trådløs energioverførsel

Smith siger, at passivt wifi-brugende apparater bruger en titusindedel af den energi, som de nuværende wifi-chipsæt bruger, og en tusindedel af den energi som Bluetooth LE og ZigBee bruger samt har en længere rækkevidde.

Læs også: Energihøst rykker nærmere

Det vil altså sige, at et apparat som bruger passivt wifi til at kommunikere, for eksempel et sikkerhedkamera, kan få den nødvendige energi ved at høste de fra wifi-signaler, som det backscatter, eller ved at tage energien fra andre apparater såsom tv eller radio.

Forskerne fra Washington tror på, at små apparater, som kører på passivt wifi, vil være meget billige at producere - de regner med under én dollar.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger