Ny teknik sender prisen på ny 3D-printer ned under 1.300 kroner

Hvorfor skal 3D-printere være så dyre? Det spørgsmål stillede en gruppe af udviklere, der kalder sig Tiko 3D, efter at have kigget på markedet for billige 3D-printere.

Ideen var at holde prisen under 200 dollars. Men det er ikke muligt med den opbygning, de fleste 3D-printere har i dag, lød deres konklusion.

Det er især rammen rundt om hele printeren, som er med til at holde prisen oppe. Så i stedet har Tiko 3D valgt et design, hvor rammen er skabt i et enkelt stykke, som de kalder 'unibody'.

3D-printeren fra Tiko 3D er opbygget, så hele toppen er skabt i ét enkelt stykke. Det skulle give bedre stabilitet og mindre behov for kalibrering. Illustration: Tiko 3D

De fleste billige printere benytter sig også af det såkaldte Cartesian-princip, hvor to spindler kan bevæge printhovedet i X- og Y-retningen, mens selve byggepladen bevæger sig nedad i Z-retningen.

Læs også: Giftige stoffer i 3D-printere gør dem farlige til privat brug

I stedet har Tiko 3D valgt Delta-princippet, hvor printhovedet er hængt op i tre arme, som kan bevæge sig i X- og Y-retningen. Byggepladen står altså stille i bunden af printeren.

For at få Z-bevægelsen med ind, skubbes printhovedet opad via skinner på indersiden af selve rammen. Da rammen består af et enkelt stykke, skulle det ifølge udviklerne fra Tiko 3D give bedre stabilitet og mindre behov for kalibrering af printhovedet end traditionelle billige printere.

Læs også: Jagten på nye materialer holder 3D-printerne tilbage

For at skabe kapital til at sætte printeren i produktion har Tiko 3D lanceret en Kickstarterkampagne. Målet var 100.000 dollars, hvor de første heldige 100 kunne få en printer for 99 dollars. De forsvandt på tre minutter - og i dag, hvor der stadig er 23 dage tilbage af kampagnen, er der indsamlet over 1,1 mio. dollars. Prinsen er for nærværende 179 dollars, hvilket foruden selve printeren også inkluderer en rulle med et kilo print-materiale.

Hvis alt går som Tiko 3D lover, så vil de første printere blive sendt ud til kunderne i november måned.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Et andet Kickstarterprojekt med en billig 3D-printer er Peachy Printer (http://www.peachyprinter.com/), som skulle kunne levere et samlesæt til en 3D-printer for kun $100 (med levering fra oktober i år). Folkene bag har eksempler på print lavet med prototyper, og nogle backere har fået beta-versioner på prøve, så datoen lyder realistisk. Senere vil de også sælge færdigsamlede printere.

Princippet er helt anderledes end Tiko: Peachy bruger en fotokemisk proces, hvor grænselaget mellem to væsker kan hærdes med laserlys. Under printningen hæves det nederste væskelag i takt med printprocessen. Laseren styres fra en PC via lydporten (x og y koordinater styres via de to stereokanaler).

 • 3
 • 0

Der er vist en der har glemt at regne told, moms og evt. mellemmands fortjeneste med :)

 • 5
 • 0

Kan I ikke lade være med at lave en (primitiv) omregning fra US$ til kroner, og i stedet holde jer konsekvent til $.

En dims der koster 179 $ i USA kan på ingen måde komme til at koste "under 1300 kr" i Danmark.

 • 12
 • 0

Den behøver ikke bypasse lydprogrammet, den styrer vel printeren med lyd. Ved at ændre frekvens / styrke / fase er der frihedsgrader nok.

@johnny

 • 2
 • 0

Mon der menes lydudgangen med 3,5 Jack så fætteren kan tilsluttes tablets ? Desuden skal printerprogrammet jo også bypasse lydprogrammet.

Det lyder i hvert fald meget sandsynligt. Da jeg stadig var på uni for et par år siden styrede vi en blæsers rotationer ved modulering af en duty-cycle. Det burde være lige til at lave en konvertering af en duty-cycle til et koordinat på en aksel, i samme stil som vores konvertering fra cycle til rpm. Med stereo har man så X og Y, og kan klare Z ved at "steppe" hver gang et bestemt signal sendes, det kunne f.eks. være en duty-cycle som er uden for en af akslernes skala. Samtidigt har man ikke problemet med varierende amplitude på signalet da det er cycles man kigger på.

 • 1
 • 1

[quote id=662654] en stor omvej at gå, når nu man kan kommunikere helt præcist, og uhyre enkelt vha. USB? [/quote

med en lydport indgang kan den også kobles til en ipad.

 • 0
 • 0

med en lydport indgang kan den også kobles til en ipad.

Nu ville jeg nu nok næppe anse tilkoblingen til en forlystelses dims som værende et specielt vægtigt argument for en 3D printer.

En anden ting er at det som regel er ret interessant at kunne kommunikere begge veje når man taler med en printer, således at computeren ved hvad status er for udprintet etc.

Og mht. pris, så koster USB tæt på ingenting, så jeg har stadig meget svært ved at købe argument om at gå via lyd - samt en vis mængde buffer vil nok under alle omstændigheder også være at foretrække.

 • 5
 • 1

Nu ville jeg nu nok næppe anse tilkoblingen til en forlystelses dims som værende et specielt vægtigt argument for en 3D printer.

Så fik du da lige luftet dine fordomme der.

Jeg er overbevist om at rigtig mange mennesker bruger iPaden professionelt. Bare fordi du ikke kan se ideen i enheden, kan det jo godt være andre kan. Så er det heldigvis så nemt, at du bare kan lade være med at købe den. Men lade være med lige at komme med en sur stikpille kunne du ikke dy dig for. Du skulle lige fortælle os alle er du er meget bedre end folk med iPads, der jo bare er et legetøj. Sådan.

Jeg er ganske sikker på, at der er et ret stort marked for en Billig 3D-printer der kan kobles til en iPad. Folk vil elske at kunne printe alt muligt ud fra diverse apps. Men hvorfor dog ikke gøre det trådløst via fx BlueTooth eller WiFi?

 • 2
 • 3

Bare fordi du ikke kan se ideen i enheden, kan det jo godt være andre kan.

Jeg kan faktisk rigtig godt se ideen i iPad'en, da den er rigtig fed til de ting hvor man eksempelvis sidder i sofaen - og man kan måske også godt lave 3D layouts på den, men jeg vil mene at det er en misforståelse, da det er væsentlig bedre at lave på en computer med mus osv.

Folk vil elske at kunne printe alt muligt ud fra diverse apps. Men hvorfor dog ikke gøre det trådløst via fx BlueTooth eller WiFi?

Nu kunne man jo så fra Apples side starte med overhovedet at gøre det muligt at kunne skrive ud til en helt almindelig printer - men måske det er det der er begrundelsen for at bruge lyd.

 • 1
 • 1

Nu er fidusen ved at bruge lyd jo at den skal kunne bruges steder hvor en pc med usb ikke er alemandseje. Tanken var oprindeligt at styre spejlene direkte med spændingen i lydkanalerne. sidenhen har de indbygget en controller, men holder fast i at bruge lydstikket til at overføre dataene. De bruger vist mikrofonlederen til feedback fra printeren.

 • 0
 • 0

Jeg har backet Tiko ca som nr 1200, november pledge.

Det de primært har gjort er at gøre en deltaprinter egnet til industriel massefremstilling. En ramme fremstillet i én del. En relativ lille maskine med lav hastighed gør at de kan bruge billige, gearede stepmotorer istedet for de klassiske NEMA steppere som dels er dyre og dels kræver wiretræk, da de er for tunge at slæbe med op og ned ad skinnerne. Styretangsystemet kan også holdes enkelt og billigt med den størrelse og hastighed de arbejder med. Alt i alt forsimplinger og kompromisser som gør at de mener det kan løbe rundt for 179$ på kickstarter. Når de engang når i mål, bliver udsalgsprisen helt sikkert en del højere end de 179$. Det er reglen ved kickstarters at man får varen billigere mod den risiko der ligger i det.

Jeg har også backet M3D Micro og går stadig og venter på de gider levere. Jeg regner med at den ikke holder længere end at den er itu når Tiko engang leverer. Det var mit ræsonnement for at backe Tiko i første omgang.

Jeg tænker dog at jeg trækker mig fra kampagnen, da 2400 kr (med importmoms og fragt) trods alt kan bruges på meget andet sjov uden nogen risiko for at pengene er tabt. Desuden når de engang leverer kan det være der er kommet en moden spiller på markedet eller jeg måske synes det er sjovere at bygge en printer selv.

 • 0
 • 0

Ulempen ved at bruge lydporten er så bare hvis der sker noget som helst på den enhed som også vil bruge lydporten. Så går det nok ret hård ud over ens print. Alene det at sætte strøm til ens ipad fordi den halvvejs igennem udprintningen er ved at løbe lav på batteri vil give en fin reaktion der gør at du kan starte forfra

 • 0
 • 1

Så ser det du som om Tiko endelig er på trapperne. Prisen blev 179$ for printeren + 55$ for moms og fragt. Så den ender på en dansk pris på ca. 1550kr (234 USD).

Projektet er jo en kickstarter så som er vanen med sådanne projekter er printeren forsinket. Lige nu bliver den tidligst sendt i løbet af marts så det er nok mere sandsynligt at den dukker op i løbet af sommeren.

Jeg er spændt på at se hvordan kvaliteten bliver :)

 • 2
 • 0

Man kan faktisk købe en 3D printer idag. Som i klar til leverering. Færdigbygget og klar til brug på 15 minutter. Ikke en Kickstarter som er usikker på det tidspunkt man skal lægge pengene og typisk tager mere end et år om at levere.

Pris 1230 kr med levering men uden evt importmoms.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/_...

Bum. Det er nemt og billigt at komme igang med 3D print idag.

Og den kan printe: https://youtu.be/WbdlDR-tEfE?t=7m19s

 • 1
 • 0

Jeg fik forresten min Mcro i maj eller juni 2015.

Jeg og mine børn har haft (og har stadig) meget fornøjelse af den. Den virker fint. Men som med alle andre 3D printere kræver den en indsats at få til at virke ordentligt. Det forventer man bare ikke lige med deres slogan. "the first truly consumer 3D printer"

Men sådan er det altså. 3D print til hjemmebrug (og hjemmepriser) er stadig en hobby, som kræver noget tid. Det er ikke ligesom papirprinteren, som bare skal have papir og blæk engang imellem, men ellers bare står til rådighed.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten