Ny teknik forener energibesparelser og kamp mod legionella
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny teknik forener energibesparelser og kamp mod legionella

Der er store energibesparelser at hente, hvis temperaturen på det varme vand i danske bygninger sættes lidt ned fra de 55-60 grader celsius, der bruges i dag for at modvirke vækst af de sygdomsfremkaldende legionellabakterier i varmtvands­rørene.

Og faktisk er det muligt at holde legionellabakterierne nede med andre metoder end høj temperatur: Nye teknologier til store anlæg med cirkulation bliver taget i brug flere steder, og i mindre bygninger er det formentlig også sikkert at sænke temperaturen.

Illustration: MI Grafik / Kirschgassner.dk

»Der er flere forskellige aktører på markedet, der sælger teknologier, som man kan bruge til at bekæmpe legionella med i store systemer. Og sammen med fjernvarmeselskaberne er vi med inspiration fra Tyskland ved at se på, om installationer i enfamiliehuse også kan klare sig med lavere temperaturer, end vi bruger i dag,« fortæller Leon Buhl, der er seniorspecialist i Teknologisk Instituts afdeling Installation og kalibrering og forfatter til den anvisning om legionellabekæmpelse, som bygningsreglementet refererer til.

Stor besparelse at hente

På Mølleparken Plejecenter i Sønderborg forventer serviceleder Bjarne Holm, at besparelsen ved en lavere vandtemperatur løber op i omkring 18.000 kroner om året, efter at centret har installeret en boks, der renser vandet ved hjælp af salt og elektrolyse fra firmaet Danish Clean Water (DCW).

»Der er et utrolig stort varmetab på de lange rørstrækninger, så vi kan spare en hel del ved at sætte temperaturen ned fra 55 til 45 grader,« siger han.

Besparelsen svarer ifølge DCW’s beregninger til at skære omkring 15 procent af forbruget til opvarmning af vandet.

Mølleparkens Plejecenter har sammen med Sønderborg Sygehus, Sønderborg Andelsboligforening, Hotel Comwell Sønderborg, Humlehøj Hallerne og viden- og kulturcentret Alsion testet udstyret fra DCW i et toårigt EUDP-projekt (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram), der løb frem til 2015.

I alle bygningerne, der er meget forskellige i såvel alder som brug, fandt forskerne legionella, selv om vandet blev opvarmet til 55-67 grader. I de fleste af bygningerne lykkedes det imidlertid at fjerne eller minimere legionellakoncentrationen, selvom fremløbstemperaturen i fire af bygningerne blev sænket til ca. 45 grader.

Slutrapporten om projektet konkluderede, at ‘det er muligt at holde cirkulationsledninger og tappe­haner fri for legionella ved normal og reduceret temperatur, såfremt DCW’s doseringsstrategi følges.’

Enkelte af DCW’s konkurrenter er også begyndt at skrue ned for temperaturen på anlæg med deres installationer.

Eksempelvis har Grundfos og Krüger Aquacare sammen udviklet systemet Oxiperm, hvor fortyndede opløsninger af natriumklorit og saltsyre blandes i en generator, hvor de omdannes til klordioxid. Klor­dioxiden dræber legionellabakterier og fjerner også biofilm.

Oprindeligt var systemet blot udviklet til at kontrollere legionella, men i eksempelvis Ishøj Svømmehal har man sat fremløbstemperaturen ned fra 58 til 49 grader, efter at svømmehallen fik installeret et klordioxidanlæg i februar 2012.

Kun få kender mulighederne

Men selv om flere anlæg altså har kørt med lave temperaturer i årevis uden at opleve problemer med legionella, er der stadig mange bygningsejere, der ikke kender til mulighederne for både at spare penge og mindske risikoen for legio­nellainfektioner, siger salgsdirektør Mads Jørgensen fra BWT, der er eneforhandler af DCW’s udstyr i Danmark.

»Der er et kæmpe potentiale for energibesparelser i svømmehaller, sportshaller, hoteller og boligforeninger. Men de færreste tænker på de grønne muligheder, når talen falder på legionella,« siger han.

Også i mindre bygninger kan der være penge at spare. I et nyt forsknings- og udviklingsprojekt er Teknologisk Institut og en række fjernvarmeværker således i gang med at dokumentere, at mindre varmeveksleranlæg med korte rørstrækninger kan betegnes som legionellasikre – også ved lavere temperaturer end de 50 grader ved tappestedet, som vandnormen foreskriver i dag.

»Det tyske regelsæt og en fælleseuropæisk rapport siger, at når du har korte rørlængder, hvor det samlede indhold i systemet ikke er over tre liter, så har du ikke legionellaproblemer. Det ligger der måske et endnu større potentiale i,« siger Leon Buhl fra Teknologisk Institut.

Ifølge Teknologisk Institut er parcelhuse siden begyndelsen af 1990’erne blevet bygget med denne type varmeveksleranlæg. Desuden er flere nybyggede etageejendomme opført med decentrale varmevekslere i hver lejlighed. Her vil man også kunne skrue ned for temperaturen.

Lykkes det at dokumentere, at det er forsvarligt at sænke fremløbs­temperaturen i husenes varmtvandssystemer, vil det være en kæmpe fordel for udbredelsen af lavtemperaturfjernvarme.

I områder med lavtemperaturfjernvarme med fremløbstemperaturer ned til 55 grader, vil temperaturen i husenes systemer til varmt brugsvand komme ned på 45 grader, hvis der ikke investeres i udstyr, der kan hæve temperaturen decentralt.

»Hvis man bare kan benytte den installation, der i forvejen er i husene, kan lavtemperaturfjernvarme udbredes meget billigere,« forklarer Leon Buhl.

Projektpartnerne kører tests og indsamler dokumentation over det næste års tid, og Leon Buhl advarer om, at man ikke skal begynde at pille ved temperaturen i sit anlæg, før dokumentationen er klar.

»Hvis du afviger fra vandnormens krav om, at vandet ved tappestederne skal være 50 grader varmt, så skal du kunne dokumentere, at det er sikkert. Den dokumentation har man ikke endnu, så hvis nogen bliver syge, vil det være bygningsejerens ansvar.«

De uløste problemer

Tilbage er desuden to uløste problemer. På de store cirkulations­systemer er det de tappesteder, der sjældent bliver brugt. Ifølge slut­rapporten om EUDP-projektet bliver vandet mellem cirkulationsstrengen og tappestedet afkølet, stillestående og ikke ramt af den desinfektion­metode, man bruger i systemet.

Både i store systemer og enfamiliehuse er der desuden problemer med bruseslanger, hvor biofilm gror godt på gummiet, og det afkølede vand giver perfekte vækstbetingelser.

»Problemet kan let løses ved at efterlade bruserhovedet på gulvet, når man har været i bad, så vandet kan løbe ud. Men det er de færreste, der gør det,« siger Leon Buhl.

Slutrapport - EUDP 2013-1 Mikrobiologisk sikker sænkning af Mikrobiologisk sikker sænkning af Mikrobiologis...

Emner : Bakterier
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når man desinficerer med forskellige klorforbindelser, giver det så ikke en stærk forøget korrosion af rørene?

 • 2
 • 0

Fin artikel og god grafik. Tak for det.
Det er tydeligt at se, hvorfor flere eksperter i stigende grad bekymrer sig om legionellavækst i koldtvandsinstallationerne i et klima med stigende temparaturer og bedre isolerede boliger.
Ofte lægges koldtvandsrørene - ganske vist isolerert - i betondækket med gulvvarme, hvor der er 25-35 grader, og det breder sig på kort tid til stillestånde vand i rørene.

 • 3
 • 0

Jeg kender en hel del til BWT som der refereres til, og hvad de leverer er ren "snake oil"
De danske forhandlere af samme (DCW) bevæger sig åbenbart i samme liga.
Og: 18000 kr besparelser p.a. på Mølleparken!!! Wow! Desværre koster 'boksen' vel en halv million.

Min konklusion: fingrene væk!

 • 2
 • 4

Hej Bent

Kritik af artiklerne og skribenterne er altid velkommen på ing.dk. Men jeg mener ikke, at du har dækning for overskriften på dit indlæg.

Forudsætningen for, at du må køre med lavere temperatur end vandnormens 50 grader i dit varmtvandssystem er, at du kan bevise, at legionellaniveauerne er sikre

Det er for DCW's tilfælde blevet tjekket i det omtalte EUDP-forsøg. (Du kan læse resultaterne i projektrapporten, som jeg nu har lagt op under artiklen).

Desuden har jeg både talt med brugerne, med Teknologisk Institut, som forfatter anvisningen om legionellabekæmpelse og med konkurrenterne.

Hvis du har beviser på, at DCW's teknologi ikke virker, er du meget velkommen til at vende tilbage.

Venlig hilsen

Ulrik Andersen
Journalist
Ingeniøren

 • 6
 • 1

Jovist har mit anlæg et varmetab, men det er kun i sommermånederne det er et reelt problem. Al den varme som tabes, forbliver jo indenfor husets vægge, og bidrager således til den almindelige opvarmning af huset.

I øvrigt bruger jeg jordvarme, og der er driftstemperaturen 45 grader. Og så kan man med den indbyggede el-patron hæve temperaturen for at fjerne legionella.

 • 2
 • 0

Det er vigtigt, at sætte fokus på legionellabekæmpelse og energibesparelse. Med en moderne vandbehandling som fx AnodiX helt uden tilsætningsstoffer, kan fremløbstemperaturen sænkes med fx. 15 grader C uden risiko for bakteriedannelse, biofilm og belægninger.

AnodiX er prisbelønnet på AquaTech i Amsterdam og godkendt til legionellabekæmpelse i Norge, Tyskland, Holland m.fl. I Tyskland må det behandlede vand endda bruges som drikkevand iflg. DVGW.
Et oxideringskammer med en anode af Titanium og en smule elektricitet er tilstrækkelige til at forhindre legionella og andre bakterier i at overleve i hele det tilsluttede vandanlæg. Der er evighedsgaranti på anoden iflg. en serviceaftale på AnodiX. 1.000 installationer på fx. OL-stadion i Tyskland, VW, Holmenkollen Sportscenter, det nyeste hospital i Oslo og en Statoil boreplatform er bare nogle af referencerne. Aquatex Water Management har importen ligesom for HydroSense Legionella Test på 25 minutter. Alle interesserede er velkommen til at tilmelde Aquatex Drikkevandsdag for at høre mere om moderne legionellaforebyggelse, kontrol og -rensning.

 • 2
 • 2

Ikke ekspert; men elevator temperatur, hvor temperaturen hæves i fastlagte perioder for at rydde tavlen, anvendes (så vidt jeg har forstået) for at reducere energitabet. Om de kolde perioderne kan gøres længere om sommeren hvor energitabet er mest markant vides ikke.

Er der risiko for udvikling af resistens ved denne metode og de andre omtalte metoder hvor der evt. gås tættere på nonletalgrænsen?

 • 0
 • 0

Kære Bjarne Ravn, dit platte reklameindlæg for dit firma Aquatex i Fåborg med "AnodiX" understreger netop hvorledes denne "vandteknologi"-branche kører. Om det så er BWT, DCW eller andre.
Ulrik Andersen, dette er delvist også et svar til dig. Hold jer væk fra snake oil.

Bent.

Kære Bent
Jeg hører til den del af ingeniørerne der gerne tager imod ny udvikling. I de snart 20 år jeg har været i energibranchen tror jeg at jeg har været omkring alt litteratur der findes i Danmark og Tyskland om emnet.
Jeg har haft kontakter til embedslæger, Statens Seruminstitut osv. osv.
Fakta er, at de redskaber vi har og har brugt er utilstrækkelige. Vi kan ikke garantere at holde over 50 eller under 20 grader i brugsvandssystemer. Vi kan kun kortvarigt slå legionellabakterier ihjel ved at hæve temperaturen yderligere.
I biofilmen på rør, beholdere osv. findes normalt stadig levedygtige bakterier og ellers kommer de igen med vandet fra vandværket.

Jeg synes det er plat, at du afviser nye produkter uden at forklare hvorfor du afviser dem.
Vi har brug for udvikling på området, og desværre gøres der kun sporadiske forsøg på at forske mere i emnet. Den rapport jeg tidligere linkede til er et af de mest seriøse forsøg, der er set de seneste år
http://docplayer.dk/19345100-Energistyrels...
Hvad har du at tilbyde i debatten ?

 • 3
 • 1

Kære Bent Anders, jeg er ked af, hvis du har opfattet min information som reklame. Det indeholder kun fakta, som du er velkommen til at efterprøve.
Desuden er både førende firmaer inden for legionellabekæmpelse samt myndighederne ikke kommet længere end til metoder, der var gældende for 20-50 år siden. Det samme gælder for effektiv desinfektion af drikkevandsanlæg.

Grundlæggende skal biofilmen og andre typer belægninger fjernes, før man kan foretage en effektiv desinfektion. Med termobehandlinger og chockkloringer efterlades biofilm og skidt i rørsystemerne. Bosteder og næringsstoffer for bakterier. Med moderne renseprodukter har vi i årevis effektivt fjernet alle biomaterialer og fulgt op med en klorfri desinfektion. Det virker hver gang, og vi bliver ofte tilkaldt, når der forgæves har været forsøgt desinficeret med de gængse men stærkt forældede metoder.
Det er en meget konservativ branche, bl.a. på grund af indstillinger som din, Bent Andersen. Jacob Rasmussen slår hovedet på sømmet. Vi skal udvikle og være åbne for nye metoder.
Desværre har vi ikke kapital til at åbne øjnene for moderne legionellaforebyggelse og -bekæmpelse. Og vi har ikke brug for reklame. De bedste løsninger sælger sig selv.

Men tag imod min invitation til Aquatex Drikkevandsdag 2016 på vores hjemmeside. Der vil du opleve alt inden for egnekontrol, rensning og forebyggelse - og lidt til.

 • 0
 • 1

Jeg er nødt til at præcisere EU regler for markedsføring af kemi og kemi fremstillet o-site ved teknologi som DCW fremstiller og som Aquatex sælger.
Jævnfør EU Biocid Regulativ 528/2012 må man kun sælge kemi og on-site udstyr fra 1 september 2015, hvis maqn har indleveret et dossier til ECHA og ECHA har evalueret og godkendt dossieret. Godkendte kemikalier og godkendte tekniske on-site anlæg / firmaer findes på ECHA's article 95 liste: https://echa.europa.eu/documents/10162/172...
På denne listes side 139-144 ses Danish Clean Water under de forskellige PT grupper hvor vi er godkendt og har tilladelse til at sælge. Til information er PT5 drikkevand og herunder varmt vand.
Jeg må konstatere at hverken Aquatex eller Anodix er listet og derfor sælges udstyret ulovligt.
Jeg ved Aquatex siger de ikke anvender kemi - men deres proces fremstiller kemi og er derfor omfattet af lovgivningen. Derom hersker der ikke tvivl.

 • 1
 • 1

Hardy Jepsen, tak for dine informationer. Jeg har forelagt dem for producenten, som gør opmærksom på, at AnodiX ikke er omfattet af ECHA, fordi det ikke tilsætter kemi til vandet.
AnodiX installeres ikke i forbindelse med drikkevand i Danmark. I Tyskland er AnodiX-behandlet vand iflg. DVGW godkendt som drikkevand. I Danmark har vi desværre en mere forældet indstilling til det at vandbehandle.
Jeg har ikke skrevet mit indlæg for at nedgøre Danish Clean Water. Bare gjort opmærksom på at der findes andre former for vandbehandling, som bør indgå i læsernes overvejelser.
Vi har knapt så gode forbindelser til Ingeniøren og et mindre reklamebudget, derfor gør jeg opmærksom på et alternativ, der bestemt bør undersøges af den videbegærlige ingeniør.

 • 1
 • 1

@ Jakob Rasmussen:
"Jeg synes det er plat, at du afviser nye produkter uden at forklare hvorfor du afviser dem.
Vi har brug for udvikling på området, og desværre gøres der kun sporadiske forsøg på at forske mere i emnet."
Jeg afviser denne typer produkter, fordi de er tvivlsomme symptombehandlinger, der sælges som "energibesparende" fordi varmtvandstemperaturen kan nedsættes lidt.
Den rette løsning er, at gå til roden af problemet og holde varmtvandstemperaturen over det kritiske punkt. Der kan man så tænke lidt over bedre isolering af varmtvandsrør osv.

@Bjarne Ravn:
"Desuden er både førende firmaer inden for legionellabekæmpelse samt myndighederne ikke kommet længere end til metoder, der var gældende for 20-50 år siden. Det samme gælder for effektiv desinfektion af drikkevandsanlæg."
De metoder der galdt for mange år siden gælder også i dag: hold temperaturen deroppe hvor den skal være, så er der ingen grund til at indsætte jeres smarte opfindelser.

Og med hensyn til drikkevandsanlæg: hvorfor i alverden skulle de desinficeres? Fremløbstemperaturen er vel omkring de 8 grader.
Endnu et forsøg på at sælge snake oil, særlig da det ikke er tilladt at behandle drikkevand.

Og i Tyskland er det heller ikke tilladt at behandle drikkevand.
Man kan selvfølgelig klistre et par magneter på rørene, det hverken hjælper eller skader.

Jeg vil holde disse firmaers salgmetoder ude af dette indlæg, de kræver næsten en egen tråd.

MvH,

Bent.

 • 0
 • 2

Dette citat siger vel alt:

Bjarne Ravn:
"Jeg har ikke skrevet mit indlæg for at nedgøre Danish Clean Water. Bare gjort opmærksom på at der findes andre former for vandbehandling, som bør indgå i læsernes overvejelser.
Vi har knapt så gode forbindelser til Ingeniøren og et mindre reklamebudget, derfor gør jeg opmærksom på et alternativ, der bestemt bør undersøges af den videbegærlige ingeniør."

'bør indgå i læsernes overvejelser'
'knapt så gode forbindelser til Ingeniøren'
'et mindre reklamebudget'
'den videbegærlige ingeniør'

Hvor befinder vi os egentlig? "Reklame 101"?

Bent.

 • 0
 • 2

Jamen så gør man jo bare det man altid har gjort.
Det kommer man jo ikke videre af.

Jo, det kommer men netop videre af. For man har en løsning der virker og som altid har virket, og den bør man holde fast i.
Så kan man nemlig bruge kræfterne på problemer man lige nu IKKE har en løsning på.

Troen på, at nye metoder altid er bedre end gennemprøvede løsninger er besnærende, men mest et psykologisk fata-morgana. Særlig i denne slags lav-teknologiske anvendelser.

Bent.

 • 1
 • 1

For man har en løsning der virker og som altid har virket, og den bør man holde fast i.

@Bent
Det er desværre ikke så let, som du åbenbart tror
https://ing.dk/artikel/legionella-svaert-b...
Derfor er der (også her) brug for nytænkning. Det er langt fra sikkert, at nogen af de 2 her nævnte firmaer har løsningen, men at tro, at tilstrækkelig høj temperatur løser alt, er ikke rigtigt.

 • 0
 • 1

Jeg ville afslutte debatten for mit vedkommende. Producenten af AnodiX tager direkte kontakt med Danish Clean Water, når han er tilbage fra sin rejse.
Både DCW og Aquatex Water Management har installeret en række forebyggende vandbehandligsanlæg og har en dokumenteret virkning.
Vi har for vores vedkommende renset mange skibe, boreplatforme og ejendomme for bakterier, efter andre har forsøgt uden held med termobehandlinger og chockkloringer. Den viden og de resultater sætter vi op mod din tvivl og tro, Jacob Rasmussen og Bent Andersen.
Tak for debatten.

 • 0
 • 0

Hej Bent,
jeg kunne godt tænke mig at høre dig om hvad du præcist mener med at vores anlæg ikke fungerer... Vi i BWT HOH er meget opsat på at vore anlæg yder det som vi proklamerer, og derfor vil jeg personligt gerne drøfte de problemer du påstår vores anlæg er skyld i - du er velkommen til at kontakte mig på min telefon eller mail...
Jeg har en god portion erfaring i både blødgøring og desinfektion af varmtvandsinstallationer i forhold til Legionella....
mvh
Lars Gundestrup
lgu@bwt.dk
71752248

 • 1
 • 0