Ny tech-pris går til firma bag ny type strømforsyning
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny tech-pris går til firma bag ny type strømforsyning

Illustration: MI Grafik

En strømforsyning reduceret til en femtedel størrelse - og til halvdelen af prisen på gængse modeller. Det var, hvad der skulle til for at sikre iværksætter-virksomheden Nordic Power Converters sejren i den første udgave af teknologi-dysten Danish Tech Challenge.

Prisen, der torsdag eftermiddag blev overrakt af Kronprins Frederik, er kulminationen på fire måneders intens konkurrence med 21 andre danske og internationale hardware-iværksættere.

Formålet med Danish Tech Challenge er at skabe ny fremdrift i den danske produktions-industri, og hen over efteråret har de mange iværksættere dystet om at accelerere deres virksomheder mest muligt.

Ét langt energi-tilskud

Ud over kontorer hos Scion DTU, prototypeværksteder og netværk har de haft adgang til sparring med forskere og rådgivere fra blandt andre DTU samt konsulenter og potentielle investorer.

Mickey Madsen (tv.), medstifter af Nordic Power Converters, viser virksomhedens strømforsyning frem for Kronprins Frederik Illustration: Ulrik Jantzen / Scion DTU

Og konkurrencen har været som ét langt energi-tilskud, fortæller Regnar Paaske, medstifter af Nordic Power Converters, til Ingeniøren umiddelbart efter sejren:
»Det har været en enorm motivation at have en dagligdag blandt andre iværksættere, der ligesom os brænder for deres idé døgnet rundt. Og som hele tiden stiller kritiske spørgsmål til dit projekt.«

I 2020 ventes 9 milliarder enheder i verden at have indbygget strømforsyning, og i første omgang satser virksomheden på strømforsyninger til LED-pærer. Netop nu forhandler de med en stor belysningsvirksomhed om den første kontrakt til levering om 9-12 måneder, fortæller Regnar Paaske.

Samtidig er Nordic Power Converters på jagt efter 15 millioner kroner i frisk kapital til patentering og hurtigere udvikling. Det nuværende team på 5 ventes at vokse til 15 inden udgangen af 2015.

Fra post-it og prototype til sammenbrud

Da Danish Tech Challenge blev lanceret i sensommeren 2014, var 22 virksomheder med i dysten. Tre faldt hurtigt fra, og da semifinalen skulle afvikles lige før jul, var der 12 tilbage, som blev reduceret til 6 finalister.

Fælles for deltagerne har været, at de alle arbejder med hardware. Men der hører ligheden også op, fortæller Jakob Svagin, projektleder for Danish Tech Challenge hos Scion DTU:

»Vi har været gennem hele paletten. Nogle virksomheder er på få måneder gået fra skitser på en post-it til en fungerende prototype, mens andre gik ind i konkurrencen med stærkt lovende projekter, der så siden er faldet helt fra hinanden.«

Konkurrencen har bestået af vidt forskellige teknologivirksomheder: Fra Future Electric, der vil bygge verdens hurtigste elektriske motorcykel til Audientes, der udvikler et lavpris-høreapparat målrettet udviklingslande. Nogle virksomheder har set Danish Tech Challenge som et startskud, mens andre har arbejdet på næste generation af et eksisterende produkt.

Læs også: Iværksætter-konkurrence skal kickstarte dansk produktion

Virkeligheden forandrer sig

Danish Tech Challenge har blandt andet vist, hvor vigtigt det er at komme ud af boblen og prøve ens ideer af på virkeligheden, fortæller Jakob Svagin:

»Virkeligheden forandrer sig ofte i det øjeblik, du begynder at snakke med kunder og investorer og leverandører. Næsten hver gang ser vi, at der er noget, man har overset, og derfor har vi brugt mange kræfter på at udsætte folk for det eksterne pres,« siger han.

Undervejs er deltagerne blevet vurderet på fem parametre:
* - Virksomheden skal bygge på en realistisk idé med et markant potentiale
* - Iværksætterne skal vise en klar forståelse af, hvordan ideen skaber værdi for kunderne
* - Teknologien skal være nyskabende
* - Virksomheden skal rumme de nødvendige kompetencer
* - Og endelig skal interaktion med kunderne vise, at iværksætterne har en klar forståelse af deres forretningsmodel, herunder hvordan der skal produceres, leveres og sælges.

Kan slå til i morgen

Dommerne har omfattet såvel investorer som profiler inden for teknologi, ledelse samt salg og markedsføring. Med fuldt overlæg er kun én af dommerne gået igen fra semifinale til finale:

»Det har været vigtigt for os, at flere sæt øjne har vurderet deltagerne. Som iværksætter skal du kunne sælge din idé til vidt forskellige mennesker på forskellige tidspunkter - og levere varen på alle parametre hver gang. Og det kan vores vinder,« siger Jakob Svagin.

Med sejren følger en kontant præmie på 500.000 kroner. Og hos en kapitalhungrende teknologivirksomhed som Nordic Power Converters falder de på et godt tidspunkt:
»Helt konkret betyder pengene, at hvis vi finder den rette kandidat til en stilling i morgen, kan vi nærmest skrive kontrakt med ham på stedet,« siger Regnar Paaske.

Industriens Fond, der har støttet Danish Tech Challenge med 2,9 millioner kroner, har besluttet at finansiere konkurrencen i yderligere tre år.

Du kan læse mere om Danish Tech Challenge og de øvrige deltagere her