Ny svinevirus kan ramme mennesker

Foreløbig er det kun svin, der er blevet syge af Porcine deltacoronavirus. Men man bør kigge efter antistoffer i blodet hos mennesker for at se, om virussen har fundet vej til mennesker, mener forskerne. Illustration: Rosa-Maria Rinkl og Wikimedia Commons

I 2012 opdagede dyrlæger en ny og tilsyneladende ufarlig virus hos grise i Kina. Men i 2014 blev samme virus opdaget hos diarré-ramte grise i Ohio i USA.

Og der blev man klar over, at der var tale om en virus, Porcine deltacoronavirus, der gjorde unge grise dødeligt syge. Siden har man fundet virussen i andre lande.

Nu råber amerikanske og hollandske forskere vagt i gevær, fordi de frygter, at virussen kan sprede sig til mennesker, skriver The Ohio State University.

Minder om sars og mers

Det er forskere fra The Ohio State University og Utrecht University i Holland, der har undersøgt svinevirussen nærmere. De fortæller, at inden virussen blev fundet i grise, havde man fundet den hos fugle.

Læs også: Forskere finder ny variant af dødelig svinevirus

Virussen minder om andre såkaldt coronavirusser: nemlig de livstruende vira, der fører til sygdommene sars og mers, der rammer luftvejene hos mennesker, og som er overført fra dyr og har ført til hundredvis af dødsfald verden over.

Lige nu er Saudi-Arabien f.eks. ramt af et mers-udbrud. Ifølge WHO er flere end 1.800 mennesker blevet syge og flere end 700 døde af sygdommen, hvor virussen er overført fra kameler.

Risikoen afhænger af den rette nøgle

Risikoen for, at en virus kan hoppe fra en art til en anden, er afhængig af dens evne til at binde til receptorer på dyrs og menneskers celler.

Læs også: Sars-lignende virus kan hoppe fra flagermus til mennesker

»For en receptor er som en låst dør, og kan virussen dirke låsen op, kan den inficere arten,« forklarer forskningsleder og professor Scott Kenney fra Ohio State's Food Animal Health Research Program i artiklen på universitetets hjemmeside.

Og den evne har virussen, for forskerne har undersøgt en bestemt cellulær receptor kaldet aminopeptidase N ved hjælp af laboratorieforsøg med celler fra både dyr og mennesker.

»Vi ved fra andre coronavirusser, at de går efter disse receptorer på cellerne, og at de findes i respiratoriske kanaler og fordøjelseskanaler på en række forskellige dyr. Nu ved vi, at denne nye virus kan gå ind i celler hos forskellige arter, herunder mennesker,« siger Scott Kenney.

Bør kigge efter antistoffer

Lige nu er den eneste kendte infektion med Porcine deltacoronavirus heldigvis kun fundet i laboratoriet. Men det er kun et spørgsmål om tid, før den rammer mennesker, frygter forskerne.

Læs også: Så hurtigt reagerede videnskaben på SARS

Spørgsmålet er så, om virussen reelt vil gøre mennesker syge. Uanset hvad, bør laboratorier begynde at kigge efter antistoffer i blodet hos mennesker, fordi det vil dokumentere, at svinevirussen allerede har inficeret mennesker, mener forskerne.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet PNAS.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så er fugle vel smittespredere. Formoder nu, at fødevareministeren beordrer alle fugle skudt, så de ikke kan smitte svineeksportens milliarder kr. blablabla....

  • 11
  • 3

Nu kunne man jo starte med at konstatere, at vi ikke har porcin deltacoronavirus i Danmark. Det er da en ikke uvæsentlig oplysning. Måske kunne Ingeniøren have spurgt en ekspert inden de skriver ovenstående. Men selv hvis vi havde den, skriver de samme forskere jo også, at det her ikke er noget, man skal gå i panik over. Nogle corona-virus kan hoppe mellem arter. Men til trods for at denne virus har været til stede i flere år i flere lande, er det ikke sket med porcin deltacoronavirus. Ligesom det ikke er sket for langt de fleste corona-virus, som findes i mange dyr, både vildtlevende og tamdyr. Denne artikel; http://www.newsweek.com/porcine-deltacoron.... indeholder en del kommentarer fra forskerne, som er noget mindre skræmmende, end Ingeniørens artikel. Det er i øvrigt et sobert og interessant studie.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten