Ny sundhedsfarlig trend: Amerikanere vil have ubehandlet vand

Illustration: Mikkel Østergaard

Ubehandlet og ufiltreret vand, også kaldet 'raw water', er vokset frem som ny fødevaretrend blandt amerikanske forbrugere.

Firmaerne bag produkterne hævder, at vandet indeholder flere sunde, naturlige mineraler og mikrober, men en ekspert advarer om, at ubehandlet vand kan føre til akutte og kroniske sygdomme. Det skriver New York Times.

Læs også: Eksperter: Kontrol med drikkevandet forringes med nye regler

Den nye trend er især vokset frem på den amerikanske vestkyst. I byen San Diego, der ligger i den sydlige del af Californien, sælger butikken Liquid Eden omkring 3.400 liter vand om dagen (900 gallons). Salget af forskellige typer af vand, der eksempelvis stemples som 'flouride-free' eller 'chloride-free', er steget, i takt med at bevægelsen omkring drikkevand er vokset, fortæller butiksejer Trisha Kuhlmey.

Et andet firma, der også tjener penge på at sælge ubehandlet vand, er Live Water. Her kan man købe små 10 liter vand på en glasflaske for 37 dollars, der svarer til ca. 230 kroner. Ifølge firmaets hjemmeside er vandet indsamlet fra uberørte kilder på bjergskråninger, der fører ud i Oregons Crooked River .

Skræmmehistorier fra Flint

Live Water markedsfører sig på, at deres produkt er sundere end almindeligt drikkevand fra hanen. Et af argumenterne er, at vandet fra den offentlige vandforsyning kan være kontamineret med skadelige stoffer.

Læs også: Rapport: Stop blødgøringen af hovedstadens drikkevand

Netop denne pointe trækker tråde tilbage til skandalen i den amerikanske by Flint, hvor borgerne fra 2014 til 2016 drak postevand med forhøjet niveau af bly. Det skete, efter at bystyret omstrukturerede vandforsyningen, men fravalgte at tilsætte anti-korrosive midler, der kunne have fjernet bly og andre tungmetaller for bare 100 dollars om dagen.

Men selve tendensen i 'raw water'-bevægelsen vækker bekymring hos den amerikanske læge og ernæringsekspert Donald Hensrud.

Han påpeger, at vandforsyningens behandling af drikkevandet er med til at sikre, at folk ikke bliver syge. Nogle af de største risici, som kan give akutte eller kroniske symptomer er E. coli-bakterier, virus, parasitter og kræftfremkaldende stoffer som tungmetaller.

»Der er folk, der – ligesom med vacciner – bare er imod status quo«, siger lægen til New York Times.

Vand bliver grønt, hvis det ikke er på køl

Der findes flere teknologier, der kan bruges til at rense vandet i hjemmet, blandt andet vandfiltre eller osmoseanlæg.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man sætte et osmoseanlæg op derhjemme?

Men for grundlæggeren af Live Water, Mukhande Singh, er det rensede og filtrerede vand ikke nok. Vandet skal være 'levende', og vil derfor naturligt blive grønt med tiden.

»Hvis vand står for længe, vil det blive grønt. Folk indser ikke, at vandet i hanen er 'dødt', og derfor bliver det aldrig grønt,« siger han.

Af samme grund skal det ubehandlede vand fra Live Water altid opbevares på køl, både i butikken og hos forbrugeren. Det 'rå' vand er mærket med holdbarhedsdato, men holder sig mest frisk »indenfor en månecyklus« ifølge grundlæggeren.

I USA findes der regler for, hvor højt indhold af bakterier og kemikalier flaskevand må indholde, men ikke hvordan det behandles.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis man er en smule kynisk, kan man jo se det fra den side, at problemet nok løser sig med tiden. De samme folk som drikker “råt vand”, vaccinere sig ikke, og ej heller deres afkom.

 • 0
 • 0

Hvis man er en smule kynisk, kan man jo se det fra den side, at problemet nok løser sig med tiden. De samme folk som drikker “råt vand”, vaccinere sig ikke, og ej heller deres afkom.

I DK har vi også et godt og fornuftigt princip om ubehandlet vand. Hvad er der nu galt i at amerikanerne vil have det samme? De kan så ikke få det via vandhanen med må få det fra flaske, men det er da en start.

Ja, det bliver grønt hvis det står, men det gør vores postevand også. Og vores æbler og brød osv. I mine øjne er det et sundhedstegn. Mad der kan holde i uendeligheder er nok gode for købmandens økonomi men særligt smagfuldt og sundt er det næppe.

 • 0
 • 0

Jo da - ingen tager vel skade af lidt antikorrosive 'midler' i drikkevandet.

"Det skete, efter at bystyret omstrukturerede vandforsyningen, men fravalgte at tilsætte anti-korrosive midler, der kunne have fjernet bly og andre tungmetaller for bare 100 dollars om dagen."

Måske mere aktuelt med antiautoritære tankegange i befolkningen...

 • 0
 • 0

...sammenligne med DK forhold, hvor vi reelt set har naturligt mineralvand i vandhanen (og det er sikret ved lov), med forhold i USA og i øvrigt de fleste andre lande i verden. Vi kan blære os med at hos os er vandet i vandhanen bedre end vandet på flaskerne men vi er en af de få lande hvor det er tilfældet.

 • 0
 • 0

Der har du bestemt en vigtig pointe, men jeg ser ingen grund til at forbyde eller latterliggøre folk andre steder, der søger at få bedre vand end det staten eller diverse corp. leverer.

Se lidt på de herskende megatrends - de peger på vandmonopoler og stigende priser.

 • 0
 • 0

Det postevand vi har i hanen bliver grønt - jeg har prøvet det. I nogle tilfælde, ændrer det også konsistens, og bliver nærmest som tapetklister. Står det længe, bliver det til gele.

Derimod det vand som der kommer fra Haralds Kilde - det bliver ved at være vand. Jeg tog noget ud af skabet, som de havde skrevet sidste salgsdato på for 8 år siden, og det var klart, gennemsigtigt, og lugtede ikke. Jeg vil klart fraråde Haralds Kildevand, hvis du vil have "levende" vand. På grund af datoen vil jeg dog nok ikke bruge det til andet end børste tænder.

Jeg har ikke haft Denice og Aquador til at stå så længe - men et par år kan det nemt stå og er stadigt frisk hvis det holdes tæt og uåbnet. Tror det holder ligeså længe som Haralds Kildevand (mindst 10 år).

Skal vi have vand med næringsstoffer, så er det vand fra hanen klart det bedste.

 • 0
 • 0

Så det danske vand er "raw"? Det er ikke behandlet på nogen måde? Der er ikke tilsat noget, som alle er tvunget til at drikke? Flour? Klor? Lige som flere fødevarer er tilsat noget som er "nødvendigt" for folkesundheden, jod i salt, mel E300 (ascorbinsyre) og så alt det som er under bagatelgrænsen, som ikke behøves at deklareres.

 • 0
 • 0

Vi skal have 'levende vand'??

Hvad fanden er det for noget fis! Skal vi også have 'levende luft'?

Dét firma i USA lyser så langt væk af BS, at man tror det er løgn! Hovedet på sømmet er da den dér med 'holder sig mest frisk »indenfor en månecyklus«' - lige ind i hjertet på folk der hopper på healing og homøopati og biorytmer og astrologi og fanden og hans pumpestok!

Men jeg må så også indrømme, at jeg ikke synes det er specielt uappetitligt at en burger fra McDonalds kan stå i en hermetisk lukket beholder og stadig være frisk efter flere år.

Faktisk synes jeg det er mere bekymrende hvis man lader mad stå i en hermetisk lukket beholder, og det så kravler af liv efter få uger! Det 'liv' har tydeligvis været der fra begyndelsen af, og var blevet spist af mig! Det havde jeg så nok ikke taget skade af, men tanken er mig dog imod.

 • 0
 • 0

"Her kan man købe små 10 liter vand på en glasflaske for 37 dollars, der svarer til ca. 230 kroner."

Det er vist ved at være rentabelt at samle isbjerge og sælge dem som "Naturligt vand fra før mennesket begyndte at forurene"

 • 0
 • 0

Humm? Er du sikker på det, Martin? Altså hvis jeg tapper mit brøndvand fra hanen, direkte i en steril beholder, lukker den og lader det stå. Bliver det så grønt?

Nu tanke jeg ikke i sterile baner. Jeg ville blot gøre opmærksom på at vi ikke tilsætter chlor for at hæmme algevækst etc. og at det derfor vil blive grønt med tiden hvis man lader det stå i et glas.

Jeg har set en swimmingpool blive fyldt op og her var vandet (der kom fra hanen) synligt grønt inden poolen var helt fyldt. Ikke meget, men nok til at man kunne se det når dybden af vandsøjen blev tilstrækkelig stor.

 • 0
 • 0

Det 'liv' har tydeligvis været der fra begyndelsen af, og var blevet spist af mig! Det havde jeg så nok ikke taget skade af, men tanken er mig dog imod.

Dit tarmsystem indeholder milliarder af mikroorganismer og din fordøjelse ville ikke fungere uden disse. Måske ikke en appetitlig tanke, men sådan er det nu engang. Vi får masser af gavnlige bakterier ind med føden og ville med al sandsynlighed få ringere sundhed, hvis vi kun spiste steril mad.

 • 0
 • 0

....har jeg ikke haft men af at drikke "kommunevand" der var erklæret drikkeligt. Men jeg medgiver at drikkevandet langs de store floder i Europa kan smage af klor. I Sydeuropæiske lande er der tydelig skiltning af hvad der ikke er drikkeligt på hanerne. non bere acqua kein Wasser trinken not drinking water pas d'eau potable no agua potable

Så de laderman så være med

 • 0
 • 0

I danmark har man sålænge nogen levende kan huske hyldet og fastholdt et "reinheitsgebot" for vores drikkevand. Derfor kan man overalt drikke vandet, som kommer ud af hanen, som kun må være filtreret i et sandfilter og evt. iltet. Det er der naturligvis planer om at lave om på ved at amn vil blødgøre det.

I USA er det meste vand kloret og kloret og behandlet. Selv isterningerne smager ofte af klor. Det gælder desværre også for store dele af resten af verden

 • 0
 • 0

Det her handler jo meget mere om den horrible drikkevands-situation i USA. Mange af de stoffer der tilsættes "drikkevandet" derovre, er aldeles betænkelige. I USA består drikkevands-behandling ikke bare af filtrering og lignende, der hældes rask væk en række betænkelige kemikalier i. Hver gang man læser noget fra USA, skal der lige arbejdes lidt for at kunne sammenligne med danske/europæiske forhold.

Men helt klart, en vis form for behandling af drikkevand er helt nødvendigt. Arsen er nok det mest udbredte problem, som er nødvendigt at behandle. Herudover kommer kobber, cadmium, flour og i ganske få tilfælde bly som også nævnes i artiklen. Altsammen af naturlig oprindelse i visse områder. Behandlingen kan dog klares uden problematiske kemikalier.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten