Ny sundhedsfarlig trend: Amerikanere vil have ubehandlet vand
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny sundhedsfarlig trend: Amerikanere vil have ubehandlet vand

Illustration: Mikkel Østergaard

Ubehandlet og ufiltreret vand, også kaldet 'raw water', er vokset frem som ny fødevaretrend blandt amerikanske forbrugere.

Firmaerne bag produkterne hævder, at vandet indeholder flere sunde, naturlige mineraler og mikrober, men en ekspert advarer om, at ubehandlet vand kan føre til akutte og kroniske sygdomme. Det skriver New York Times.

Læs også: Eksperter: Kontrol med drikkevandet forringes med nye regler

Den nye trend er især vokset frem på den amerikanske vestkyst. I byen San Diego, der ligger i den sydlige del af Californien, sælger butikken Liquid Eden omkring 3.400 liter vand om dagen (900 gallons). Salget af forskellige typer af vand, der eksempelvis stemples som 'flouride-free' eller 'chloride-free', er steget, i takt med at bevægelsen omkring drikkevand er vokset, fortæller butiksejer Trisha Kuhlmey.

Et andet firma, der også tjener penge på at sælge ubehandlet vand, er Live Water. Her kan man købe små 10 liter vand på en glasflaske for 37 dollars, der svarer til ca. 230 kroner. Ifølge firmaets hjemmeside er vandet indsamlet fra uberørte kilder på bjergskråninger, der fører ud i Oregons Crooked River .

Skræmmehistorier fra Flint

Live Water markedsfører sig på, at deres produkt er sundere end almindeligt drikkevand fra hanen. Et af argumenterne er, at vandet fra den offentlige vandforsyning kan være kontamineret med skadelige stoffer.

Læs også: Rapport: Stop blødgøringen af hovedstadens drikkevand

Netop denne pointe trækker tråde tilbage til skandalen i den amerikanske by Flint, hvor borgerne fra 2014 til 2016 drak postevand med forhøjet niveau af bly. Det skete, efter at bystyret omstrukturerede vandforsyningen, men fravalgte at tilsætte anti-korrosive midler, der kunne have fjernet bly og andre tungmetaller for bare 100 dollars om dagen.

Men selve tendensen i 'raw water'-bevægelsen vækker bekymring hos den amerikanske læge og ernæringsekspert Donald Hensrud.

Han påpeger, at vandforsyningens behandling af drikkevandet er med til at sikre, at folk ikke bliver syge. Nogle af de største risici, som kan give akutte eller kroniske symptomer er E. coli-bakterier, virus, parasitter og kræftfremkaldende stoffer som tungmetaller.

»Der er folk, der – ligesom med vacciner – bare er imod status quo«, siger lægen til New York Times.

Vand bliver grønt, hvis det ikke er på køl

Der findes flere teknologier, der kan bruges til at rense vandet i hjemmet, blandt andet vandfiltre eller osmoseanlæg.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man sætte et osmoseanlæg op derhjemme?

Men for grundlæggeren af Live Water, Mukhande Singh, er det rensede og filtrerede vand ikke nok. Vandet skal være 'levende', og vil derfor naturligt blive grønt med tiden.

»Hvis vand står for længe, vil det blive grønt. Folk indser ikke, at vandet i hanen er 'dødt', og derfor bliver det aldrig grønt,« siger han.

Af samme grund skal det ubehandlede vand fra Live Water altid opbevares på køl, både i butikken og hos forbrugeren. Det 'rå' vand er mærket med holdbarhedsdato, men holder sig mest frisk »indenfor en månecyklus« ifølge grundlæggeren.

I USA findes der regler for, hvor højt indhold af bakterier og kemikalier flaskevand må indholde, men ikke hvordan det behandles.

Hvis man er en smule kynisk, kan man jo se det fra den side, at problemet nok løser sig med tiden. De samme folk som drikker “råt vand”, vaccinere sig ikke, og ej heller deres afkom.

  • 16
  • 3

Hvis man er en smule kynisk, kan man jo se det fra den side, at problemet nok løser sig med tiden. De samme folk som drikker “råt vand”, vaccinere sig ikke, og ej heller deres afkom.

I DK har vi også et godt og fornuftigt princip om ubehandlet vand. Hvad er der nu galt i at amerikanerne vil have det samme? De kan så ikke få det via vandhanen med må få det fra flaske, men det er da en start.

Ja, det bliver grønt hvis det står, men det gør vores postevand også. Og vores æbler og brød osv. I mine øjne er det et sundhedstegn. Mad der kan holde i uendeligheder er nok gode for købmandens økonomi men særligt smagfuldt og sundt er det næppe.

  • 12
  • 3