Ny strategi: Endelig åbner resten af Europa op for fjernvarmen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny strategi: Endelig åbner resten af Europa op for fjernvarmen

EU-Kommissionen fremlagde i dag sin varslede strategi for at optimere forholdene for opvarmning og køling, som i dag udgør halvdelen af EU-landenes energiforbrug.

Strategien har, som forventet, et stærkt fokus på fjernvarme, der i dag er mest udbredt i Danmark og de baltiske lande. Kommissionen mener, at der i tilgift til varmepumper kan findes masser af synergier, der i dag ikke bliver udnyttet, og som også kan mindske medlemsstaternes afhængighed af f.eks. gasimport.

Ifølge Dansk Fjernvarme importerer medlemslandene hvert år energi for mellem 400 og 500 mia. euro, hvor varme og køling således står for halvdelen. Ifølge strategien vil fjernvarme gøre bedre brug af overskudsvarme og mindske luftforureningen.

Læs også: Nu skal Europa storsatse på fjernvarme

Fjernvarme har stort potentiale

Forskere fra Aalborg Universitet har leveret beregninger til kommissionen i form af studiet Heat Roadmap Europe 2050, som viser forbrug og potentiale i EU-landene. Heraf fremgår det, at fjernvarme snildt kunne have fire gange så stor udbredelse i Europa, som det er tilfældet i dag.

Forskergruppen understreger, at fjernvarme i dag udgør 13 pct. af varmeforsyningen i Europa, mens naturgas- og oliefyret opvarmning ligger mere end fem gange højere. 64 procent af Danmark er i dag forsynet med fjernvarme.

Ifølge forskerne har de i Europa har fundet flere egnede varmekilder, som kan forbindes til et fjernvarmenet, såsom kraftværker, store industriområder, affaldsforbrænding, varmepumper, solvarme og geotermi. Faktisk mener de, at overskudsvarme fra kraftværkerne alene kunne erstatte naturgas i byerne.

»Hele opfattelsen af vores varmeforsyning har ændret sig meget i EU-Kommissionen i de seneste år, og vi er meget tilfredse med at se vores forskning være med til at ændre reel politik,« siger David Connolly, lektor på Aalborg Universitet og koordinator af Heat Roadmap Europe.

Læs også: Sparekrav flopper: Vi skruer op for varmen i lavenergihuse

Glæde hos Dansk Fjernvarme

I en tidligere artikel i Ingeniøren pegede professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet dog på, at det i givet fald vil være en helt ny verden, der rammer nogle af EU-landene, da han vurderede, at Europa generelt set er 20-25 år bagud i forhold til Danmark, når det gælder udbredelse af fjernvarme.

»I mange lande findes der slet ikke ord for fjernvarme eller vedvarende energi, så der er langt igen,« siger han.

Hos Dansk Fjernvarme bliver strategien selvsagt modtaget positivt. International chef Birger Lauersen siger i en meddelelse i forbindelse med offentliggørelsen, at det er positivt, at EU-Kommissionen skæver til den danske model, hvor 58 procent af fjernvarmen er baseret på grøn energi.

»Den danske fjernvarme og især den danske fjernvarmeindustri har nogle kompetencer, der efterspørges, og som EU-Kommissionens strategi og initiativer kun vil øge efterspørgslen yderligere på,« siger Birger Lauersen og fortsætter:

»Det næste skridt for EU må nu være at følge op med direktiver, der konkret beskriver vejen hen mod en mere bæredygtig varme- og kølesektor,« siger han.

Artiklen handler om fjernvarme.
Er der tal for fjernkøling - altså især mod syd i EU ?
Det må vel formodes, at bygningskøling overvejende sker som luftkøling OG at de centraliserede køle-aggregater derfor kan udskiftes ?

Og hvad med passive foranstaltninger i form af afskærmning og anderledes vinduer ?
Teknologien er anderledes end her hvor vi holder varmen inde og fanger solindstrålingen med nye vinduer, men principperne er vel tilsvarende - omend omvendt.

  • 2
  • 1

..CHP can produce significant energy and CO2 savings compared with separate generation of heat and power...

I Danmark er vi ved at være "i mål" med denne optimering - det er fjernkøling, der er interessant.

Der er brug for varme om vinteren, men for køling om sommeren, så der er et yderligere optimerings potentiale her.

Køling kræver derfor, at overskudsvarmen om sommeren kan drive et køleanlæg - dvs en varmedrevet varmepumpe. Teknikken er kendt fra de tidlige køleskabe, der blev drevet af en varmeflade.

Der mangler anlæg i industriel skala. Hvornår er der nogen, der går i gang.

  • 0
  • 2