Ny statistik afliver myten om at danske virksomheder vender hjem fra udlandet

Danske virksomheder, der outsourcer produktionen til udlandet, flytter ikke hjem til Danmark igen, selvom vækstmarkeder i eksempelvis Asien begynder at bremse op, og den lokale arbejdskraft bliver dyrere. Det skriver Politiken på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at for hver 100 danske virksomheder er der 17, som outsourcer, mens blot omkring 2 virksomheder trækker arbejdspladser tilbage på dansk jord, hvis først produktionen er flyttet til udlandet.

På trods af, at stigende lønninger i Kina efterhånden begynder at sætte de lave produktionsomkostninger under pres for flere danske virksomheder her, flytter produktionsbåndene blot til Østeuropa. Her er lande som Tjekkiet, Slovakiet og Polen i stigende grad interessante.

I USA vurderer konsulentbureauet AlixPartners, at omkostningerne ved produktion i 2015 bliver udjævnet mellem Kina og USA. Samme fremtid går det danske arbejdsmarked dog ikke i møde, fordi vores udgifter til løn og diverse omkostninger er alt for høje, skriver Politiken.

Også på det europæiske kontinent er de danske virksomheder under pres:

»Høj kvalitet i produktionen, fleksibilitet og lavt forbrug af ressourcer er kendetegnene ved dansk produktion. Men det kan de også i Sverige og Tyskland, hvor omkostningerne er lave,« siger Kent Damsgaard, erhvervsøkonomisk chef i DI.

Han påpeger dog, at regeringens vækstpakke er et tiltrængt skridt i den rigtige retning, men at vi i højere grad skal tænke vækst ind i alt fra uddannelsessystemet til anlæg af veje og anden infrastruktur.

Samtidig bliver virksomheder bombarderet med dokumentationskrav, som endda er langt strammere end dem, EU kræver, siger Kent Damsgaard til Politiken.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...danske virksomheder skaber langt flere arbejdspladser lokalt, end DANIDA nogensinde vil kunne. Rigtigt mange virkeligt fattige lande er kommet ovenpå ved investeringer fra danske virksomheder. Og de private investeringer bliver fulgt op af vedligehold, hvor DANIDA projekter (og andre landes ulandsprojekter) oftest forfalder efter projektet.

  • 0
  • 0

"Når dansk virksomhed først har outsourcet produktionen til udlandet, vender kun 2 ud af 100 tilbage til Danmark igen, viser tal fra Danmarks Statistik."

Det er ikke 2 ud af 100 outsourcede, der vender tilbage, men 2 i forhold til 17 outsourcede. Tallet er ringe nok uden at vi behøver at gøre det værre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten