Ny SSI-vaccine vil lade myg dræbe malaria-parasitter

13. juli 2021 kl. 17:001
Ny SSI-vaccine vil lade myg dræbe malaria-parasitter
Illustration: Bigstock/s hasny.
Vaccination af allerede smittede skal få bugt med malariaparasitten ved at lade myggen suge antistoffer ud af vaccinerede personer. »Kan stoppe smittespredning og dermed sygdom og død i de ramte afrikanske befolkninger,« siger forskningsleder bag vaccinen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Væbnet med nye våben mod malaria indleder forskere fra Statens Serum Institut, SSI, nu kliniske forsøg af en ny vaccine såvel som en ny strategi, der skal forsøge at få bugt med den lumske sygdom, der hvert år smitter 200 millioner mennesker og koster i omegnen af en halv million menneskeliv.

En vaccine, der slår parasitten ihjel, mens den stadig er inde i myggen, kan stoppe smittespredning og dermed sygdom og død i de ramte afrikanske befolkninger.
--Michael Theisen, seniorforsker ved SSI og professor ved Københavns Universitet.

Således er forskere fra SSI i samarbejde med Radboud University Medical Center og Novavax gået i gang med at teste en ny vaccine, hvor strategien bag brugen af vaccinen er et nybrud i kampen mod malariaparasitten.

Læs også: Ny håb for malaria-vaccine: Viser tegn på 75 procents effektivitet

Formålet med vaccinen er nemlig ikke at bekæmpe sygdommen i de mennesker, der bærer smitten, men at stoppe smittespredningen og forhindre sygdommen i at bliver overført fra ét menneske via myggestik til et andet. Og derfor er vaccinen tiltænkt de personer, der allerede er smittet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når myggen tager et blodmåltid, får den alt blodet med op: de røde og hvide blodlegemer, antistoffer og parasitter, hvis man i forvejen er smittet med malaria,« siger Michael Theisen, seniorforsker ved SSI og professor ved Københavns Universitet med fokus på malariavaccine og -immunitet og leder af forskerholdet bag vaccinen, til nyhedsbureauet Ritzau og fortsætter:

»Når parasitten samles op af myggen, formerer den sig i myggen og bliver derefter givet videre, når myggen stikker igen. Vores tanke er, at hvis vi vaccinerer dem, der har malaria, så vil myggen, når den samler parasitten op, også samle antistoffer op, som vil slå parasitten ihjel inde i myggen.«

Vil stoppe død i de ramte afrikanske befolkninger

Vaccinen vil altså ikke beskytte mod selve malariaparasitten, men mod spredningen af den, og derfor skal vaccinen også kombineres med andre midler, der kan beskytte mod malariaparasitten, understreger Michael Theisen, der til SSI’s hjemmeside tilføjer:

»En vaccine, der slår parasitten ihjel, mens den stadig er inde i myggen, kan stoppe smittespredning og dermed sygdom og død i de ramte afrikanske befolkninger«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den front er der da også ganske gode udsigter. Tilbage i april kom det nemlig frem, at en vaccine fra Oxford University efter et års test i Vestafrika har vist sig at have en effektivitet på omkring 75 procent, og at denne i foråret var på vej ind i fase 3 forsøg. En vaccine, som Oxford-forskerne i samarbejde med Serum-instituttet i Indien planlægger at producere 200 mio. doser af over de kommende år.

Ifølge SSI skal effekten af den nye vaccine, som skal forhindre spredningen af malariaparasitten, måles ved dels at påvise vaccineantistoffer i blodet, og dels ved at undersøge deres evne til at slå parasitten ihjel i malariainficerede myg.

Læs også: Fossile brændstoffer slår flere ihjel end rygning og malaria tilsammen

Den kliniske afprøvning, der er støttet af EU's forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 og sundhedsorganisation PATH, ventes at være slut i midten af 2022.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. juli 2021 kl. 20:21

Det lyder spændende, men gad vide hvor nemt det bliver at få folk til at tage imod en vaccine der ikke gavner dem selv.