Ny software ruster vindmøllevinger mod vindstød

Ny software udviklet af studerende og ansatte på DTU Vindenergi, gør det nemmere at designe vindmøllevinger, der vrider sig efter vindens luner. På den måde undgår man noget af belastningen fra hurtige og pludselige vindstød på vingerne.

Softwaren hedder Becas (beam cross section analysis software) og giver helt konkret et detaljeret overblik over spændinger og opførsel i vingens materiale. Det giver mulighed for at simulere og designe den måde vingen bevæger sig på, når den bliver påvirket at vinden.

Det gør man blandt andet ved at flytte rundt på fibrene, så spændingerne i materialet ligger mere hensigtsmæssigt til vindstød.

»Man kan sige, at vingen kan aflaste sig selv passivt. Det er lige som en fuglevinge, hvor fjerene drejer eller bøjer lidt, når der kommer et vindstød,« forklarer Thomas Buhl, der er sektionsleder ved DTU Vindenergi.

I følge Thomas Buhl har modellerne, som ligger bag softwaren været kendt længe, men det er altså først nu, at det er blevet implementeret i software.

Det gør det hurtigere designe en mølle, fordi man nemmere kan slå ned på de punkter i vingen, hvor man med simulationer kan se, at spændingen er for høj.

Becas er tilgængelig for masserne

Becas er udviklet af José Blasques som et led i hans ph.d.-afhandling. Det konverterer komplicerede 3D-modeller til et simplere format, der for eksempel kan analyseres af simuleringsværktøjet HAWC2.

Egentlig havde José Blasques allerede købt et produkt, som kunne konvertere 3D-modellerne, men det var et kommercielt produkt med en lukket kildekode. Han havde derfor ikke mulighed for at videreudvikle på det.

I stedet valgte han at udvikle sin egen åbne kildekode, hvilket gjorde ham i stand til at tilføje informationer om materialers spændinger.

Den åbne kildekode har vist sig at være en succes, fordi andre universiteter kan studere den og tilføje funktioner til softwaren.

»Det er også meget efterspurgt af industrien, fordi de ikke gider arbejde med de her sorte bokse, hvor de ikke ved, hvad der foregår derinde,« siger Thomas Buhl.

Han tror, at der i fremtiden vil blive tilføjet mange nyttige funktioner af andre forskere, som kaster sig over Becas' kildekode.