Ny smartphone kan skilles ad med en skruetrækker
Mens du i dag ret nemt kan vælge økologiske grøntsager i supermarkedet, finde fairtrade-producerede T-shirts på Strøget eller prioritere bæredygtige materialer, hvis du vil bygge et legehus i haven, så er det langt sværere at finde forbrugerelektronik, der er udviklet efter bæredygtige fairtrade-principper.
En af de få er den hollandske mobilproducent Fairphone, som netop har lanceret sin tredje generation af en Android-baseret smartphone, Fairphone 3.
Hvis vi starter med materialerne, så oplyser Fairphone, at de er den første mobilproducent i verden, der anvender fairtrade-certificeret guld i telefonen, ligesom tin- og wolfram-materialerne skal være udvundet i konfliktfrie zoner. Samlet set er mere end 80 procent af telefonens materialer genanvendte materialer. Det er primært kobber og plastmaterialet, som er genanvendt, mens Fairphone endnu har udfordringer med at kunne fremstille et bæredygtigt lithium-ion-batteri.
For kernen i den type batterier er grundstoffet kobolt, som især bliver udvundet i det uroplagede DR Congo, hvor børnearbejde, dårlige arbejdsforhold og politisk uro er hverdag. Telefonen er produceret i Taiwan af elektronikvirksomheden Arima, hvis medarbejdere bliver belønnet med en bonus for at opnå performance-mål i stedet for at blive straffet med sanktioner, hvis måltallene ikke opnås.
Læs også: Nu skal det være nemmere selv at reparere sine hvidevarer
Modulopbygget til reparation
Mens Apple fortsætter med at pakke sine iPhones ind, så det er sværere og sværere at skifte eksempelvis batteri, så går Fairphone den anden vej. Sammen med telefonen følger en lille stjerneskruetrækker, som du kan bruge til at adskille telefonen i seks komponenter og selv skifte batteri, kamera etc. Alle de syv komponenter kan bestilles som reservedele hos Fairphone. For eksempel kamera, mikrofonmodul, skærm eller sågar nye skruer. Og så går du ellers bare selv i gang med at skifte komponenterne ud, hvis de går i stykker. Fairphones ambition er at nedbringe mængden af elektronik-affald, fordi telefonen gerne skulle holde længere end sammenlignelige produkter. Fairphone oplyser også, at en Fairphone ifølge deres undersøgelser samlet udleder 30 procent mindre CO2 end sammenlignelige produkter over en livscyklus.
Om telefonen så faktisk er så nem at reparere, er uvist, men da community-sitet iFixit skulle vurdere, hvor nem forgængeren Fairphone 2 var at reparere, fik den topkarakteren 10/10.
Når du åbner kassen med Fairphone, kommer du til at lede længe efter et USB-C-kabel og høretelefoner. For de følger slet ikke med. Ifølge Fairphone har de fleste alligevel et sæt liggende derhjemme, og derfor er det bedre at genbruge end at medsende et ekstra sæt.
Læs også: Igen-igen: Apple spænder ben for uafhængige reparationer
Ikke i konkurrence med Apple og Samsung
Inden du begejstret går i gang med at bestille en Fairphone, skal man dog huske, at Fairphone langtfra kan sidestilles med de store globale spillere som Apple, Samsung eller Huaweis smartphone-flagskibe. Fairphone er snarere en middelmådig smartphone, når man kigger på de tekniske specifikationer. Den kommer med Android 9-styresystem, en Qualcomm 632-processor, 4GB RAM, et 12 MP Dual Pixel-kamera på bagsiden og et 8 MP-kamera på fronten og muligheden for dual sim.
Det er altså en gennemsnitlig smartphone, som er forholdsvis sammenlignelig med eksempelvis Google Pixel 3a XL, der har det samme kamera.
»Den er designet til mennesker, som ikke vil have den bedste telefon i verden, men gerne vil have det bedste af verden i en telefon,« som adm. direktør i Fairphone Eva Gouwens siger i en video om Fairphone 3.
Den første udgave af Fairphone blev lanceret tilbage i 2013, og så kom anden generation for tre år siden. Også hastigheden i opdateringerne er noget langsommere end de store mobilproducenter.
Tilsammen har de to Fairphone-modeller solgt under 200.000 eksemplarer, så der er lang vej op til de millionvis af telefoner, der hvert år bliver produceret af de konventionelle smartphones.
Telefonen er primært solgt i Europa, og selv her udgør Fairphone mindre end 0,1 procent af det samlede smartphone-marked.
De hollandske mobilproducenter er dog ikke de eneste, der kan se et marked for bæredygtige smartphones. Tyske Shift har en lignende smartphone på markedet, som også er modulopbygget og nem at reparere, mens amerikanske Teracube er på vej med en smartphone med fire års garanti.
Læs også: Forsker var en tur på genbrugspladsen: Umuligt at reparere moderne støvsugere
