Ny smartphone kan skilles ad med en skruetrækker

28. august 2019 kl. 11:5527
Ny smartphone kan skilles ad med en skruetrækker
Illustration: Fairphone.
Den hollandske mobilproducent Fairphone har netop lanceret den tredje generation af sin bæredygtige smartphone, som kan skilles ad i syv dele, og er fremstillet af 80 procent genanvendelige materialer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens du i dag ret nemt kan vælge økologiske grøntsager i supermarkedet, finde fairtrade-producerede T-shirts på Strøget eller prioritere bæredygtige materialer, hvis du vil bygge et legehus i haven, så er det langt sværere at finde forbrugerelektronik, der er udviklet efter bæredygtige fairtrade-principper.

En af de få er den hollandske mobilproducent Fairphone, som netop har lanceret sin tredje generation af en Android-baseret smartphone, Fairphone 3.

Hvis vi starter med materialerne, så oplyser Fairphone, at de er den første mobilproducent i verden, der anvender fairtrade-certificeret guld i telefonen, ligesom tin- og wolfram-materialerne skal være udvundet i konfliktfrie zoner. Samlet set er mere end 80 procent af telefonens materialer genanvendte materialer. Det er primært kobber og plastmaterialet, som er genanvendt, mens Fairphone endnu har udfordringer med at kunne fremstille et bæredygtigt lithium-ion-batteri.

For kernen i den type batterier er grundstoffet kobolt, som især bliver udvundet i det uroplagede DR Congo, hvor børnearbejde, dårlige arbejdsforhold og politisk uro er hverdag. Telefonen er produceret i Taiwan af elektronikvirksomheden Arima, hvis medarbejdere bliver belønnet med en bonus for at opnå performance-mål i stedet for at blive straffet med sanktioner, hvis måltallene ikke opnås.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nu skal det være nemmere selv at reparere sine hvidevarer

Malakit, kobber og kobolt bruges i smartphones. Fairphone arbejder for at forbedre vilkårene for de minearbejdere, der udvinder materialerne. Illustration: Fairphone.

Modulopbygget til reparation

Mens Apple fortsætter med at pakke sine iPhones ind, så det er sværere og sværere at skifte eksempelvis batteri, så går Fairphone den anden vej. Sammen med telefonen følger en lille stjerneskruetrækker, som du kan bruge til at adskille telefonen i seks komponenter og selv skifte batteri, kamera etc. Alle de syv komponenter kan bestilles som reservedele hos Fairphone. For eksempel kamera, mikrofonmodul, skærm eller sågar nye skruer. Og så går du ellers bare selv i gang med at skifte komponenterne ud, hvis de går i stykker. Fairphones ambition er at nedbringe mængden af elektronik-affald, fordi telefonen gerne skulle holde længere end sammenlignelige produkter. Fairphone oplyser også, at en Fairphone ifølge deres undersøgelser samlet udleder 30 procent mindre CO2 end sammenlignelige produkter over en livscyklus.

Om telefonen så faktisk er så nem at reparere, er uvist, men da community-sitet iFixit skulle vurdere, hvor nem forgængeren Fairphone 2 var at reparere, fik den topkarakteren 10/10.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når du åbner kassen med Fairphone, kommer du til at lede længe efter et USB-C-kabel og høretelefoner. For de følger slet ikke med. Ifølge Fairphone har de fleste alligevel et sæt liggende derhjemme, og derfor er det bedre at genbruge end at medsende et ekstra sæt.

Illustration: Fairphone.

Læs også: Igen-igen: Apple spænder ben for uafhængige reparationer

Ikke i konkurrence med Apple og Samsung

Inden du begejstret går i gang med at bestille en Fairphone, skal man dog huske, at Fairphone langtfra kan sidestilles med de store globale spillere som Apple, Samsung eller Huaweis smartphone-flagskibe. Fairphone er snarere en middelmådig smartphone, når man kigger på de tekniske specifikationer. Den kommer med Android 9-styresystem, en Qualcomm 632-processor, 4GB RAM, et 12 MP Dual Pixel-kamera på bagsiden og et 8 MP-kamera på fronten og muligheden for dual sim.

Det er altså en gennemsnitlig smartphone, som er forholdsvis sammenlignelig med eksempelvis Google Pixel 3a XL, der har det samme kamera.

»Den er designet til mennesker, som ikke vil have den bedste telefon i verden, men gerne vil have det bedste af verden i en telefon,« som adm. direktør i Fairphone Eva Gouwens siger i en video om Fairphone 3.

Den første udgave af Fairphone blev lanceret tilbage i 2013, og så kom anden generation for tre år siden. Også hastigheden i opdateringerne er noget langsommere end de store mobilproducenter.

Tilsammen har de to Fairphone-modeller solgt under 200.000 eksemplarer, så der er lang vej op til de millionvis af telefoner, der hvert år bliver produceret af de konventionelle smartphones.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Telefonen er primært solgt i Europa, og selv her udgør Fairphone mindre end 0,1 procent af det samlede smartphone-marked.

De hollandske mobilproducenter er dog ikke de eneste, der kan se et marked for bæredygtige smartphones. Tyske Shift har en lignende smartphone på markedet, som også er modulopbygget og nem at reparere, mens amerikanske Teracube er på vej med en smartphone med fire års garanti.

Læs også: Forsker var en tur på genbrugspladsen: Umuligt at reparere moderne støvsugere

27 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
10. januar 2021 kl. 11:34

Der er mindst to grunde til konceptet for de kendte mobiltelefoner: - ønske om at beherske værdikæden, kun autoriseret teparation - teknisk stabilitet (fordi en uadskillelig telefon er mere robust)

Mjah - den første køber jeg, men jeg tror ikke at de uadskillelige modeller er mere robuste. For det første vil ejeren vel først skille mobilen ad, efter at den er gået itu. For det andet havde producenten vel tyet til den gammelkendte løsning, at støbe det hele ind i en to-komponent masse, for så ville produktet netop være mere robust, OG ikke mindst - man kunne skrue prisen op på, da ejeren ikke kan afsløre hvor billge komponenter der er anvendt.

23
10. januar 2021 kl. 11:15

Der er mindst to grunde til konceptet for de kendte mobiltelefoner:

  • ønske om at beherske værdikæden, kun autoriseret teparation
  • teknisk stabilitet (fordi en uadskillelig telefon er mere robust)

Måske er det bare en drøm, at stabile elektronikprodukter kan bygges af LEGO-lignende klodser, som skal kunne tåle de "tæv" som mange telefoner får ?

22
10. januar 2021 kl. 11:06

Jeg har en en "min lokale", og ville da også så vidt muligt prøve at klare mig selv. Kan godt lide Fairphones koncept, selvom mange folk efterhånden ikke aner i hvilken ende man skal holde en hammer. Har tidligere repareret min søns Nokia, faktisk i en grad så han fik sin første smartphone for cirka 3 måneder siden!

Hvis man skulle indføre begrænsninger på folks trang til at skifte mobil hele tiden, så burde man stoppe disse evindelige opdateringer hele tiden. Jeg har min smartphone nummer to, fordi min første efterhånden ikke kunne visse fundamentale ting, som jeg oprindeligt købte den for.

20
2. september 2019 kl. 10:21
  • og så tænke på andre produkter, som. I bruger meget. Biler, for eksempel. Hvor mange væsentlige standard-dele er der mon i biler, endda af samme fabrikat ? Med standard mener jeg få reelle varianter. Her har fabrikanterne vist også fået lov til at opfinde 1001 varianter af den samme funktionelle komponent.

Men det er da interessant at tænke på, hvordan PC-revolutionen egentlig blev mulig FORDI grundkonceptet var et baseboard med stik - og så kunne enhver lave et HW indstikskort med tilhørende SW til alt fra grafik og gaming, til store skærme, til kommunikation og netværk. Set bagefter var det basalt en god ide og derefter ren Darwin - indtil det hele blev integreret på få chips, så interfacet blev trådløse protokoller (BlueTooth).

19
29. august 2019 kl. 19:30

Tak for tip omkring Raccoon. Havde dog håbet de havde lavet en app, så man ikke behøver at have en PC ind over.

Har ikke meget af Goblen på smartDimser, og jeg har brugte Raccon til PC i en række år, indtil der kom brugervenlige Apps til smartDimser.

Har i nogle år manuel opdatering med Yalp Store App{1] - virker perfekt, har fjernet det meste crap fra Goblen på smartDimser og har ikke mere Goblen rendende.

Det øger også resterende juice på batteriet mærkbart, så jeg kun lader hver 2-3 dag.

[1] ..https://f-droid.org/en/packages/com.github.yeriomin.yalpstore/ [1] ..https://www.droidviews.com/yalp-store-google-play-store-alternative-to-install-apps-on-android/

17
29. august 2019 kl. 07:24

Tak for tip og info. Jeg købte en oneplus 5 64gb brugt og er ovenud lykkelig for den. Jeg har meget svært ved at forestille mig at jeg får brug for flere hestekræfter i en mobiltelefon. Fedt at høre at det også er nemt at reparere hardwaren.

Jeg er begyndt at holde den opladet mellem 25-80 % for at forlænge batteri levetiden. Det virker som om den er meget god til at spare på batteriet og vil nemt kunne holde i 2 dage inklusiv fotografering, browsing , texting etc, etc.

16
28. august 2019 kl. 23:03

Raccoon kendte jeg ikke selv, så er glad for at det er blevet nævnt, ellers hvis man kan leve med et spejlbillede af det meste som findes på playstore, så kan apkmirror.com godt anbefales herfra, hvor man kan downloade APK filer direkte på telefonen. Det kræver dog at man har 100% styr på hvilket harware man har, om f.eks. det er arm64-v8a, armeabi, armeabi-v7a, x86, x86_64 osv.

Der findes flere alternativer til playstore, men ikke alle er lige troværdige, da der godt kan pilles ved APK filerne.

15
28. august 2019 kl. 22:56

Det er et stort kompromis, hvis der skal være ens standarder bremser det en udvikling i udformningen af elektronik.

Både og. Tager man f.eks. harddiske, så har de udviklet sig, og standarderne med.

En ting som f.eks. en skærm kunne sagtens standardiseres. Den er alligevel forbundet med et fladkabel, og jeg er ret sikker på at formatet i det kabel er rimeligt standardiseret. Det største problem er at den ene producent er 1 mm større end en anden producents.

14
28. august 2019 kl. 22:40

Standarder til PC'er fungerer jo netop til pc' er fordi det mere eller mindre ikke og bundet op på de størrelses krav som findes i mobiler (selv bærbare er opbygget på individuelle motherboard hvor kun få moduler i realiteten kan udskiftes.) Det er et stort kompromis, hvis der skal være ens standarder bremser det en udvikling i udformningen af elektronik.

13
28. august 2019 kl. 22:12

Personligt har jeg været nogenlunde tilfreds med min egen Fairphone 2. Den havde nogle børnesygdomme til at begynde med, men de er blevet løst efter en softwareopdatering. Min eneste anke er at batterilevetiden er meget lav, sammenlignet med stort set alle andre telefoner jeg har haft. Med normalt brug (for mig) som primært er mails + IM + diverse browsing, kan den holde ca. en dags tid, som er OK, da jeg sjældent er væk fra en stikkontakt længere. Men bruger man den primært til mere processor-tunge ting (film-streaming, spil osv.) skal man ikke bevæge sig ret langt fra en stikkontakt. Lydkvaliteten er heller ikke HD, men god nok til at man kan føre en samtale uden problemer. Men forventer man en flagship telefon der er sammenligneligt med andre, større producenter, bliver man skuffet. Så det kommer helt an på ens behov, og om man er villig til at gå lidt på kompromis, for så i stedet at støtte det (efter min mening) fremragende projekt som Fairphone har gang i.

12
28. august 2019 kl. 20:19

Personligt har jeg haft Oneplus 1-2-5 telefoner af den årsag de er rimeligt nemme at skille ad og udskifte dele hvis de går i stykker og reservedelene er nemme at skaffe og billige. Min Oneplus 5 købte jeg sågar defekt på Den blå avis og reparerede den og sparede derved 60%. Men det vil da være rart hvis man frem for at købe ny telefon kunne opgradere f.eks. kamera i telefoner. For år tilbage lavede et firma en kickstarter hvor man nemt kunne skifte div. ting ud som "lego klodser" MEN de fik vidst ikke samlet nok penge sammen til at levere varen hvilket er lidt trist.

vedr. telefoner. Jeg kan idag skifte alt, men det sværeste er udskifte skærmen. Mit råd er hvis man vil udskifter sin skærm så køb en ny skærm med ramme og flyt alt indemade fra den gamle telefon over i den nye det er nemmest. Og et andet godt råd er at købe noget billigt plastik værktøj/skruetrækker som en del reservedels butikker tilbyder til 50-75kr og så se nogle youtube vidoer hvordan du gør.

Når det kommer til batteri så hænger det fast på dobbelt kæbende tape og batteri tåler ikke at blive bøjet.. Så for at få batteri af på nemmeste måde anbefaler jeg at man finde en varme pistol ELLER en hårtørre så "tape limen" blive blød så er det nemmere at hive batteri af... Varm på glasset hvilket gør tapen blød OG så skal man ikke brække batteriet af fra en side og bøje batteri, men løfte det blidt og evt prøve at stikke noget ind imellem batteri så man løfter det op i en bevægelse uden at bøje det. Når nyt batteri skal sættes i kan det ofte betale sig at fjerne 50% af de gamle klister så batteri ikke sidder nær så fast så det er nemmere at skifte batteri i fremtiden.

Pro tip..: Aflad altid din telefon 100% hvis du vil forsøge at udskifte et batteri. Alternativt er der stor risiko for at batteri kan gå i brand eller lige frem eksplodere og du kan komme slemt til skade. ( bær sikkerhedsbriller som minimum ). Batterier i mange nye telefoner kan godt tålet at blive bøjet lidt uden at brænde osv. men vær forsigtig.. Især aldrig et batteri som ligner det er bøjet eller andre fysiske mærker.

Pro tip..: der er rimeligt nemt at udskifte dele i en telefon, men vær særligt forsigt at du som det første frakobler antennekabler for du kan nemt rive dem i stykker. Der typisk 2 kabler.. et til tlf antenne og et til wifi. vær forberedt på når de skal "kobles" på igen så kan det være bøvlet og være lidt træls da det driller en del.. Men på et tidspunkt får du ligher antenne hovedet rigtigt på og kan presse kablet fast igen. Tip.. lad være med at bruge vold og blidt vippe/hive i div ting så undgår du at ødelægge et eller andet :-)

11
28. august 2019 kl. 17:18

Tak for tip omkring Raccoon. Havde dog håbet de havde lavet en app, så man ikke behøver at have en PC ind over.

Men man må lide for almindelig sund fornuft...

10
28. august 2019 kl. 17:13

Tænker at producenterne har en økonomisk interesse i at der ikke standardiseres, og de skal jo tilmed være enige om at ville gøre det. Så jeg tror det kræver krav fra myndighedernes side. Ligesom kravet fra Kina om standardisering af mobilladere på få år tog livet af specialladerne.

Den manglende standardisering gør det bøvlet/dyrt at skaffe reservedele, f.eks. til en smadret touch-skærm. Telefoner er måske en ting, men jeg synes især det virker skørt på tablets som er ret ens.

9
28. august 2019 kl. 15:08

Stationære PC'er bygger i dag videre på standarder som IBM lagde ud med i 1980'erne.

En ting er at telefoner ikke kan adskilles uden at skulle opløse lim. Når så de er åbnet, så kan man ikke flytte komponenter mellem forskellige modeller af telefonerne.

Det burde være muligt at lave en form for standard, så man kunne flytte ting mellem telefonerne.

Det er klart en udfordring i at tingene skal være små i dag, og der arbejdes med GhZ frekvens radioer. Alligevel så burde det være til at gøre bedre.

8
28. august 2019 kl. 14:38

Konceptet kan de fleste sympatisere med, men jeg vil anbefale at man undersøger det grundigt inden man køber en Fairphone. Så vidt jeg ved har mange kunder været utrolig skuffede over Fairphone 2. Desværre.

7
28. august 2019 kl. 14:21

og egentligt utroligt, at det kan være en "reklame" i sig selv, at materialerne er udvundet i konfliktfrie zoner.

6
28. august 2019 kl. 14:09

Nogen der kan anbefale noget?

Hvis man gerne vil have apps fra GAS, men også gerne vil have vandtætte skodder, så kan det anbefales at bruge Raccoon på en computer:

https://raccoon.onyxbits.de/

På den måde kan man hente de APKs man skal bruge, og så efterfølgende installere dem på telefonen - bevares det er lidt mere besværligt end bare bevidstløst og ukritisk vælge i GAS, men hvis man gerne vil værne om sit privatliv, så er det besværet værd.

5
28. august 2019 kl. 13:57

Hvem kan egentlig anbefale et godt alternativ til Googles Apps store?

Jeg kører Lineage, men er nød til at have Google Apps Store installeret, for at få fat i de Apps der er nødvendige (konfortable) for at kunne interagere med omverdenen f.eks. MobilePay, Banking, etc.

Nogen der kan anbefale noget?

/Steffen

4
28. august 2019 kl. 13:05

er træt af at man ikke kan gøre noget som helst på sin tlf

PLUS, Fairphone er ikke sovset ind i Googles univers, hvis man ikke ønsker det.

For FP2 gælder i hvert fald følgende, og jeg tror ikke det skulle være anderledes for FP3:

"The Fairphone Open Source OS includes the standard Android operating system (version 5.1) plus all the special Fairphone features. Google Mobile Services (GMS) are NOT included, so you will need to find alternatives for things like email, maps, a browser and more. Once you start looking, you’ll be surprised by how many options are available, such as F-Droid, an alternative app store. Also, in this version, root access can be easily enabled via the developer settings."

Det at slippe for alt skramlet betyder dels at man har en vis grad af privatliv, dels som regel en meget bedre batterilevetid.

3
28. august 2019 kl. 13:00

Der burde være et marked for en Fairphone med ekstra batterilevetid og ekstra tykt, udskifteligt gummiskjold.

2
28. august 2019 kl. 12:51

Dejligt med firmaer der i det mindste prøver at gøre det rigtige. Glæder mig også til at se hvordan Purism's Librem5 kan stå distancen i forsøget på at producere en Free Software Foundation certificerede smartphone:https://puri.sm/products/librem-5/

En fri telefon der kan repereres. Er det virkelig for meget at forlange nu om dage?

1
28. august 2019 kl. 12:17

Det har jeg ventet på at der kom sådan en - er træt af at man ikke kan gøre noget som helst på sin tlf - ikke engang skifte batteri kan man jo i dag.