Ny skotsk rumhavn vil opsende 2.000 satelliter inden 2030

Sådan ser de foreløbige tegninger ud for en ny rumhavn i Skotland. Illustration: HIE

Electron, SL-OMV og Prime. Det er navnet på enkelte af de nye raketter, som ventes at lette fra en helt ny rumhavn i Skotland efter 2021.

For nylig annoncerede den britiske regering nemlig økonomisk støtte i millionklassen til amerikanske Lockheed Martin og britiske Orbex, samtidig med at de løftede sløret for opførelsen af en rumhavn på halvøen A’Mhoine i det nordlige Skotland.

I avisen The Scotsman kan man også læse, at regeringens rapporter forudser, at der vil blive opsendt 2.000 satellitter fra rumhavnen frem mod 2030. Der er tale om raketter til opsendelse af mindre jordobservationssatellitter og kommunikationssatellitter.

Ifølge Spaceflight Now er Sutherland valgt, fordi netop dette område giver de bedste muligheder for at placere satellitter i lave kredsløb. Raketterne vil flyve nordpå over Norskehavet mellem Island og Svalbard for at undgå, at raketdele lander i befolkede områder.

To nye typer 'mini'-raketter på vej

Rumhavnen bliver bygget af HIE (Highlands and Islands Enterprise) og kommer til at bestå af to affyringsområder, der efter alt af dømme bliver forbeholdt henholdsvis Lockheed Martin og Orbex.

Lockheed Martin har fokus på at opsende en variant af raketten Electron fra firmaet Rocket Lab, som Lockheed Martin har investeret i. Electron er en 17 meter lang totrins-raket i kulfiber, som allerede har gennemført to testflyvninger. Electron er blevet opsendt i test fra New Zealand, og Rocket Lab har tidligere meldt ud, at de har planer om opsendelser fra USA. For nylig meldte de så ud, at de også kigger på opsendelser fra Sutherland.

Sådan forestiller Orbex sig, at det ser ud, når de letter med deres nyeste raket fra Sutherland. (Illustration: UK Space Agency/Orbex) Illustration: UK Space Agency/Orbex

Det britiske rumfartsagentur har også givet støtte til Lockheed Martins udvikling af fartøjet SL-OMV (Small Launch Orbital Maneuvering Vehicle), der bliver bygget af firmaets underleverandør Moog. SL-OMW bliver et øvre trin, der kan genstartes og er i stand til at opsende op til seks satellitter i forskellige kredsløb, skriver SpaceflightNow.

Efter planen vil Lockheed Martin foretage en test-opsendelse i samarbejde med amerikanske Orbital Micro Systems, der ønsker at sende vejr-satellitter i kredsløb.

Britiske Orbex, der også har modtaget støtte fra regeringen, har planer om at opsende raketten Prime. Endnu er der kun sluppet få detaljer ud om den, men de foreløbige fakta tyder på, at Prime – ligesom Electron – skal sende op til 150 kilogram payload op i lave kredsløb. Ifølge Orbex vil Prime også indeholde »an innovative new low mass recovery and re-flight system«, skriver firmaet.

Emner : Raketter